Online Masterclass Fix je Focus

Om optimaal te presteren als kenniswerker moet je drie dingen managen: je concentratie, je uitstelgedrag (procrastinatie) en je brein. Hoe organiseer je dat als je thuis werkt, je kind door het huis loopt en er continue nieuwsberichten, whatsappjes en emails binnenkomen? Hoe lever je met een overvloed aan prikkels en informatiestromen toch ‘diep werk’; werk waarmee je het verschil maakt? Kortom: hoe fix je je focus? Tijdens deze training leer je hoe je je focus traint en stuurt. Hoe je je aandacht vasthoudt en van oppervlakkige aandacht naar de diepere lagen van een taak doordringt.

Wat is focus?

Hoe vaak schakel jij tijdens je werk van de ene taak over op de andere? Grote kans dat je schatting veel lager is dan de realiteit. Het werkelijke aantal werkonderbrekingen ligt gemiddeld tien keer zo hoog als mensen zelf denken. Uit onderzoek onder professionals (Crabbe, 2014) bleek dat mensen gemiddeld niet langer dan drie minuten hun aandacht bij een taak houden. En dat je na een onderbreking (telefoon, email) gemiddeld 23 minuten nodig hebt om weer op hetzelfde aandachtsniveau verder te kunnen werken. 

High quality work produced = (time spent) x (intensity of focus) (Newport, 2016)

Voor deep work moet je je aandacht langere tijd op een taak vasthouden. Originaliteit en creativiteit zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Je richt je werkomgeving zo in dat je in de optimale ‘flow’ terecht komt, een staat waarin je volledig opgaat in je taak. Een staat waarin je de tijd vergeet en alles als vanzelf gaat. Dat is focus.

Wat kun je na het volgen van de Online Masterclass Fix je Focus

Na het afronden van de training kun je onder andere:

 • Reflecteren op je huidige manier van werken en jouw uitstelgedrag (attention residue, het idee van schaarste en beperkte mentale bandbreedte)
 • MBT’s (meest belangrijke taken) formuleren
 • Methodes inzetten om je aandachtsspier te trainen, waaronder de Bodyscan en Productieve Meditatie
 • Tools toepassen om je focus op langere termijn te monitoren, zoals de Monthly Progress Monitor
 • Procrastinatie drastisch terugdringen
 • Bewust schakelen tussen een staat van volledige focus versus geen input, en mindful versus mind-wandering werken

Wie is de trainer?

Dwayne Toemere - Arbeids- en organisatiepsychologie

Dwayne begon z’n carrière als arbeids- en organisatiepsycholoog voor een personeelsadviesbureau, maar hij miste een creatieve uitlaatklep. Hij koos voor zijn passie: theater. Nu is-ie trainer, coach én afgestudeerd acteur en theatermaker. In zijn trainingen houdt hij zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, loopbaanadvies, teambuilding en groepsprocessen. Hoe train je je focus en concentratie? Hoe onderzoek je je eigen kernwaarden en balans? En wat is je creatieve kapitaal? Met persoonlijke aandacht, een productieve sfeer en de nodige humor coacht hij je naar the next level.

 

Bas Jansen - Psychologie, pedagogiek & onderwijskunde 

Bas is trainer en psychologiedocent, gespecialiseerd in creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met stress. Zijn interactieve trainingen zijn een waardevolle leerervaring, waarin je te maken krijgt met theorie en praktijk: je leert wat er gebeurt in je brein tijdens creatieve processen én maakt kennis met praktische handvatten om je anders te verhouden tot je werk, omgeving en jezelf. Bas biedt je bovendien alle ruimte, aandacht en hulp om je persoonlijke leerdoelen te behalen.

