Een e-commerce business beginnen

Er worden jaarlijks tientallen miljarden euro’s online besteed. Het aantal webshops stijgt explosief: volgens de KvK komen er elke maand 2000 webshops bij, maar sluiten er ook weer 1000. De meeste ondernemers sloten de deuren vanwege de hoeveelheid werk, de vaak kleine marges en hevige concurrentie in sommige sectoren. Succesvol worden in e-commerce wordt steeds moeilijker, daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in het vak, zodat je de snelle ontwikkelingen kunt bijhouden.


E-commerce: wat is dat?

E-commerce staat voor electronic commerce, of te wel: elektronische bedrijfsvoering. Het gaat over alles wat met online handel te maken heeft, niet alleen webshops. Je hebt hierin twee verschillende soorten handel: B2C (Business to Consumer), waarbij een bedrijf verkoopt aan de consument, denk bijvoorbeeld aan Bol.com, en je hebt B2B (Business to Business), waarbij een bedrijf verkoopt aan een ander bedrijf, denk aan een groothandel. E-commerce is mogelijk via verschillende platformen: je eigen webshop, maar ook kanalen als Marktplaats, Ebay, Amazon etc.

Producten verkopen via het internet

Dat is waar het allemaal om draait binnen e-commerce. Het is belangrijk dat je de producten die je gaat verkopen via het internet, zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Zaken als mooie foto’s en heldere omschrijvingen zijn hierbij essentieel. Er zijn ook veel verschillende platformen via waar je jouw producten kunt verkopen via het internet: je kunt een eigen webshop starten, maar ook via Marktplaats verkopen. Wil je echt professioneel aan de slag? Dan is een eigen webshop natuurlijk onmisbaar. Maar bij een succesvolle webshop komt best wat kijken. Want hoe maak je de website visueel aantrekkelijk, hoe positioneer jij je in de markt en via welke marketplaces ga je verkopen?

Een Shopify webshop maken

Een van de meest populaire software om (relatief) eenvoudig je eigen webshop mee te maken is Shopify. Met het bijbehorende kassasysteem kun je zelfs ook op fysieke locaties je verkoop managen en je kunt met een applicatie een boekhoudprogramma koppelen aan je webshop. Zo automatiseer je het hele proces. Shopify is niet alleen heel geschikt voor beginnende ondernemers, het platform groeit met je mee: je start bijvoorbeeld met een basis-shop, om vervolgens de stap te maken naar een custom made design. Een Shopify webshop maken kost niet zoveel tijd en je kunt al snel aan de slag!

Aan de slag met e-commerce marketing

Staat jouw webshop live en ben je klaar om te gaan verkopen? Dan ga je nu aan de slag met e-commerce marketing. Het is van belang dat je beschikbare klantinformatie analyseert om deze vervolgens om te zetten in strategische en concrete acties. Door alle data te analyseren kun je je assortiment optimaliseren. Het is belangrijk dat je trends en ontwikkelingen nauw volgt. Daarnaast is het ook van belang dat er gekeken wordt naar de online advertentie mogelijkheden. Via Google Shopping en social advertising bereik je een nieuwe, grote doelgroep om jouw product aan te verkopen. Alles om de online verkoop te maximaliseren en de voorraad te minimaliseren: streven naar optimale winstgevendheid!

Praktijkcase

Praktijkcase Van 250k naar 500k omzet

Voor een klant in de gezondheidsbranche ging specialist Tjerk aan de slag. Hij verdubbelde de omzet, en steeg het aantal maandelijkse websitebezoekers van 3.000 naar 7.000.
Praktijkcase downloaden

Adverteren op Amazon of op Bol.com

Marketplaces als Bol.com en Amazon zijn dé plek om de online verkoop van je webshop uit te breiden. Ze hebben een enorm bereik, sommigen hebben zelfs wel miljoenen bezoekers per dag. Door mee te liften op de marketing en naamsbekendheid van een marketplace, bereik je een nieuwe doelgroep die anders misschien nooit op je webshop terecht zou komen. Wist je dat 73% van de online consumenten zijn of haar zoektocht naar een product start op een marketplace? Daarom kan het ook slim zijn om te adverteren via Bol.com en Amazon: zo kom jij zeker in beeld bij potentiële klanten.

Volg een opleiding of training met subsidie van de overheid!

Met het STAP-budget kun je ieder jaar een bedrag tot 1.000 euro krijgen om jezelf te ontwikkelen.

Alles over het STAP-budget
Volg een opleiding of training met subsidie van de overheid!
Cursisten beoordelen onze opleidingen gemiddeld met een 9,3.
9,3
9,3
4,7 / 5
CF

Even overleggen?

Vind de training of opleiding die het beste bij je past! Nienke denkt graag met je mee.

Plan een gratis intake
Of neem contact op
CF

Jessie
Opleidingsadviseur

Nienke
Opleidingsadviseur

Marianne
Clientmanager L&D

Jessie, Nienke, Marianne
Opleidingsadviseurs

You Got This!
Cursisten geven ons een 9,3 Onze cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,3
Lees de reviews

Over Competence Factory

Competence Factory is jouw favoriete opleidingsclub. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future job. In 1991 waren we de eerste met internettrainingen en opleidingen in nieuwe media. En nog steeds zetten we de trend, met vooruitstrevende opleidingen in de vakgebieden van de toekomst. Ook zorgen we dat jouw ontwikkeling na je training niet ophoudt: voor én na de lessen staan we voor je klaar. Zien we je gauw?

Bekijk de video

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten