Grafisch designer worden, iets voor jou?

Graphic design (ook wel visual design of grafische vormgeving) is overal. Of je nu een hotel boekt op booking.com, de routeborden op het vliegveld volgt of in een winkel verleid wordt door het Nike-logo: elke dag wordt je gedrag wel een paar keer gestuurd door het werk van een grafisch designer. Je kunt als grafisch designer aan de slag met offline én online designs. Twijfel je of het iets voor jou is? Ontdek het hier!


Waarom aan de slag als grafisch designer?

Als graphic designer gebruik je visuele composities om boodschappen te communiceren. Je werkt met typografie, beeld, kleur en vorm om kijkers concrete informatie of juist een gevoel mee te geven. Je bent creatief bezig en gaat altijd uit van hetzelfde basisprincipe: zorg ervoor dat de kijker begrijpt wat je bedoelt. Hartstikke leuk dus! Maar ook de opbrengst is niet verkeerd. 

icon
Het jaarsalaris van een grafisch designer ligt tussen de €25.000 en €40.000
Whitepaper

Whitepaper Graphic designer worden, waar begin je?

Elke dag wordt je gedrag wel een paar keer gestuurd door het werk van een graphic designer. Wil je zelf als graphic designer aan de slag? We vertellen je er alles over.
Whitepaper downloaden

Een grafisch logo ontwerpen, maar ook nog veel meer!

Bij een grafisch designer denkt men al snel aan iemand die logo’s en huisstijlen ontwerpt. Dat is zeker wat je als grafisch designer doet, maar je kunt ook nog veel meer kanten op. Hier een aantal voorbeelden van online en offline ontwerpen:

 

Offline

Publicaties
Sommige graphic designers zijn gespecialiseerd in de lay-out van boeken, tijdschriften, kranten of jaarverslagen. Ze werken hiervoor samen met uitgevers en redacteuren. Lay-outs bestaan onder andere uit zorgvuldig geselecteerde typografie en beelden als foto’s, afbeeldingen en illustraties.

Verpakkingen
Verpakking zijn natuurlijk vooral bedoeld om producten te beschermen tijdens opslag, distributie en verkoop. Maar via verpakkingen kun je ook rechtstreeks met consumenten
communiceren, en dat maakt ze een uiterst waardevolle marketingtool. Elke doos, fles of tas is een kans om het verhaal van een merk te vertellen.

Bewegwijzering (‘environmental graphic design’)
Uiteraard bedoeld om mensen te helpen zich te oriënteren: waar zijn ze, en waar moeten ze naartoe? Bewegwijzering is een multidisciplinair specialisme waarin grafisch, architectonisch, interieur-, landschaps- en industrieel ontwerp samenkomen. Graphic designers die bewegwijzering ontwerpen, moeten vertrouwd zijn met industrieel ontwerp en architecturale plannen kunnen lezen.

 

Online

Marketing en reclame (zowel online als offline)
Reclamecampagnes, nieuwsbrieven, e-mailings, (social media) advertenties, banners en flyers: als grafisch designer kun je je toeleggen op marketing- en reclame-uitingen die het besluitvormingsproces van een doelgroep moeten beïnvloeden.

App- en webdesign
Apps en websites moeten een fijne gebruikservaring bieden, zodat klanten moeiteloos hun weg door alle schermen, velden en buttons kunnen vinden. Als grafisch designer van apps en websites maak je deze schermen visueel aantrekkelijk zodra de prototypes zijn getest en goedgekeurd.

Motion graphics
Motion graphics zijn bewegende teksten of grafische elementen. Denk aan banners, interactieve presentaties en geanimeerde logo’s, maar ook aan de bewegende teksten in een trailer.

Een echte allround grafisch designer bezit dus veel verschillende skills. Hiervoor hebben ze meestal een vormgever opleiding gevolgd of verschillende cursussen en trainingen.

Volg een opleiding of training op kosten van de overheid!

Met het STAP-budget kun je een bedrag tot 1.000 euro (inclusief btw) per jaar krijgen.

Alles over het STAP-budget
Volg een opleiding of training op kosten van de overheid!

Design expert worden, is het lastig?

Wil je alle skills beheersen en een échte creative designer worden? Dan is het handig om te starten met een introductieles. Zo weet je of het vakgebied je ligt en of je er warm van wordt! Zonde om meteen te investeren in een hele vormgever opleiding, als je nog niet zeker weet of je echt design expert wilt worden. Bevalt het je? Dan kun je je verder verdiepen in de tools en is het een kwestie van heel veel oefenen.

Werken met InDesign, Photoshop en Illustrator

Grafisch designers werken vaak met de programma’s van Adobe. Het zijn de perfecte tools om professionele beelden aan te leveren. Adobe heeft grenzeloze mogelijkheden en dat is precies wat je nodig hebt in dit werk. De drie belangrijkste gereedschappen van een grafisch designer zijn toch wel Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Start je pas net met grafisch ontwerpen en weet je nog niet zeker of je er professioneel mee aan de slag gaat? Dan kun je ook eerst wat uitproberen met behulp van gratis design programma’s.

Een InDesign-expert worden

Van posters en boeken tot interactieve PDF’s en e-zines: wat je ook wilt publiceren, InDesign heeft er de tools voor. De app is speciaal ontwikkeld voor paginaontwerp en -layout, en wordt door veel professionals in print én digital publishing gebruikt. InDesign is onderdeel van de Adobe Creative Cloud en werkt dus feilloos samen met andere programma’s van Adobe, zoals Photoshop en Illustrator.

Een Photoshop-expert worden

In Adobe Photoshop kun je foto’s en andere digitale beeldbestanden verbeteren en bewerken. Dat gaat van even snel de belichting aanpassen tot compleet nieuwe ervaringen maken met lagen, filters en maskers. Het programma wordt door professionals gebruikt en geldt als dé standaard in fotobewerkingssoftware.

Een Illustrator-expert worden

Illustrator is het programma van Adobe waarmee je vectorillustraties maakt: afbeeldingen die je net zo ver kunt verkleinen of vergroten als je wilt, doordat ze niet uit pixels bestaan. Handig als je bijvoorbeeld je logo op een poster en visitekaartjes wilt afdrukken. Naast logo’s kun je in Illustrator onder andere pictogrammen, tekeningen, typografie, illustraties en infographics maken.

Bekijk het webinar

Webinar

Webinar: Aan de slag met graphic design

In dit webinar leert grafisch ontwerper Marieke Riks je de basisprincipes van graphic design en hoe je die kunt toepassen om jouw boodschap het juiste gevoel te geven.
Webinar bekijken
Cursisten beoordelen onze opleidingen gemiddeld met een 9,3.
9,3
9,3
4,7 / 5
CF

Even overleggen?

Vind de training of opleiding die het beste bij je past! Nienke denkt graag met je mee.

Plan een gratis intake
Of neem contact op
CF

Jessie
Opleidingsadviseur

Nienke
Opleidingsadviseur

Marianne
Clientmanager L&D

Jessie, Nienke, Marianne
Opleidingsadviseurs

You Got This!
Cursisten geven ons een 9,3 Onze cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,3
Lees de reviews

Over Competence Factory

Competence Factory is jouw favoriete opleidingsclub. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future job. In 1991 waren we de eerste met internettrainingen en opleidingen in nieuwe media. En nog steeds zetten we de trend, met vooruitstrevende opleidingen in de vakgebieden van de toekomst. Ook zorgen we dat jouw ontwikkeling na je training niet ophoudt: voor én na de lessen staan we voor je klaar. Zien we je gauw?

Bekijk de video

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten