Online Masterclass Creativiteit en Innovatie

In de huidige periode is veel van wat we kenden en voor lief namen op losse schroeven komen te staan. Ondernemers, ZZP'ers en managers moeten snel hun business (model) heruitvinden om geld te blijven verdienen. Anderen zien nieuwe kansen en willen deze optimaal benutten. Maar hoe kan je creatief zijn als je ook gestrest bent tijdens deze coronacrisis? En hoe zet je je ideeën om in praktijk? In deze training bieden we je technieken om alleen of met anderen creatieve output te leveren. In twee creatieve sessies leer je denktechnieken om te innoveren en jezelf (en je business) aan te passen aan nieuwe situaties.  Juist nu is het belangrijk om je creatieve potentie ten volle te benutten. Leer in te tunen met je creatieve stroom en maak van je creativiteit een kracht. 

In deze Online Masterclass maak je kennis met verschillende creatieve denktechnieken zoals de TRIZ-methodiek, zapstorm, mindful vs. mindwandering creativiteit, omgaan met je innerlijke criticus, meditatie en visualisatie. Je leert onderscheid te maken tussen gewone ideeën en originele ideeën. Daarnaast leer je het realiseerbare (korte termijn) van de (nog) niet realiseerbare ideeën (lange termijn) te scheiden.  

Je ontwikkelt aan de hand van verschillende creativiteitstechnieken een ‘creative mindset’. Aan de hand van van inspirerende praktijkvoorbeelden word je eerst meegenomen door de theorie, maar je gaat het grootste deel zelf aan de slag.

Wat is creativiteit?

Creativity is intelligence having fun

Albert Einstein

Creativiteit gaat over het zien, bedenken en maken van iets nieuws - kansen, of oplossingen voor problemen). Het heeft te maken met originaliteit, maar ook met inventiviteit en daadkracht. Een idee alleen is niets. Je moet er ook wat van maken.

Ideeën vallen in drie groepen:

 • NOW-ideeën: eenvoudige ideeën waar je meteen mee aan de slag kunt.
 • WOW-ideeën: originele ideeën waar je snel aan kunt beginnen.
 • HOW-ideeën: creatieve ideeën waar je echt wel zin in hebt, maar die nog verder onderzoek vergen om ze te realiseren.

In deze Online Masterclass leer je je eigen creativiteit aan te boren, en in te zetten voor innovatie.

Wat kun je na het volgen van de Online Masterclass Creativiteit en Innovatie

Na het afronden van de training kun je onder andere:

 • technieken inzetten om op creatieve ideeën te komen
 • kijken naar de kant van kansen en uitdagingen, juist in tijden van crisis en verandering
 • je bent je bewust van de effecten van de negatieve overtuigingen en innerlijke criticus op je creativiteit
 • tools gebruiken om met je innerlijke criticus om te gaan
 • technieken toepassen die aansluiten bij divergeren en convergeren
 • de verschillende ‘modi’ van divergeren/convergeren en mindful/mindwandering herkennen en toepassen, én voorkomen dat ze door elkaar lopen

Wie is de trainer?

Bas Jansen

Bas Jansen is als trainer en docent psychologie gespecialiseerd in de thema's creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en het omgaan met stress. Na zijn Master in Psychologie heeft Bas de opleiding tot kracht- en zijnsgerichte coach afgerond bij Fred Korthagen — emeritus hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Bas gediplomeerd Aikido-docent, waardoor hij weet hoe je agressie als levenskracht inzet.

Bij Competence Factory geeft Bas de trainingen Fix je Focus, Job Crafting en Creativiteit en Innovatie. Daarnaast werkt hij als docent psychologie op kunstacademie ArtEZ, waar hij zich verdiept in het optimaliseren van creatieve groepsprocessen en wat er gebeurt in het brein bij creativiteit. Al vele jaren geeft hij trainingen en werkt hij als trainingsacteur in allerlei werkvelden, met name in de academische wereld. De laatste jaren is hij steeds meer geïnteresseerd in persoonlijke- en spirituele ontwikkeling, wat hij in zijn trainingen laat terugkomen.

De trainingen van Bas zijn ontzettend interactief; hij geeft deelnemers veel persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat iedereen de leerdoelen behaalt. Een uitgekiende balans tussen theorie —snappen wat er gebeurt in het brein— en praktijk —inzichten toepassen om je anders te verhouden tot je werk, je omgeving en jezelf— maakt een leerervaring bij Bas enorm waardevol.

Bas woont samen in Amsterdam met een operazangeres en een dochter van 4 die hem alles leert over fantasie en creativiteit. Hij verdiept zich nog steeds verder in Aikido. Verder organiseert hij elk jaar 'De verjaardag van Sigmund Freud' een festival met theater, lezingen en live therapie, en schrijft hij regelmatig teksten voor theater.