 

 

Programma van de Online Masterclass Fix je Focus

Online sessie 1

 • Breinkennis over werken met focus. Waarom is het zo moeilijk te concentreren als je mentale bandbreedte wordt ingenomen door het coronavirus, nieuws, kinderen? We bespreken het begrip ‘Attention residue’ en het fenomeen dat zowel je IQ als je besluitvaardigheid verminderen onder invloed van stress.
 • Stellen van doelen voor het meetbaar maken van je voortgang: de Monthly Progress Monitor.
 • Door middel van mindfulness leer je contact maken met je lichaam om je mentaal weer op te laden voor de taak die voor je ligt.
 • Het stellen van MBT’s (meest belangrijke taken) zorgt ervoor dat je de juiste prioriteiten stelt. Een uitleg over het wezenlijke verschil tussen ‘belangrijk’ en ‘urgent’ blijkt telkens nuttig.

Online sessie 2

 • Onze werkomgeving is van grote invloed op onze prestaties. Wat kun jij doen aan je fysieke én je digitale omgeving,  om beter te presteren? En welke afspraken moet je maken met mensen om je heen, om meer focus te houden?
 • Je krijgt een uitleg over de Pomodoro-methode, een methode tegen studie-ontwijkend gedrag, en productieve meditatie. Uiteraard ga je daarmee meteen aan de slag
 • Hoe zorg je voor een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld? We gaan bewust helemaal niets doen: mind-wandering. Ook delen we inzichten uit ‘digitaal minimalisme’ van Cal Newport en de laatste bevindingen uit slaaponderzoek.
 • Door middel van een persoonlijk actieplan kan je nu aan de slag om met een gezonde geestelijke balans optimaal te presteren. Voilà: je focus is gefixt.

Voor wie is de training Online Masterclass Fix je Focus bedoeld?

Deze Online Masterclass is er voor mensen die moeite hebben hun werkfocus te vinden en te behouden, bijvoorbeeld omdat ze:

 • thuiswerken maar geen geschikte ruimte hebben
 • stress ervaren door corona
 • afleiding ervaren uit de externe omgeving (partner, kinderen)
 • veel rollen moeten vervullen (professional, ouder, verzorger, student, etc.)
 • last hebben van uitstelgedrag (procrastinatie): belangrijke taken uitstellen
 • gebrek aan zingeving ervaren

Wil je een systematische aanpak aanleren, ben je bereid om te reflecteren op je gedrag, en heb je de motivatie om aan de slag te gaan met praktische tools en oefeningen? Dan ben je klaar om je focus te fixen :)

 

Hoe bereid ik me voor?

Voor deze online masterclass krijg je ter voorbereiding een aantal video's, artikelen en opdrachten. Ook krijg je huiswerk: tussen de eerste en tweede online sessie geeft de trainer je een praktijkopdracht

Is deze training ook beschikbaar als maatwerk?

Al onze trainingen en opleidingen zijn als maatwerk beschikbaar. Lees meer over onze in-company oplossingen

Trainingsdata

6
dec
Ma 6 dec & ma 13 dec 2021 Van 13:30 tot 16:30 in Online Ma  6, ma 13 dec
Van 13:30 tot 16:30
Online
 
595,-
Neem optie
2
mrt
Wo 2 mrt & wo 9 mrt 2022 Van 13:30 tot 16:30 in Online Wo  2, wo  9 mrt
Van 13:30 tot 16:30
Online
 
595,-
Neem optie
7
jul
Do 7 jul & do 14 jul 2022 Van 13:30 tot 16:30 in Online Do  7, do 14 jul
Van 13:30 tot 16:30
Online
 
595,-
Neem optie
6
okt
Do 6 okt & do 13 okt 2022 Van 13:30 tot 16:30 in Online Do  6, do 13 okt
Van 13:30 tot 16:30
Online
 
595,-
Neem optie
19
dec
Ma 19 dec & vr 23 dec 2022 Van 13:30 tot 16:30 in Online Ma 19, vr 23 dec
Van 13:30 tot 16:30
Online
 
595,-
Neem optie

Gerelateerde trainingen

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Misschien vind je deze artikelen interessant

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.