Ben jij op zoek naar meer structuur, balans en energie in je werk en je persoonlijk leven? Daarvoor moet je bepaalde vaardigheden trainen. Misschien heb je weleens gehoord van ‘personal skills’, ‘soft skills’ of ‘everyday skills’. Die heb je nodig om je te ontwikkelen! Deze skills vormen de basis van wie jij bent en hoe jij elke dag denkt, voelt en handelt. Ze hebben dus enorm veel impact op de resultaten die jij behaalt.

Liever als whitepaper in pdf ontvangen? Dat kan! 

Whitepaper downloaden

 

Voorbeelden van everyday skills zijn:

 • plannen
 • organiseren
 • coachen
 • communiceren
 • keuzes maken
 • reflecteren
 • body knowledge
 • emotionele intelligentie
 • creativiteit
 • kritisch denkvermogen
 • empathie
 • onderhandelingsvaardigheden

 

Hoe ontwikkel je everyday skills en waarvoor gebruik je ze?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat iedereen deze skills in de vingers kan krijgen. Het maakt niet uit hoe ver je nu al bent. Misschien gaat helder communiceren nog niet zo soepel, of vind je het lastig om je in iemand anders te verplaatsen. Door praktijkoefeningen te doen en je zelfinzicht te vergroten, kun je jouw skills verder ontwikkelen. Zet de skills elke dag bewust in en reflecteer erop.

 

Waar begin je?

Kijk eens goed naar de uitdagingen die jij ervaart binnen je werk en de rest van je leven. Bepaal hoe je die als spiegel kunt gebruiken voor persoonlijke groei. Stel jezelf daarbij in ieder geval de volgende vragen:

 • Wat zie ik graag anders of beter in mijn werk en persoonlijk leven?
 • Hoe kan ik mijn werk en persoonlijk leven anders inrichten?
 • Welke rol neem ik nu aan?
 • Op welke manier zou ik mij kunnen ontwikkelen om dichter bij mijn doel te komen?

Wil jij bijvoorbeeld elke ochtend opstaan met meer energie en zin in je dag? Het gevoel hebben dat je meer overzicht hebt, gefocust bent en dingen gedaan krijgt? Meer tijd overhouden voor wat er voor jou echt toe doet? Dan volgen hier een paar tips die helpen om jouw ideale leven in te richten.

 

1. Ontdek wat voor jou belangrijk is

Je wilt zoveel mogelijk uit je leven halen. Hierdoor sta je elke dag voor de keuze waar je ja of nee tegen zegt. Maak bij het kiezen een onderscheid tussen wat je wíl, en wat je móét. We leven in een wereld waarin alles mogelijk is, maar zeker niet allemaal tegelijk. Kiezen wat je met deze mogelijkheden doet, vraagt om persoonlijk leiderschap: weten wie je écht bent, wat je belangrijk vindt en daarvoor durven gaan.

Als je hebt ontdekt wat belangrijk voor je is, moet je leren om dit helder te communiceren. Wees je bewust van wat je nodig hebt, wat je verder helpt en wat je misschien liever loslaat. Helder communiceren helpt je om de juiste dingen te doen en gedaan te krijgen. Spreek bijvoorbeeld vaker uit wat je doel is, wat je nodig hebt om dit te bereiken en wat je daarbij van een ander verwacht.

 

2. Durf te falen en reflecteer

Door dingen te proberen, leer je wat goed voelt en wat niet. Zeker binnen een professionele werkomgeving kan het best spannend zijn om iets nieuws te doen, maar juist hierdoor ontwikkel jij je als persoon! Durf onderuit te gaan, feedback te ontvangen, en weer op te staan.

Laat je dus niet remmen door onzekere gedachtes. Probeer nieuwe, enge dingen en reflecteer. Vergeet niet bewust na te blijven denken. Reflecteren is een skill die bijdraagt aan je ontwikkeling, groei en productiviteit.

 

 

3. Leer keuzes maken en fix je focus

Je kunt het ene pas loslaten als je het andere volledig hebt vastgepakt. Het is daarom belangrijk om te leren focussen. Zo krijg je niet alleen méér gedaan, maar ook het juiste. Want ergens nee tegen zeggen, betekent ja zeggen tegen iets anders. Je focus fixen en prioriteiten stellen zijn belangrijke skills die je verder helpen naar het leven waar jij van droomt.

Wel moet je bewust aan de slag met waar je je aandacht precies op richt. Focus jij op grote, externe zaken waar je vrijwel geen invloed op hebt? Daarmee kom je natuurlijk niet verder! Zorg dat je focust op dingen binnen jouw cirkel van invloed om deze skill op de juiste manier in te zetten. Hier vertellen we je bij punt 6 meer over!

 

4. Wees je bewust van welke rol je aanneemt

Bepaal voor jezelf welke rol je aanneemt als je keuzes maakt. Heb je het gevoel dat alles jou overkomt of sta je zelf aan het roer? Ga je het leven aan en doe je actief mee, of probeer je lastige situaties te vermijden en sta je langs de zijlijn? Ook hier komt het aan op persoonlijk leiderschap. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten en acties, krijg je grip op je resultaten.

Ken jij jezelf door en door en weet je en wat je het liefste wil? Alleen als je dat duidelijk voor ogen hebt, zowel zakelijk als privé, kun je bepalen wat je moet doen om je doelen te bereiken.

 

5. Ontwikkel je growth mindset

Als mens kun je (bijna) alles leren en ontwikkelen, zolang je bereid bent om ervoor te werken en het op de juiste manier aanpakt. Dit is je growth mindset: continu werken aan je competenties en je eigen ontwikkeling. Je acties bepalen wie je bent, dus ga aan de slag!

Natuurlijk is het leven niet volledig maakbaar, maar op een groot deel heb je zeker invloed. Leer jezelf hoe je die invloed kunt vergroten vanuit jouw leiderschapsrol, door altijd te focussen op de circle of influence.

 

6. Focus op waar je invloed op hebt

Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, bestaan er twee categorieën waar je aandacht naartoe kan gaan: dingen waar je geen invloed op hebt, en dingen die je wel zelf kunt bepalen.

Wat je aandacht geeft groeit! Het is dus belangrijk dat je focust op dingen die je kunt beïnvloeden: wat kun je wél doen en wat helpt wél? Wat wil je en wat heb je daarvoor nodig? Dat werkt stukken beter dan piekeren over dingen waar je helemaal niets aan kunt veranderen.

 

7. Maak het concreet en zet kleine stapjes

Heb je helder voor ogen wat belangrijk voor je is, welke skills je nog zou willen ontwikkelen en heb je bovenstaande tips toegepast? Dan is tijd om in beweging te komen!

Wij geloven in een agile mindset: learning by doing. Zowel op het werk als daarbuiten. Dat betekent dat je actie onderneemt, dingen probeert, reflecteert en weer bijstuurt. Je hoeft niet alles vooraf te weten om ergens aan te beginnen. Vraag jezelf af waar je op de lange termijn naartoe wil, en maak het vervolgens klein. Welke drie stapjes zou jij de komende twee weken alkunnen zetten om je geluk en balans in je leven iets te verbeteren? Focus op het proces en de weg ernaartoe. Dat is al een doel op zich.

 

Samenvatting

Begin bij jezelf

Vraag jezelf af: wat wíl je en wat móét je? Leer wie je echt bent en wat je belangrijk vindt, en ga hiervoor. Zodra je dat hebt ontdekt, is het tijd om je doelen helder te communiceren.

 

Train je everyday skills

Everyday skills helpen je een goede en duurzame structuur te creëren. Door vaardigheden als keuzes maken, reflecteren en communiceren te blijven ontwikkelen, kom je steeds dichter bij jouw ideale leven. Iedereen kan met deze skills aan de slag, het maakt niet uit hoe ver je al bent. Door praktijkoefeningen en zelfinzicht kun je jouw skills verder ontwikkelen. Zet de skills elke dag bewust in en reflecteer erop.

 

Geniet van plezier, energie en balans

Heb jij het volledige leiderschap over jouw leven? Dan zul je zien dat je beter wordt in je werk. Doordat je aan de juiste competenties werkt, wordt je minder afhankelijk van anderen en neem je vaker een leidende rol aan. Zo laat jij je niet meer tegenhouden door angst om te falen, maar leef je je leven voluit.

Succes!

 

Over Competence Factory

Competence Factory is jouw favoriete opleidingsclub. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future job. In 1991 waren we de eerste met internettrainingen en opleidingen in nieuwe media. En nog steeds zetten we de trend, met vooruitstrevende opleidingen in de vakgebieden van de toekomst. Ook zorgen we dat jouw ontwikkeling na je training niet ophoudt: voor én na de lessen staan we voor je klaar.

Bekijk alle Everyday skill trainingen en opleidingen op de website of neem contact op met onze opleidingsadviseurs voor gratis opleidingsadvies.

Download de brochure

En maak een nieuwe stap in je loopbaan. We sturen de brochure naar je e-mailadres!

Bedankt!

Je ontvangt een definitieve bevestiging van je aanvraag per mail.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten