Artikel
Blog

Wat zijn de beste gratis design programma's?

Wat kun je met een design programma?

Met een design programma ga je aan de slag met het vormgeven van visuele content. Een cliché, maar wel waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met een goed beeld kun jij je boodschap versterken en trek je de aandacht van je doelgroep. Denk aan uitingen voor je marketingcampagnes, social media-posts of het vormgeven van een presentatie. Maar ook kun je bijvoorbeeld posters, flyers of brochures ontwerpen, of iets kleins als een visitekaartje. Wat je ook designed, je wilt dat het er strak en professioneel uitziet, zodat je een goede indruk achterlaat bij je doelgroep.

 

Onze top 3 gratis design programma’s

Je hebt betaalde programma’s zoals Adobe Indesign en Illustrator voor het designen van visuele content. Maar er is ook een goed gratis aanbod in tools te vinden waar jij professionele beelden mee kunt maken en die makkelijker zijn in gebruik. Dit is onze top drie:

 

Canva

Canva voorbeeld

Canva is makkelijk en laagdrempelig in gebruik. Je gebruikt het online via je browser of je kunt de applicatie downloaden. In het gratis design programma vind je veel verschillende templates die je goed op weg helpen met het starten van jouw design. Zo zijn ertemplates voor social media posts, posters, presentaties en meer. Daarnaast krijg je toegang tot een databank met veel iconen en foto’s die je gratis kunt gebruiken. Wil je onbeperkt toegang tot alle functies en beelden? Dan moet je een pro-account aanschaffen, maar met de gratis versie kun je al flink uit de voeten. Wil jij hélemaal los gaan in Canva? Dan kan dat al voor iets meer dan 100 euro per jaar.

 

Adobe Creative Express

Adobe Creative Express voorbeeld

Ook Adobe Creative Express gebruik je online of via de applicatie. Dit gratis design programma heeft een enorme database aan stockfoto’s die je makkelijk kunt gebruiken in je designs. Het programma is erg gebruiksvriendelijk en minder complex dan de andere software van Adobe. Je kunt er nét iets meer mee dan in Canva, vooral als het gaat om het bewerken van foto’s. Ook hier kun je kiezen voor een betaald account voor onbeperkte toegang tot alle functies en beelden. Dit kost je ongeveer 120 euro per jaar.

 

Piktochart

Piktochart voorbeeld

Wil jij je data inzichtelijk visualiseren? Piktochart is hiervoor het perfecte (gratis) programma! Het lijkt qua gebruik en inrichting een beetje op Canva, maar is helemaal geoptimaliseerd voor het designen van infographics. Een infographic is een illustratie die een complex thema in één beeld uitlegt. Met het pro-account voor al €14 per maand, krijg je toegang tot alle mogelijkheden en een grotere databank, maar met de gratis versie kun je ook al veel. Piktochart gebruik je online in je browser, er is geen applicatie.

 

Wat kun je met een photoshop programma?

Misschien een beetje voor de handliggend, maar met een photoshop programma bewerk je foto’s: van belichting tot aan het wegwerken van onzuiverheden. Maar ook kun je een sfeer veranderen door het weer naar eigen hand te zetten of gekke effecten toe te voegen. Daarnaast kun je in veel photoshop programma’s ook hele kunstwerken creëren vanaf scratch. Een must voor een professioneel grafisch ontwerper.

 

Onze top 3 gratis photoshop programma’s

Ook hier staat Adobe aan kop met de betaalde programma’s Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Hier kun je echt alles mee! Maar er is ook een gratis aanbod aan photoshop programma’s die een goed alternatief bieden. Dit is onze top drie:

 

GIMP

GIMP voorbeeld

GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Met deze gratis applicatie kun je foto’s bewerken, zelf afbeeldingen maken, schilderen en tekenen. Veel van de functies die je in Adobe Photoshop vindt, heb je ook in GIMP. Zoals het gebruiken van lagen, paden en selectietools. Je kunt er enorm veel mee. 

 

Photopea

Photopea voorbeeld

Photopea is een online edit programma. Je hebt er geen account voor nodig en kunt direct aan de slag. Je kunt een koppeling maken met Google Drive en/of Dropbox, waardoor je gemakkelijk beelden uit je eigen database haalt. Het programma importeert, en exporteer naar, allerlei verschillende bestanden: van Adobe Photoshop- tot aan svg-bestanden. 

 

Pixlr

Pixlr voorbeeld

Ook Pixlr gebruik je online via je browser. Je hoeft geen account aan te maken, waardoor je snel aan de slag kunt. Het heeft veel functionaliteiten en heeft, net als Photopea, templates waarmee je je design kunt starten om je op weg te helpen. 

 

Kortom, er zijn veel gratis photoshop en design programma’s waar jij professionele visuele content mee kunt creëren. Bekijk ze eens, speel wat rond en kies jouw favoriete programma voor het maken je designs!

 

Professioneel aan de slag met design

Een echte grafisch ontwerper beheerst diverse design programma’s en weet iets moois te maken van ieder beeld! De meest bekende en populairste programma’s met de meeste mogelijkheden, zijn de programma’s van de Adobe Creative Cloud. Van videobewerken tot aan wireframing voor websites en apps, ze hebben alles in huis. Wil jij je eerste serieuze stappen zetten in grafisch ontwerp? De achtdaagse opleiding Graphic Designer is jouw ideale start.

 


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.