Training Fix je focus

Vind je het lastig om je focus te vinden én vast te houden? Met Fix je Focus train je je concentratie. Zo word je productiever en heb je meer plezier in je werk.

Voer je vooral cognitieve functies uit (denkwerk dus), dan moet je drie dingen zien te managen:

 1. je concentratie
 2. je uitstelgedrag (procrastinatie) 
 3. je eigen brein 

Een pittige opgave. Zeg maar gerust: high level multitasken. Hoe doe je dat, met die waterval van 
e-mails, whatsappjes en nieuwsberichten die je dagelijks overspoelt? Laat staan als je je baan combineert met een druk sociaal leven of gezin. Hoe lever je met deze overload aan prikkels en informatie toch ‘diep werk’ af; werk waarmee je het verschil maakt? Kortom: hoe fix je je focus? 

Tijdens deze training leer je hoe je concentratie kunt trainen, en van daaruit sturen. Hoe je ‘je kop erbij houdt’ en van vluchtige, oppervlakkige aandacht doordringt tot de diepere lagen van een taak.

Hoe vaak schakel jij tijdens je werk van de ene taak over op de andere? Grote kans dat je schatting veel lager is dan de realiteit. Het werkelijke aantal werkonderbrekingen ligt gemiddeld tien keer zo hoog als mensen zelf denken. Uit onderzoek onder professionals (Crabbe, 2014) bleek dat mensen gemiddeld niet langer dan drie minuten hun aandacht bij een taak houden. En dat je na een onderbreking (telefoon, email) gemiddeld 23 minuten nodig hebt om weer op hetzelfde aandachtsniveau verder te kunnen werken. 

High quality work produced = (time spent) x (intensity of focus) (Newport, 2016)

Voor deep work moet je je aandacht langere tijd op een taak vasthouden. Originaliteit en creativiteit zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Je richt je werkomgeving zo in dat je in de optimale ‘flow’ terecht komt, een staat waarin je volledig opgaat in je taak. Een staat waarin je de tijd vergeet en alles als vanzelf gaat. Dat is focus.

Wat kun je na het volgen van de training Fix je focus

 • Je leert reflecteren op hoe je nu werkt, en op je uitstelgedrag 
 • Je kunt prioriteren; de belangrijkste taken formuleren
 • Je ontdekt hoe je je ‘aandachtsspier’ traint
 • Je leert welke tools helpen om je focus langer vast te houden 
 • Je kunt bewust schakelen tussen je mentale status: van volledige focus tot geen input

Wie is de trainer?

Dwayne Toemere

Dwayne Toemere begon zijn carrière als Arbeid-en Organisatiepsycholoog voor een personeelsadviesbureau. Daar nam hij assessments af en was hij betrokken bij de selectieprocedures voor Justitie en de Gemeente Rotterdam. Maar hij miste een creatieve, artistieke uitlaatklep. Hij zegde zijn baan op en koos voor zijn passie: theater. Hij werd aangenomen op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en studeerde af als acteur en theatermaker. Momenteel speelt Dwayne als acteur voor verschillende professionele theatergezelschappen.

Observeren, analyseren en het sturen van gedrag is, naast zijn werk als acteur, ook belangrijk voor zijn werk als trainer en coach. In het bedrijfsleven houdt hij zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, loopbaanadvies, teambuilding en het aansturen van groepsprocessen binnen verschillende organisaties. Dat doet hij als trainer, coach en rollenspel acteur bij o.a. de NS, KLM, verschillende universiteiten (Utrecht, Nijmegen, Eindhoven) en de Politieacademie. Dwayne gelooft dat contact maken met mensen, toehoorders of een gesprekspartner, voor een belangrijk deel neerkomt op integriteit: jezelf laten zien en je hart laten spreken.

De trainingen die Dwayne bij Competence Factory geeft zijn gericht op de ‘soft skills: het trainen van je focus en concentratie, het onderzoeken van je eigen kernwaarden en balans en het verkennen van je creatieve kapitaal. Dwayne weet een persoonlijk, productieve werksfeer te creëren tijdens een training. Hij maakt makkelijk contact met een groep en geeft je het gevoel dat je gezien en gehoord wordt. Zijn interesse in de deelnemers en kennis van de onderwerpen maken de training waardevol. Met de nodige humor en de leerdoelen voor ogen weet hij iedere deelnemer naar een volgend level te coachen.