 

Dwayne Toemere

Dwayne Toemere begon zijn carrière als Arbeid-en Organisatiepsycholoog voor een personeelsadviesbureau. Daar nam hij assessments af en was hij betrokken bij de selectieprocedures voor Justitie en de Gemeente Rotterdam. Maar hij miste een creatieve, artistieke uitlaatklep. Hij zegde zijn baan op en koos voor zijn passie: theater. Hij werd aangenomen op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en studeerde af als acteur en theatermaker. Momenteel speelt Dwayne als acteur voor verschillende professionele theatergezelschappen.

Observeren, analyseren en het sturen van gedrag is, naast zijn werk als acteur, ook belangrijk voor zijn werk als trainer en coach. In het bedrijfsleven houdt hij zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, loopbaanadvies, teambuilding en het aansturen van groepsprocessen binnen verschillende organisaties. Dat doet hij als trainer, coach en rollenspel acteur bij o.a. de NS, KLM, verschillende universiteiten (Utrecht, Nijmegen, Eindhoven) en de Politieacademie. Dwayne gelooft dat contact maken met mensen, toehoorders of een gesprekspartner, voor een belangrijk deel neerkomt op integriteit: jezelf laten zien en je hart laten spreken.

De trainingen die Dwayne bij Competence Factory geeft zijn gericht op de ‘soft skills: het trainen van je focus en concentratie, het onderzoeken van je eigen kernwaarden en balans en het verkennen van je creatieve kapitaal. Dwayne weet een persoonlijk, productieve werksfeer te creëren tijdens een training. Hij maakt makkelijk contact met een groep en geeft je het gevoel dat je gezien en gehoord wordt. Zijn interesse in de deelnemers en kennis van de onderwerpen maken de training waardevol. Met de nodige humor en de leerdoelen voor ogen weet hij iedere deelnemer naar een volgend level te coachen.

 

 

Programma van de Online Masterclass Creativiteit en Innovatie

Dag 1

 • Brainstormen: Brainstormen kan heel erg productief zijn. Maar hoe schep je de juiste voorwaarden voor een brainstorm? En hoe formuleer je een brainstormvraag? Daar gaan we op inzoomen. We brainstormen over een voor jou relevante vraag.
 • Convergeren en divergeren: aan de hand van de techniek van het convergeren en divergeren kies je jouw ideeën en vertaal je deze naar de praktijk.
 • Je krijgt een overzicht van creatieve denktechnieken die je kunt gebruiken
 • De innerlijke criticus: je kent allemaal dat stemmetje in je hoofd dat tegen je praat. Hoe leer je omgaan met je innerlijke criticus? Met behulp van een aantal technieken leer je deze stem in je hoofd de mond te snoeren.

Dag 2

 • Group genius: In dit onderdeel leer je hoe kun je de creativiteit in een groep kunt optimaliseren.
 • Mindful creativiteit versus mind-wandering creativiteit: de theorie en het onderzoek dat is gedaan naar deze concepten geven je inzicht in hoe je jouw creativiteit een boost kan geven. Door middel van concrete oefeningen ga je aan de slag met de ideeën-stroom in je hoofd.
 • Visualisatie: een veelgebruikte techniek voor het bevorderen van creativiteit is visualisatie. Wat gebeurt er precies in de hersenen als we visualiseren? En wat maakt visualisatie zo krachtig? Als ik zeg: ‘denk aan een roze boom’, dan lichten die hersendelen op die ook oplichten wanneer we daadwerkelijk een roze boom zouden zien. Onze hersenen maken geen verschil tussen ingebeeld en echt. Dit gegeven leer je in te zetten om je ideeën te realiseren. 

Voor wie is de training Online Masterclass Creativiteit en Innovatie bedoeld?

De Online Masterclass Creativiteit en Innovatie richt zich op iedereen die wil leren hoe je je business kunt heruitvinden, iedereen die de kansen wil zien in tijden van crisis en iedereen die zijn toolbox wil vullen met creatieve technieken om zelf en met anderen te bouwen aan iets nieuws.

Hoe bereid ik me voor?

Voor deze online masterclass krijg je ter voorbereiding een aantal video's, artikelen en opdrachten. Ook krijg je huiswerk: tussen de eerste en tweede online sessie geeft de trainer je een praktijkopdracht

Trainingsdata

11
jun
Do 11 jun & do 18 jun 2020 Van 18:30 tot 21:30 in Online Nu met 15% Last-minutekorting Do 11, do 18 jun
Van 18:30 tot 21:30
Online
Nu met 15% Last-minutekorting
331,-
Neem optie
31
jul
Vr 31 jul & vr 7 aug 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Vr 31, vr  7 aug
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
2
sep
Wo 2 sep & wo 9 sep 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Wo  2, wo  9 sep
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
1
okt
Do 1 okt & do 8 okt 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Do  1, do  8 okt
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
2
nov
Ma 2 nov & ma 9 nov 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Ma  2, ma  9 nov
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
8
dec
Di 8 dec & di 15 dec 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Di  8, di 15 dec
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Misschien vind je deze artikelen interessant

26 mei 2020 | Noortje Noy

Waarom innovatie zo belangrijk is

Bedrijven die innoveren staan weerbaarder in de crisis dan organisaties die behoudend blijven. Cruciaal dus dat je ook in cri…

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.