Opleiding UX Design Master (post-hbo)
Wil je alles weten over UX Design, zodat je een optimale gebruikersbeleving kunt ontwerpen? Dan is de post-hbo opleiding UX Design Master iets voor jou. Alle onderdelen van het vakgebied komen aan bod, zodat je na afloop precies weet hoe je apps en websites gebruiksvriendelijker maakt. En hoe je gebruikers naar een call to action kunt verleiden.
Na het afronden van deze opleiding ontvang je een geaccrediteerd post-hbo diploma.
Verdiep je in UX Design
Tijdens de post-hbo opleiding UX Design Master kruip je in het hoofd van je doelgroep. Je onderzoekt je gebruikers en leert de juiste vragen stellen over hun gedrag, verwachtingen en behoeften. Zo ontdek je wat ze handig, aantrekkelijk of onduidelijk vinden. Met deze inzichten ontwikkel je de perfecte UX-strategie.
Natuurlijk leer je ook alles over de verschillende typen mensen die je site of app bezoeken. En je oefent met verschillende tools. Verder ontwerp je wireframes en klikbare prototypes waarmee je in een vroeg stadium usability testen kunt uitvoeren. Daar ga je ook mee aan de slag in het Competence Factory usability lab.
Post-hbo diploma
De opleiding UX Design Master is geaccrediteerd door het CPION. Rond je hem met goed resultaat af, dan ontvang je het post-hbo diploma UX Design Master.
Om je post-hbo diploma UX Design Master te halen, moet je een aantal opdrachten doen. Deze worden beoordeeld door jouw hoofddocent en een externe UX designer. Haal je een voldoende? Dan mag je meedoen aan de afstudeerdag waarop je jouw opdrachten presenteert. Geen stress: als je de afstudeerdag gehaald hebt, ben je sowieso geslaagd.
Zo is de opleiding opgebouwd
De post-hbo opleiding UX Design Master duurt 18 dagen en bestaat uit 10 trainingen die perfect op elkaar aansluiten.
- UX Design
- UX Research
- Visual Design met Figma (Let op! Naast Figma kun je ook kiezen uit Visual Design met Adobe XD of Visual Design met Sketch en InVision. Bel ons voor advies.)
- Interaction Design
- Usability
- Conversieoptimalisatie
- Persuasive Design
- UX Copywriting
- Axure RP (Wireframes maken)
- Usability Testing in UX-lab
- Afstudeerdag UX Design Master
Opdrachten & begeleiding
Voor de eerste opdracht doorloop je voor een app of website alle UX-fases, en maak je de bijbehorende UX-producten. De docent begeleidt je hierbij, en je krijgt tips en adviezen van je medecursisten. Uiteindelijk maak je een klikbaar prototype van je ontwerp.
Je tweede opdracht: een expert-review schrijven. Dat is een rapport met verbeterpunten op het gebied van usability, persuasive design, UX copy en conversie-optimalisatie. Je maakt zo’n review voor een website of app, waarop je vervolgens één pagina kiest waar de meeste verbeteringen te halen zijn. Van deze pagina maak je een wireframe waarin je verbeterpunten zijn meegenomen.
De opdrachten doe je deels in de training en deels thuis. Je krijgt hier ook nog 6 begeleidingsuren bij. De begeleiding wordt gegeven door de hoofddocent, die je opdrachten nakijkt en feedback geeft.
Afstudeerdag
De producten die een UX designer maakt – zoals een UX research rapport, UX-strategie, wireframes en ontwerpen – worden meestal door de UX designer zelf gepresenteerd. Je moet dus ook over goede presentatievaardigheden beschikken. Op de afstudeerdag geeft de docent je hiervoor tips, en legt uit welke stappen je moet zetten om het vertrouwen van een opdrachtgever te winnen. Daarna presenteer je je opdrachten. Je docent en medecursisten geven feedback. We sluiten de dag af met de diploma-uitreiking en een gezellige borrel.
Wat kun je na het volgen van de opleiding UX Design Master (post-hbo)
- Een (prototype van je) eigen app of website maken
- Websites optimaliseren
- Micro-copy schrijven
- Zelf een gedegen, snelle en goedkope gebruikerstest uitvoeren
- Verschillende on- en offline tools gebruiken
- Je eigen usertest-lab inrichten met bestaande hard- en software
- Interviewtechnieken gebruiken die voor waardevolle feedback zorgen
- Waardevolle observaties vastleggen
- De resultaten delen met je organisatie
Wie zijn de trainers?