 

Bas Jansen

Bas Jansen is als trainer en docent psychologie gespecialiseerd in de thema's creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en het omgaan met stress. Na zijn Master in Psychologie heeft Bas de opleiding tot kracht- en zijnsgerichte coach afgerond bij Fred Korthagen — emeritus hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Bas gediplomeerd Aikido-docent, waardoor hij weet hoe je agressie als levenskracht inzet.

Bij Competence Factory geeft Bas de trainingen Fix je Focus, Job Crafting en Creativiteit en Innovatie. Daarnaast werkt hij als docent psychologie op kunstacademie ArtEZ, waar hij zich verdiept in het optimaliseren van creatieve groepsprocessen en wat er gebeurt in het brein bij creativiteit. Al vele jaren geeft hij trainingen en werkt hij als trainingsacteur in allerlei werkvelden, met name in de academische wereld. De laatste jaren is hij steeds meer geïnteresseerd in persoonlijke- en spirituele ontwikkeling, wat hij in zijn trainingen laat terugkomen.

De trainingen van Bas zijn ontzettend interactief; hij geeft deelnemers veel persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat iedereen de leerdoelen behaalt. Een uitgekiende balans tussen theorie —snappen wat er gebeurt in het brein— en praktijk —inzichten toepassen om je anders te verhouden tot je werk, je omgeving en jezelf— maakt een leerervaring bij Bas enorm waardevol.

Bas woont samen in Amsterdam met een operazangeres en een dochter van 4 die hem alles leert over fantasie en creativiteit. Hij verdiept zich nog steeds verder in Aikido. Verder organiseert hij elk jaar 'De verjaardag van Sigmund Freud' een festival met theater, lezingen en live therapie, en schrijft hij regelmatig teksten voor theater.

 

Programma van de training Fix je focus

Dag 1

 • Breinkennis over werken met focus 
 • Meetbare doelen met de Monthly Progress Monitor
 • Mindfulness inzetten om je mentaal op te laden voor de taak die nú voor je ligt
 • Prioriteiten stellen met de MBT (Meest Belangrijke Taken)

Dag 2

 • Fysieke en digitale werkomgeving
 • Pomodoro-methode tegen werkontwijkend gedrag, vóór productieve meditatie
 • Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld? Mind-wandering en ‘digitaal minimalisme’
 • Persoonlijk actieplan om optimaal te presteren
 • Voilà: je focus is gefixt.

Voor wie is de training Fix je focus bedoeld?

Deze training is er voor mensen die weten dat je met een scherpere focus veel meer kan bereiken. Wil je een systematische aanpak aanleren, ben je bereid om te reflecteren op je gedrag, en heb je de motivatie om aan de slag te gaan met praktische tools en oefeningen? Dan ben je klaar om je focus te fixen!

Hoe bereid ik me voor?

Voor deze training krijg je ter voorbereiding een aantal video's, artikelen en opdrachten. Ook krijg je huiswerk: tussen de eerste en tweede dag geeft de trainer je een praktijkopdracht

Trainingsdata

17
sep
Do 17 sep & vr 18 sep 2020 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Introductieactie: 2e persoon gratis! Do 17, vr 18 sep
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
16
nov
Ma 16 nov & di 17 nov 2020 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Introductieactie: 2e persoon gratis! Ma 16, di 17 nov
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
1
feb
Ma 1 feb & ma 8 feb 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Ma  1, ma  8 feb
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
12
apr
Ma 12 apr & ma 19 apr 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Ma 12, ma 19 apr
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
23
jun
Wo 23 jun & wo 30 jun 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Wo 23, wo 30 jun
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
13
sep
Ma 13 sep & ma 20 sep 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Ma 13, ma 20 sep
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
18
okt
Ma 18 okt & ma 25 okt 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Ma 18, ma 25 okt
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie
9
dec
Do 9 dec & do 16 dec 2021 Van 10:00 tot 17:00 in Utrecht Do  9, do 16 dec
Van 10:00 tot 17:00
Utrecht
1.125,-
Neem optie

Gerelateerde trainingen

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Misschien vind je deze artikelen interessant

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.