Een pomodoro is toch een tomaat?

Inderdaad, pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat. Dat is ook exact waar de naam vandaan komt. Schrijver en timemanagementcoach Francesco Cirillo merkte in de jaren 80 dat hij zijn werk vaak niet afkreeg, doordat hij steeds werd afgeleid. Om meer gedaan te krijgen, pakte hij een kookwekker in de vorm van, jawel, een tomaat. Hij stelde ‘m in op 25 minuten en ging aan de slag met één taak. Daarna nam hij vijf minuten pauze. Ook zijn collega’s waren op de hoogte wanneer Francesco ‘in een Pomodoro’ zat en lieten hem dan met rust. 

Later bleek deze techniek een echte lifehack te zijn. 25 minuten is voor veel mensen een perfecte tijdsspanne om geconcentreerd en gefocust te werken. In de vijf minuten pauze kun je even bewegen en nieuwe inspiratie opdoen. Daarna kun je weer productief aan de slag. 

 

Afspraken maken vóór je aan de slag gaat

Voordat je aan je Pomodoro begint, maak je eerst een aantal afspraken met jezelf:

  • Geef niet toe aan interne onderbrekingen: fix je focus en probeer zo min mogelijk te letten op afleidende gedachten;
  • Negeer externe onderbrekingen, zoals inkomende mailtjes of een collega die binnenloopt. Zet je telefoon op stil en schakel meldingen en notificaties uit. Informeer de mensen om je heen dat je met je Pomodoro aan de slag gaat;
  • Deel een Pomodoro niet op, werk altijd 25 minuten achter elkaar. 

Afspraken helder? Nu kun je aan de slag. 

 

Aan de slag met de Pomodorotechniek

1. Noteer alle taken

Maak je hoofd leeg en zet al je taken voor die dag op papier.

 

2. Maak een takenlijst

Maak vervolgens je Pomodoro-takenlijst. Hierop staan je taken verdeeld in tijdsblokken van 25 minuten. Zet ze op volgorde van prioriteit.

 

3. Start met je Pomodoro

Pak een kookwekker of start de timer op je telefoon en begin aan de taak die bovenaan je takenlijst staat. Je gaat hard je best doen om de taak af te ronden in deze 25 minuten. Zet alles op alles om dit te halen. Naarmate je vaker in Pomodoro's werkt, leer je steeds beter inschatten hoeveel je kunt doen in één tijdsblok.

 

4. Afstrepen en pauzeren

De kookwekker gaat af: je hebt 25 minuten in volle focus gewerkt. Vink de taak af en neem vijf minuten pauze. Zorg dat je tot rust komt en maak je klaar voor de volgende productieve Pomodoro. 

 

Dit proces kun je de hele dag blijven herhalen. Wel is het belangrijk om na vier Pomodoro’s een wat langere pauze te nemen van ongeveer vijftien minuten. Precies genoeg om even te kletsen met collega’s, een snack te nemen of een rondje te wandelen.

Het zal even wennen zijn om aan de slag te gaan met de Pomodorotechniek, maar je zult merken dat je steeds productiever werkt. 

 

Heb je extra hulp nodig bij het plannen of wil je tips om geconcentreerd te werken? Volg dan een training Fix je Focus of Doelgericht Plannen en Organiseren.


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.