Onze trainers staan met beide benen in hun vakgebied: buiten Competence Factory hebben ze een succesvolle baan of onderneming. Ze kunnen je dus altijd de laatste vakinhoudelijke nieuwtjes vertellen. Bovendien zitten ze vol praktische voorbeelden die ze in hun trainingen verwerken. Doordat we de groepen klein houden, heb je intensief contact met je trainer. Wij zorgen ervoor dat alle trainers elkaar regelmatig ontmoeten, zodat ze kennis en ervaringen kunnen uitwisselen om nog betere trainingen te geven. Komen jouw vragen pas na de training naar boven? Ook dan staan onze trainers voor je klaar.
Dit zijn de trainers
Ruben Olislagers
Als kunstenaar, illustrator en ontwerper is Ruben gewend om in beelden te denken. Bovendien weet hij alles van UX Design. Z’n skills en kennis komen samen in de infographics die hij maakt vanuit zijn eigen ontwerpbureau Design al dente, waar hij complexe verhalen visualiseert. Daarbovenop is Ruben een ervaren trainer: hij volgde de eerstegraads docentenopleiding aan de Kunstacademie en is een vaste kracht bij Competence Factory.
Lees meer

Eddy Boeve
Eddy is een ervaren interaction specialist. Elke dag helpt hij organisaties om hun sites effectief te verbeteren. Dat doet hij onder meer door de psychologie van consumenten in de digitale wereld te doorgronden en de inzichten hieruit online toe te passen. Hij werkt net zo graag voor profit- als non-profit-organisaties. Voor grote ondernemingen én voor kleine. Vanuit z’n bureau Booming geeft Eddy onder andere advies aan de grootste internetretailers van Nederland.
Lees meer

Marlon Augustijn
Marlon is UX-designer met een achtergrond in webdesign en zoekmachineoptimalisatie. Hij staat al bijna tien jaar aan het roer bij First Aid Marketing. Met advies over conversie, SEO, UX en visual design helpt hij organisaties en ondernemers online te groeien. Én helpt hij zijn cursisten met z’n kennis en ervaringen bij verschillende trainingen op weg in het vak van UX Design.
Lees meer

Mitchel Rijs
Na de opleiding interactieve vormgeving ging Mitchel aan de slag als UX/UI-designer bij een digital agency. Hier leerde hij in korte tijd veel over design, development, hosting en digital marketing. Hij buigt zich graag over complexe vraagstukken binnen digitale producten. Zo optimaliseert hij de gebruiksvriendelijkheid van het selfservice-portaal, de website en apps van het bedrijf. Hij heeft ervaring met Figma, wireframes, prototypes en interfaces, én weet als geen ander hoe je ideeën pitcht bij een klant. Om z’n kennis uit te breiden, volgde Mitchel de post-hbo-opleiding UX Design Master bij Competence Factory.
Lees meerDiederick van Tellingen
Als kind was Diederick al geïnteresseerd in interaction design en mens-computerinteractie. Inmiddels is het z’n vak: hij is UX Designer bij onlineperformancebureau Blooming en helpt bedrijven hun online performance en conversie verbeteren, door wireframes, ontwerpen en klikbare prototypes te maken. Daar komt veel bij kijken: van psychologische principes en usability-vuistregels tot eindeloos testen en doelgroeponderzoek. Al die kanten van wireframen komen aan bod in z’n trainingen. Op een enthousiaste manier leert Diederick je de kunst van wireframen en ontdek je wat je eraan hebt in je werkveld.
Lees meer

Ernst de Roos
Een ervaren, enthousiaste en datagedreven trainer en coach: dat is Ernst ten voeten uit. Hij heeft een achtergrond in bedrijfseconomie, is Business & IT-consultant geweest en heeft gewerkt als IT-manager. De ervaring en kennis die hij heeft opgedaan, deelt-ie nu al een aantal jaar in zijn trainingen. Enthousiast, inspirerend en met veel persoonlijke aandacht geeft Ernst je een inkijkje in de wereld van digital marketing, een vakgebied dat aan de lopende band evolueert. Verwacht daarom nieuwe inzichten in actuele digitale ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van AI, VR, AR en voice. Zijn doel is altijd: let your business perform better in a digital world. En dat merk je!
Lees meer

Ginette Lavell
Ginette helpt merken hun essentie en verhaal te vinden. Ze ontwikkelt payoffs, ontwerpt tones-of-voice en traint webredacties in het vinden van de juiste toon. Daarnaast brengt ze als UX-copywriter de klantervaring naar een hoger niveau. Ginette heeft jaren ervaring in de reclame- en communicatiewereld, maar ook in de journalistiek. Ze werkt freelance, voor digitale ontwerpbureaus en direct voor klanten - vooral in de culturele sector. Maar ook verzekeraars, retailers en overheden weten haar te vinden.
