Wat is een stopmotion?

Stopmotion is een techniek om statische voorwerpen tot leven te brengen. Dit wordt gedaan met foto’s. Frame voor frame, wordt iedere stap en beweging vastgelegd. Wanneer je alle frames achter elkaar zet is er bewegende content: je gaat eigenlijk een filmpje maken van foto’s. Vaak worden kleifiguren, lego-poppetjes en andere miniaturen gebruikt om een stopmotion filmpje te maken, die zijn namelijk makkelijk te hanteren. Maar je kunt het natuurlijk met van alles doen! De techniek is bedacht in 1897 toen er met de eerste vorm van animatie gewerkt werd in de film The Humpty Dumpty Circus (hier zijn helaas geen beelden meer van).

 

Een voorbeeld van stopmotion met lego:

Maar je kunt natuurlijk overal een stopmotion van maken. In het volgende voorbeeld is iemand creatief bezig geweest met fruit en groente:

 

Waar kun je een stopmotion voor gebruiken?

Een stopmotion gebruik je om op een vrij simpele, laagdrempelige en (meestal) goedkope manier een animatie te maken. Je kunt de video natuurlijk overal voor inzetten, bijvoorbeeld als advertentie. Maar ook voor films kun je stopmotion gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan The Fantastic Mr Fox of Wallace and Gromit.

Een kijkje in de keuken bij de making of een Wallace and Gromit productie:

Een voorbeeld van een stopmotion advertentie:

 

Van foto’s een film maken: stopmotion maken tips

Oké, we zeggen dus dat een stopmotion over het algemeen vrij makkelijk en goedkoop te produceren is. Maar hoe doe je dat dan? Het is belangrijk dat je de volgende dingen altijd in gedachten houdt:

 

Werk eerst je verhaal uit en houd het simpel
Voor je begint aan het schieten van je stopmotion, is het slim om een storyboard te maken. Hierin werk je je verhaal uit en zo weet je precies wat je nodig hebt. Dat verhaal wil je trouwens niet te ingewikkeld maken.

 

Kies het juiste framerate
Je framerate is het aantal beelden per seconde beeldtijd. Als je je stopmotion zo realistisch mogelijk wilt laten overkomen (zoals een normale film), moet je streven naar 24 frames per seconden. Als je een eenvoudige video maakt, bijvoorbeeld voor marketinguitingen, kan het ook leuk zijn om juist een iets meer schokkerige animatie te maken. Kies dan voor ongeveer 15 frames per seconde beeldtijd: zo krijg je een vloeiend beeld, maar wordt wel duidelijk dat het een stopmotion is.

 

Kies een vaste plek voor je camera en belichting
En zit hier niet meer aan! Als je camera en belichting eenmaal staat wil je dit zo laten (in ieder geval voor dezelfde scène), anders krijg je verschillende kleuren of posities van je beeld, en dat kan zorgen voor erg schokkerige overgangen.

 

Vol focus aan de slag
Daarnaast is het belangrijk dat je een scène in één keer probeert af te schieten en je niet laat afleiden. Zo weet je zeker dat je beeld klopt en twijfel je niet aan de stappen die je nog moet zetten.

 

Handige stopmotion apps

Wil je een stopmotion maken met je telefoon of tablet? Dan zijn er een paar handige apps die je het leven een stuk makkelijker maken!

  • iMotion: een intuïtieve time-lapse en stopmotion app voor iOS. Maak foto's, bewerk je film en exporteer ze met deze app.
  • iStopmotion: ook een makkelijke iOS app om stopmotion en time-lapse video’s mee te maken. Je vertelt je verhaal frame voor frame en gaat creatief aan de slag.
  • Stop Motion Studio: een Android app voor het maken van stopmotion animaties. Met een eenvoudige interface maak je prachtige geanimeerde video’s.
  • Instagram: ook in Instagram kun je al direct gemakkelijk een stopmotion video maken. Hoe je dat doet? We leggen het je uit in onderstaande video 'How to: Stopmotion maken met Instagram'.

 

 

Stopmotion, animatie of video?

Stopmotion is natuurlijk niet de enige vorm van bewegende content. Je hebt ook flashy video’s en animaties, zo’n bewegende banner of een geanimeerde infographic. Wil je leren hoe je je verhaal scherp krijgt, een creatief concept ontwikkelt en de juiste vorm bepaalt voor je content? Dan is de training Video en Animatie zeker iets voor jou!


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.