Artikel
Blog

Het belang van jezelf verkopen en hoe je het goed doet

Waarom is het belangrijk om jezelf te verkopen?

Jouw kennismaking of sollicitatiegesprek kan van doorslaggevende invloed zijn op de rest van je loopbaan. Je moet ervoor zorgen dat je je beste zelf laat zien en vertelt wat jou uniek maakt. Waarom moet dit bedrijf voor jou kiezen? In zo’n gesprek gaat het niet alleen om je hard skills, maar steeds belangrijker worden ook je soft skills: dat zijn onder andere de skills die je gebruikt om jezelf te verkopen. Je moet jezelf pitchen

 

Jezelf pitchen met de bekende elevator pitch

Een pitch is een goede manier om jezelf succesvol te verkopen. Een van de bekendste pitch-soorten is de elevator pitch. Dat is een korte presentatie van maximaal 60 seconden: ongeveer een ritje in de lift van de ene naar de andere verdieping. Het is altijd handig om zo’n pitch achter de hand te hebben, want je weet maar nooit wanneer je ‘m nodig hebt! In de korte presentatie vertel je wie je bent en waar je goed in bent. Je presenteert jezelf als de ideale oplossing voor het probleem van je gesprekspartner.

Een pitch maken over jezelf voelt misschien een beetje raar, maar het is echt de moeite waard. Schrijf ‘m eerst uit en oefen daarna voor de spiegel. Start de timer en zorg dat je binnen één minuut de belangrijkste informatie vertelt om zo je potentiële klant, werk- of opdrachtgever te overtuigen. Pas op dat je niet gehaast overkomt!

Verwerk in ieder geval de volgende punten in je pitch:

  • Introduceer jezelf: wie ben je en wat doe je?
  • Wat kun je, wat is je toegevoegde waarde en wat maakt jou uniek? 
  • Vertel vervolgens wat jij zelf wilt: wat is je doel en waar ben je naar op zoek?
  • Sluit af met een vraag om het gesprek voort te zetten: past mijn product bij jullie bedrijf? Hebben jullie de behoefte aan mijn skills in jullie organisatie? 

 

3 tips om jezelf succesvol te verkopen

Wil jij jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek of aan een potentiële klant? Een pitch is een goede start, maar wel alleen de start. Wat volgt is een uitgebreider gesprek over jouw product, dienst of skills. Gebruik de volgende tips om het succesvol te laten verlopen:

 

1. Wees zelfverzekerd en positief

Ook al voel je je niet zelfverzekerd, het is belangrijk om zelfvertrouwen tijdens een verkoopgesprek uit te stralen. Mensen met veel zelfvertrouwen verkopen sneller dan mensen met weinig zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je niet uit de hoogte overkomt, dan sla je de plank mis. 

Probeer ook positief te zijn: lach veel, toon dankbaarheid en praat over de dingen waarvan je geniet. Mensen die zich positief opstellen in het leven, krijgen over het algemeen meer kansen. 

Vind je het lastig om jezelf te presenteren op een zelfverzekerde manier en met plezier? Dan zijn er genoeg tips en technieken die je hierbij kunnen helpen. De allerbelangrijkste tip? Gewoon doen! Oefening baart kunst.

 

2. Let op je non-verbale communicatie

93% van al onze communicatie is non-verbaal. Je non-verbale communicatie zegt ontzettend veel over jou als persoon en hoe je je voelt tijdens het gesprek. Als je zelfverzekerdheid en positiviteit uitstraalt, zul je jezelf sneller en makkelijker verkopen. Denk dus aan je houding, je toon en probeer ook de non-verbale communicatie te lezen van je gesprekspartner om daar op in te spelen.

 

3. Kom met een oplossing

Het probleem is bij je potentiële klant, opdracht- of werkgever wel bekend, maar wat heb jij te bieden als oplossing? Laat zien dat je er al goed over hebt nagedacht en biedt met zekerheid een oplossing: jij!

 

Jezelf leren verkopen

Leer verschillende verkooptechnieken en -vaardigheden op jouw eigen manier gebruiken tijdens de eendaagse training Persoonlijk Verkopen. Zo kun jij voortaan het vertrouwen winnen van je potentiële klant en ze aanzetten tot actie. 

 

 


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.