Lees meerGeert Poort
Geert is een trainer pur sang, met ruime ervaring bij overheden, profit- en non-profitorganisaties. Daarnaast adviseert hij bedrijven over de inzet van online media. Geert is mede-auteur van het Handboek Online Redactie, een uitgebreid overzicht van de kennis en vaardigheden die een contentspecialist of online professional in huis moeten hebben. Hij volgt naast z’n werk cursussen, vooral op het gebied van online communicatie, coaching en didactiek. Na z’n studie volgde hij een opleiding journalistiek en lessen aan de kunstacademie. Die nadruk op woord én beeld is leidend voor zijn werk als trainer.
Lees meerVoor wie is de opleiding UX Design Master (post-hbo) bedoeld?
De opleiding is bedoeld voor iedereen die als UX professional wil werken op het gebied van webdesign en apps. Bijvoorbeeld grafisch ontwerpers, marketeers, webmanagers, UX designers, UX researchers, interaction designers, conversie specialisten, visual designers etc. En natuurlijk iedereen die bezig is met een nieuwe site of app.
Is deze opleiding ook beschikbaar als maatwerk?
Hoe ziet het programma van de opleiding UX Design Master (post-hbo) eruit?
-
1 UX Design
Dag 1 College 1
- Introductie UX Design
- Waar liggen je UX-kansen in apps en websites?
- Design Thinking
- User centered design
- Usability
- Testen
- Een strategisch plan opzetten
- Ux research
- Doelen stellen
- Je doelgroep analyseren
- De vier globale gebruikerstypen
- Persona’s maken
- Zoekmachine-optimalisatie gebruiken voor je structuur
- Zelf een plan schrijven
- Card sorting
- De kracht van gamification
- Triggers en variabele beloning
- Context gebruiken: locatie, datum, tijd
- Belangrijke overtuigingstechnieken
- De customer journey (klantreis)
- Het proces van a tot z
- Belangrijke do's en dont's
- Je concept en strategie uitschrijven
-
2 UX Research
Dag 1
College 1
- Introductie UX Research
- Waarom is UX Research essentieel bij de start van je project?
- Uitleg verschillende UX Research methoden
- Introductie Usability Test: hoe zet je een test op?
- Hoe voorkom je user bias en hou je je onderzoek ethisch
College 2
- Hoe formuleer je de juiste onderzoeksvragen?
- Interview vragen en uitschrijven script
- Parallel Design en Cardsorting
- De resultaten analyseren
Dag 2
College 1
- Wat is kwantitatief onderzoek?
- Welke tools heb je om harde data te vinden?
- Testen met Google Optimize
- Heatmaps en usability tools
- Onsite tools voor UX research: online surveys en pop-ups
College 2
- Analytics + AB-testing
- Hoe interpreteer je kwantitatieve data?
- Resultaten snel in een klikbare mockup gieten
- Effectief pitchen aan je team en stakeholders
-
3 Visual Design met Figma
Dag 1 College 1
- Introductie Figma: in vogelvlucht door het programma
- Lagen, assets en pagina’s
- Gereedschap
- Inspector-menu
- Tekenen / pentool gebruiken in Figma
- Sneltoetsen
- Foto's importeren en bewerken (maskeren)
- Vectorafbeeldingen importeren en wijzigen
- Objecten groeperen
- Slim schalen met restricties voor responsive design
- Lagen uitlijnen en distribueren
- Tekststijlen aanmaken
- Kleuren in het ontwerp opnieuw gebruiken
- Herbruikbare vormgeving maken
- Master components en assets (herbruikbare elementen)
- Een layoutraster instellen voor pixelperfect design
- De indeling aanpassen voor tablets en mobiele telefoons
- Bestanden exporteren
- Losse elementen exporteren
- Plug-ins gebruiken
- Prototype maken in Figma
- Praktijkopdracht
- Een ontwerp veranderen in een klikbaar prototype
- Verbindingen maken tussen schermen
- Toevoegen van animaties, overgangen en effecten als sticky headers en floating buttons
- Praktijkopdracht afronden
- Samenwerken binnen een Figma-bestand: medewerkers uitnodigen, rechten verlenen en feedback geven
- Een Figma-design opleveren bij developers
-
4 Interaction Design
Dag 1 College 1
- De basisprincipes van interaction design
- Toepassingsgebieden: wanneer is interaction design belangrijk?
