Training Design Thinking in a day

6 PE punten

Design thinking: de meest innovatieve merken ter wereld (Apple, Google en Tesla) gebruiken het, en de meest toonaangevende universiteiten (Stanford, Harvard en MIT) doceren het. Maar wat is Design Thinking? En hoe zet je het in als organisatie, merk, ondernemer of ZZP'er? Tijdens deze vierdaagse opleiding leer je precies wat Design Thinking inhoudt, en werk je aan de hand van deze methode een eigen concept uit van A tot Z.

TIP: Boek deze training met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Bekijk opleidingen

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een innovatiemethode waarmee moderne organisaties op een creatieve manier problemen oplossen en innovatieve oplossingen voor klanten te vinden. Klanten of eindgebruikers staan centraal en er is veel ruimte voor creativiteit.Ontwerpdenken is gebaseerd op logica, verbeeldingskracht en intuïtie. Met Design thinking verken je mogelijkheden om resultaten te creëren waarmee je eindgebruiker of klant écht geholpen is. De methode is ook heel geschikt voor het oplossen van ingewikkelde organisatieproblemen. Een bedrijf dat Design Thinking toepast denkt vanuit de eindgebruiker – niet vanuit het product of het beleid.

Design Thinking kent vijf stappen:

 1. Empathie. Wat zijn de angsten, frustraties, wensen en dromen van mijn klant of eindgebruiker?
 2. Definitie. Wat is nu werkelijk het probleem of de uitdaging?
 3. Ideeën. Op welke manieren kunnen we het probleem oplossen?
 4. Prototype. Hoe komt de oplossing eruit te zien?
 5. Testen. Werkt de oplossing ook echt voor de eindgebruiker?

Wat kun je na het volgen van de Training Design Thinking in a day

Tijdens deze training ontwikkel je aan de hand van de Design thinking-methode een conceptidee van.  Je leert de methode toepassen aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden, maar je gaat vooral zelf flink aan de slag. Na het afronden van de training kun je onder andere:

 • Een stappenplan voor Design Thinking uitwerken
 • Interviewtechnieken toepassen om klantbehoeften beter te begrijpen
 • Brainstormtechnieken toepassen om nieuwe ideeën te genereren
 • Methodes gebruiken om goede ideeën te identificeren en tegelijkertijd draagvlak te creëren voor de uitvoering
 • Een simpele promo-video maken voor een concept

Wie is de trainer?

Minke Havelaar

Minke Havelaar werkt als conceptontwikkelaar voor organisaties als Kuyichi, UTZ Certified en Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze is een ervaren trainer en gecertificeerd Innovation Games™ instructor. Minke daagt je uit om je creativiteit te ontgrendelen en te gebruiken om snel en met plezier te innoveren.

 

Fieke Sluijs

Fieke werkt al 25 jaar als grafisch ontwerper en heeft meer dan 10 jaar ervaring als docent Imagineering en Mediaskills. Daarnaast is ze als Learning Experience Designer en projectleider onderwijsinnovatie betrokken bij het domein Creative Business van Hogeschool Inholland en het Amsterdams Creative Industries Network. Ze omschrijft zichzelf als een "gedreven en enthousiaste vakidioot". Ze daagt cursisten uit om mijlenver buiten hun comfort zone creatieve doorbraken te forceren.

Fieke Sluijs

Programma van de training Design Thinking in a day

 • Innovatie en het innovatieparadox: wat bepaalt het duurzame succes van een organisatie? Het antwoord ligt in een balans van behoud en durf, ratio en emotie, logica en intuïtie, tekst en beeld. Kortom: left brain, right brain.
 • Iedereen is een designer. Jij ook, ook al zegt je LinkedIn-profiel misschien iets anders. Design Thinking is geen exclusieve eigenschap van ontwerpers—alle grote vernieuwers op het gebied van literatuur, kunst, muziek, wetenschap, techniek en bedrijfsleven hebben het toegepast.
 • Design thinking stappenplan: je ontdekt de volgorde in de Design Thinking-methode.

College 2

 • Empathie: de eerste stap in het Design Thinking-proces is om je klant of eindgebruiker werkelijk te begrijpen. Je oefent interviewtechnieken om de ambities en pijnpunten van mensen te achterhalen.
 • Probleemdefinitie: je vertaalt de pains en gains van eenklant of eindgebruiker naar een concrete probleemdefinitie die voldoende creatieve ruimte overlaat.
 • Ideeëngeneratie: je past nieuwe brainstorm-methodes toe en leert handige manieren om de beste ideeën te identificeren.
 • Prototyping met video: je ontdekt verschillende video-formats en maakt ter plekke een eigen video waarin je je concept uitlegt.

Voor wie is de training Design Thinking in a day bedoeld?

