Wat zijn soft skills?

Bij soft skills moet je niet alleen aan ‘communicatieve vaardigheden’ denken: het zijn er veel meer. Ze hebben altijd met mensen te maken. Hoe ga je op de werkvloer om met anderen, en met jezelf? 

Je kunt soft skills indelen in een aantal categorieën. Dit zijn de belangrijkste: 

  • Communicatieve vaardigheden: oké, deze soft skill is essentieel. Communicatieve vaardigheden helpen namelijk bij het beheersen van andere soft skills. Denk aan goed luisteren, feedback geven (en ontvangen) en overtuigend presenteren.
  • Personal skills: denk aan zelfinzicht, gedrevenheid, concentratie, doorzettingsvermogen en motivatie. Jezelf blijven ontwikkelen en ergens voor gaan!
  • Professional skills: op je werk word je beoordeeld op je resultaten. Maar dit betekent ook dat je timemanagement in orde moet zijn, dat je effectief moet kunnen werken en resultaat- en klantgericht moet zijn. Dat zijn soft skills. 
  • Oplossingsgerichtheid: deze soft skill zegt iets over hoe jij omgaat met moeilijke situaties. Maak jij ook in stressvolle situaties slimme keuzes? Dan kan dat vertrouwen opleveren bij je werkgever. 
  • Teamwork: geen enkele baan doe je in je eentje. Je hebt altijd contact met anderen. Goed kunnen samenwerken is dan ook belangrijk voor je carrière. Maar ook fijn voor jezelf, want als je goed kunt samenwerken, creëer je ook een prettige werkomgeving.  
  • Leiderschap: elke taak brengt verantwoordelijkheden met zich mee, waar jij eigenaar- en leiderschap over neemt. Welke taak dat ook is, leiderschap is altijd een handige skill om te beheersen.

 

Met soft skills maak je het verschil

Met jouw soft skills onderscheid je je van anderen. Zeker bij taken die min of meer vastliggen en waarin weinig ruimte voor eigen inbreng is. Door bijvoorbeeld teamspirit te tonen, goed te luisteren en te laten zien dat je ambitie hebt, kun je toch het verschil maken. Soft skills zijn vaak de doorslaggevende factor in sollicitatieprocedures waarin kwalificaties van kandidaten nagenoeg overeenkomen. Soft skills geven hard skills value. Jij overtuigt een ander niet alleen van je kennen en kunnen doordat je technisch zo goed onderlegd bent. Dat je goed kunt omgaan met mensen, zorgvuldig luistert en een gemotiveerde teamplayer bent, weegt net zo zwaar mee. Misschien wel zwaarder.

 

Soft skills zijn goed voor je werkgeluk

Soft skills kunnen je helpen gelukkiger te worden in je werk. Met name in tijden van crisis kun je je slecht focussen en ervaar je meer stress op werkgebied. Stel jezelf eens de vraag: ‘Waar word ik nou écht enthousiast van, en wat vind ik belangrijk in m’n carrière?’ Veel mensen kunnen deze vraag niet goed beantwoorden. Hoe fijn zou het zijn om je kernwaarden te ontdekken en zo de ideale werkomgeving voor jezelf te creëren? Probeer uit te vinden waar jouw energielek zit, en waar je juist energie uit haalt. 

 

Train je oplossend vermogen

Sommige soft skills zijn goed voor je oplossend vermogen, zoals creativiteit en innovativiteit. Maar hoe blijf je creatief als je stress ervaart? En hoe breng je creatieve ideeën in praktijk? Je kunt van je creativiteit een kracht maken. Kijk naar kansen en uitdagingen, en leer welk effect je negatieve overtuigingen hebben op je creativiteit. 

 

Vasthouden die focus!

Misschien vind je het lastig om je focus te vinden en vast te houden. Zeker als er steeds e-mails, whatsappjes en nieuwsberichten binnenstromen. En al helemaal als je je werk combineert met een druk sociaal leven of gezin. Vervelend, want het kan je personal skills in de weg zitten waardoor je minder productief bent en minder werkplezier ervaart. Herkenbaar? Je concentratie is een soft skill die je kunt trainen. Om ‘deep work’ te kunnen leveren, moet je je aandacht langere tijd op een taak kunnen vasthouden. Volledige focus is je werkomgeving inrichten voor de optimale ‘flow’: een staat waarin je volledig opgaat in je taak en alles vanzelf gaat. 

 

Soft skills trainen

Bij Competence Factory kun je je soft skills trainen. We hebben drie trainingen gericht op jouw personal soft skills:

  • Online Masterclass Job Crafting: onderzoek hoe je meer betekenis in je werk vindt: in je huidige baan of misschien in een nieuwe. Ontdek je professionele kernwaarden en ontwerp voor jezelf de ideale werkomgeving. 
  • Creativiteit en Innovatie: maak kennis met verschillende creatieve denktechnieken en ga aan de slag met mindful en mindwandering creativiteit, waardoor je een ‘creatieve mindset’ leert ontwikkelen. Ook als online masterclass te volgen.
  • Fix je Focus: reflecteer op je huidige werkgedrag en train je aandachtsspier. We helpen je om je focus langer vast te houden en bewust te kunnen schakelen tussen je mentale status: van volledige focus tot geen input. Ook als online masterclass te volgen.

 

 

 

 

 


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.