- De geschiedenis van interfaces
- Voorbeelden van goede interaction designs
- Trends in het vakgebied
- Interfaces voor web en mobiel (adaptive/responsive design)
- Sitestructuur
- Casestudies
- Een interface ontwerpen
- De navigatie ontwerpen
- Landingspagina
- Homepage
- Productpagina
- Categoriepagina
- Formulieren
- Check-outs
- Dashboardapplicatie
- Facet-filter
- Navigatie ontwerpen voor mobiel
- Datavisualisatie
- Design patterns
- Interaction style guide
- Page description diagrams
- Wireframes maken
- Een functioneel ontwerp maken
- Prototyping
- Opdracht
- Presentatie opdracht
-
5 Usability
Dag 1 College 1
- Introductie usability
- Websitestrategie en doelstellingen
- Doelgroepen
- Conversiepunten (taken van de bezoeker)
- Zelf een gebruikerstest maken en afnemen
- Usability-richtlijnen (10 heuristieken van Jakob Nielsen)
- Accessibility / W3C en drempelvrij (hoe toegankelijk is je website)
- Hoe snel laadt je site
- Responsive design
- Gebruik van smartphone en tablet
- Herkenbaarheid en bedrijfsinformatie
- Navigatie
- Zoekfunctie
- Lay-out en gestaltprincipes
- Schrijfstijl
- Functionaliteiten
- Formulieren
- Foutmeldingen
- Call to actions / Links
- Afbeeldingen en multimedia
- Je bezoekers online beïnvloeden
- Tools gebruikerstesten
- Concurrentieanalyse
- Eyetracking
- A/B-testen
- Expert review
-
6 Conversieoptimalisatie
Dag 1 College 1
- Wat zijn conversie en Conversion Rate Optimization (CRO)?
- Voorbeelden en je eigen website beoordelen
- Funneloptimalisatie
- Conversiedoelstellingen en oefeningen
- Traffic
- Usability & design
- Wat zien je klanten, wat zijn hun doelen? Welke persona’s kun je maken?
- Hoe bied je relevantie en waarde aan je klant?
- Landingspagina’s optimaliseren
- Klantreis in kaart brengen en optimaliseren
- Online persuasion: hoe beïnvloed je jouw online bezoekers?
- Personalisatie: hoe houd je rekening met verschillende koop- en beslisstijlen?
-
7 Persuasive Design
Dag 1 College 1
- Waarom persuasive design zo belangrijk is: de trends en veranderingen in marketing en media
- Hoe oriëntatie- en beslissingsprocessen werken en hoe je ze online praktisch toepast
- De essentie van vindbaarheid en usability
- Hoe werkt het persuasive design-proces?
- Hoe je verleiding creëert en welke aspecten daarin belangrijk zijn
- Wat de principes en ethische aspecten van beïnvloeding zijn en hoe je ze toepast binnen jouw ontwerp
- Welke soorten sitebezoekers zijn er, en hoe voorzie je in hun informatiebehoefte?
- Wat conversiecopywriting is en hoe je het effectief toepast in jouw ontwerpen
- Hoe je de beste landingpagina’s maakt, met verleidelijke titels, kopteksten, koopargumenten en rake calls-to-action
-
8 UX Copywriting
College 1
- Verschillende soorten tekst: wat is het verschil tussen copy, persuasive copy en UX-copy?
- Verschillende soorten UX-copy: microcopy, messaging, conversational copy, merkbeleving en sitecontent
- Aan de slag met je eigen case (introductie)
- De gebruikers- en organisatiedoelen bij je UX-copyconcept vaststellen (voor jouw case)
- Verschillende richtlijnen, principes en modellen binnen UX-copywriting toepassen
- Verschillende richtlijnen, principes en modellen binnen UX-copywriting toepassen (vervolg)
- Bestaande teksten herschrijven én nieuwe teksten schrijven
- Gebruikers met UX-copy door een web- of app-proces leiden
- Aan je eigen case werken
- Feedback verzamelen bij je docent en medecursisten
-
9 Axure RP (Wireframes Maken)
College 1
- Een flowchart maken
- Pages maken en inrichten
- De basiswidgets van Axure RP gebruiken
- Grids en guides gebruiken
- Widgets tekenen, uitlijnen en manipuleren
- Masters maken en gebruiken
- Interactions maken en gebruiken
- Dynamic panels
- Page formatting
- Een html-prototype genereren, ontwerp-documentatie en online delen (via AxShare)
- Basisuitleg van responsive design in Axure RP
- Basisuitleg over Library’s en werken in Teams
-
10 Usability Testing in UX-Lab
College 1:
- Introductie UX-testen: welke zijn er, wanneer gebruik je wat?
- Het hoe en waarom van de klassieke user-test
- Interview- & verslagtechnieken
- Schrijven van scenario’s
- Introductie DIY test-lab, apparatuur en software
College 2:- Doornemen check-list
- Instructies observatoren
- Uitnodigen en begeleiden deelnemers
- De user-test zelf afnemen in het lab
- Verslaglegging en delen in de organisatie

Nienke Rothuis
Opleidingsadviseur
Reviews
Competence Factory - Creative Business School
Competence Factory is jouw favoriete opleidingsclub. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future job. We leggen op een hele belangrijke skill de nadruk: creativiteit. We leren cursisten om met plezier te werken aan wat hen boeit en positief vooruit te kijken naar hun next step. Dit doen we vanuit ons gezellige clubhuis in Utrecht: Space to Create. Zien we je snel?

