Artikel
Blog

Wat is non-verbale communicatie en hoe interpreteer je het juist?

Wat is non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie is eigenlijk alle communicatie die geen spraak is (spraak is verbale communicatie). Het gaat over je lichaamstaal: je houding, uitstraling en uitdrukking van je gezicht. Er wordt ook wel gezegd dat ongeveer 93% van alle communicatie non-verbaal is. Non-verbale communicatie en verbale communicatie (spraak) kunnen elkaar versterken, maar het kan elkaar ook tegenspreken. Als je namelijk zegt dat het goed met je gaat (verbaal), maar je verdrietig kijkt (non-verbaal), zal niemand dat eerste geloven. Je zegt het een, maar voelt je er anders bij of misschien bedoel je zelfs wel iets anders. Door het samen effectief in te zetten kun je mensen sneller overtuigen. En als je de non-verbale communicatie van anderen juist leest, kun je erop inspelen. 

 

Voorbeelden van non-verbale communicatie

Zoals we al zeiden is eigenlijk alle niet gesproken communicatie, non-verbale communicatie. Enkele makkelijke voorbeelden zijn:

  • Lachen: om te laten zien dat je blij bent of iets grappig vindt
  • Zwaaien: om gedag te zeggen
  • Je wenkbrauwen ophalen: uit ongeloof
  • Je schouders ophalen: omdat je iets niet weet
  • Iemand een schouderklopje geven: laten weten dat het goed is of goed komt

 

Oefenen met het herkennen en gebruiken van non-verbale signalen

Probeer dagelijks eens wat non-verbale communicatie op te pikken van de mensen om je heen. Wat voor houding neemt bijvoorbeeld je collega aan bij het geven van een presentatie? Maar let ook eens op in openbare ruimtes: hoe loopt iemand erbij, wat voor uitstraling heeft hij of zij, hoe zou deze persoon zich voelen en aan welke non-verbale communicatie lees je dit af?

Daarnaast kun je natuurlijk oefenen voor de spiegel met wat je zelf uitstraalt of oefen dit voor je partner, vriend of vriendin. Pas met je non-verbale communicatie altijd op dat je geen onnatuurlijke bewegingen gaat maken. Je wilt niet nep overkomen, dan loop je het risico dat je boodschap minder goed overkomt. Zorg dat je non-verbale communicatie aansluit bij je verbale communicatie.

 

Doelgericht communiceren en beïnvloeden

Wil jij leren hoe je effectiever communiceert om zo meer voor elkaar te krijgen? Effectief kunnen communiceren is een van de belangrijkste skills in je loopbaan. Met deze vaardigheid kun je je ideeën, wensen en behoeftes helder naar voren brengen. Dat levert niet alleen minder stress op - je kunt er ook veel mee bereiken. Tijdens onze training Doelgericht Communiceren en Beïnvloeden, krijg je hier meer inzicht in. Ook leer je hoe je communicatie inzet om méér voor elkaar te krijgen, met minder spanning.

 


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.