Design thinking in a Day richt zich op iedereen die behoefte heeft om op een creatieve manier te innoveren. Mensen die minder willen vergaderen en meer willen doen. Dit zijn bijvoorbeeld marketeers, grafisch ontwerpers, art directors, project managers, contentmanagers en social media strategen. Maar ook managers en CEO's zullen deze training als bijzonder nuttig (en plezierig) ervaren!

Voorbeelden

Waarom Design Thinking?

We leven in een fantastische tijd. Een digitaal tijdperk waarin het dagelijks leven steeds comfortabeler wordt. Ook onze werkomgeving verbetert; we hebben meer zeggenschap over hoe we ons werk inrichten, en creativiteit en plezier op de werkvloer zijn tegenwoordig serieuze onderwerpen. Tegelijkertijd wordt onze omgeving steeds complexer. We hebben te maken met continue communicatie, snelle veranderingen, kritische klanten en slimme concurrenten.

When we embraced the internet we not just networked ourselves, we inadvertently also networked our problems. 

Kees Dorst, Professor Design & Innovation, Univerity of Technology Sydney

 

No more business as usual

Voorheen konden we volstaan met 'engineer thinking'; bekende problemen oplossen met bestaande middelen. Een hogere omzet? Meer leads verzamelen en bestoken met emailaanbiedingen. Deze aanpak volstaat niet meer. Oude middelen leiden niet meer tot dezelfde resultaten. Daarbij zien we nieuwe, onbekende problemen en mogelijkheden. Daarom vraagt deze tijd om een nieuwe manier van denken. Denken als een designer, in plaats van als een ingenieur.

There is no more business as usual. Everything has changed, is changing and will continue to change.

Idris Mootee, auteur 'Design thinking for strategic innovation

 

 

Cursusdata

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
8
mrt
Vr 8 mrt 2019 Vr  8 mrt
Utrecht
525,-
Neem optie
8
apr
Ma 8 apr 2019 Ma  8 apr
Utrecht
525,-
Neem optie
3
jun
Ma 3 jun 2019 Ma  3 jun
Utrecht
525,-
Neem optie
1
jul
Ma 1 jul 2019 Ma  1 jul
Utrecht
525,-
Neem optie
2
aug
Vr 2 aug 2019 Vr  2 aug
Utrecht
525,-
Neem optie
10
sep
Di 10 sep 2019 Nu met 15% Early Bird korting Di 10 sep
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
10
okt
Do 10 okt 2019 Nu met 15% Early Bird korting Do 10 okt
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
13
nov
Wo 13 nov 2019 Nu met 15% Early Bird korting Wo 13 nov
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
9
dec
Ma 9 dec 2019 Nu met 15% Early Bird korting Ma  9 dec
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
21
jan
Di 21 jan 2020 Nu met 15% Early Bird korting Di 21 jan
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
24
feb
Ma 24 feb 2020 Nu met 15% Early Bird korting Ma 24 feb
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
19
mrt
Do 19 mrt 2020 Nu met 15% Early Bird korting Do 19 mrt
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
21
apr
Di 21 apr 2020 Nu met 15% Early Bird korting Di 21 apr
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie
25
mei
Ma 25 mei 2020 Nu met 15% Early Bird korting Ma 25 mei
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
447,-
Neem optie

Opleidingsvoordeel

TIP: Boek deze training met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Online strateeg

Ontdek verrassende manieren om je online merk te laten groeien en ga aan de slag als online strateeg.

€600,- voordeel

Bekijk opleiding

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en vaknieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Waarom Competence Factory?

Inspirerende, centraal gelegen locaties

Trainingslocaties van Competence Factory liggen altijd lekker centraal; in hartje Amsterdam en pal naast station Utrecht Centraal. De ruimtes stimuleren concentratie, creativiteit en samenwerking. We willen ook graag dat je je thuis voelt, en hebben ze daarom kleurrijk ingericht en mooi verlicht. In onze ruimtes vind je bovendien grote white walls voor brainstorms.

Trainingen voor ieder budget

We willen dat iederéén goede trainingen kan volgen. Niet alleen de marketeer bij een grote corporate met een flink opleidingsbudget, maar ook de freelance ontwerper, de zelfstandig adviseur, de ondernemer en de non-profit professional. Daarom hanteren we dynamische prijzen. Wanneer je slim (heel vroeg, of juist last minute) boekt, betaal je voor onze trainingen de laagste prijs in de markt.

Bekijk onze aanbiedingen

CF community

Wanneer je een training bijwoont, ben je automatisch lid van de CF community. We organiseren mooie evenementen voor onze leden, waaronder gratis inspiratiesessies en een jaarlijkse reis naar het Google hoofdkantoor. Ook krijgen CF communityleden 50% korting op de 'In a Day' events, waaronder Growth Hacking in a day en Design Thinking in a day.

Ga naar de events