Artikel
Blog

Filmen met je smartphone: zo maak je de beste beelden

Een ‘echte’ camera is allang niet meer altijd nodig

Filmen met je smartphone heeft verschillende voordelen:

 

1. Het is (relatief) goedkoop

Bijna iedereen heeft een smartphone en bijna iedereen ook wel eentje die in de afgelopen vijf jaar op de markt is gekomen. Dit maakt het een goedkope manier van video’s maken: je hoeft geen speciale apparatuur aan te schaffen.  

 

2. Je bent er altijd snel bij!

Daarnaast heb je je telefoon (bijna) altijd op zak. Dus als er iets interessants gebeurt of je verzint iets leuks, start je in een handomdraai een opname.

 

3. De kwaliteit is hartstikke oké

Zeker de nieuwste telefoons hebben een hoge kwaliteit camera, met diverse filmstanden. Zo heb je op de nieuwste iPhones zelfs een cinematic-mode, waarmee je opnames maakt waarbij je zelf de scherpte van de diepte bepaalt en de focuspunten (+ de overgang daarvan). Zo creëer je een echte ‘cinematic-look’.

 

 

Filmen met je smartphone tips

Maar de kwaliteit van je camera is niet alles. Met deze tips schiet jij mooie beelden met je smartphone:

 

1. Jouw onderwerp in het middelpunt

Tijdens het filmen zorg je ervoor dat de hoofdpersoon of het hoofdonderwerp van je video goed in beeld is. Wil je inzoomen? Dan kan het soms verstandiger zijn om zelf dichter naar het onderwerp toe te lopen in plaats van de zoom van je telefoon te gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kwaliteit achteruit gaat. 

 

2. Maak vooraf de keuze: horizontaal of verticaal?

Over het algemeen worden horizontale beelden gebruikt op de meeste kanalen. Je hebt dan ook een breder beeld en kunt dus meer laten zien. Film je echter voor TikTok of Instagram Stories/Reels? Dan is een verticaal beeld logischer. Bepaal dit al voor je gaat filmen.

 

3. Let op de verlichting

Houd altijd rekening met de verlichting. Film je overdag? Dan heb je waarschijnlijk de zon als lichtbron. Het werkt het best als het licht achter je staat en richting het onderwerp schijnt. Andersom krijg je anders alleen een silhouet te zien.

 

4. Zorg voor stabiliteit

Niets is vervelender dan een trillende video die niet goed gestabiliseerd is. Gelukkig kun je met veel programma’s de meeste instabiliteit er al uitfilteren, maar het is ook slim om je telefoon met twee handen vast te houden als je filmt, op een statief te zetten of gebruik te maken van een Gimbal om stabiele bewegende beelden te schieten. 

 

5. Investeer in goede audio

Audio blijft het lastigst wanneer je gaat filmen met je smartphone. Je telefoon is namelijk zowel de camera als de microfoon, en om goede audio op te nemen moet je dicht in de buurt van de telefoon blijven. Dat is niet altijd mogelijk of even handig. Daarom is het slim om te investeren in een losse microfoon, of de audio los op te nemen, zodat je toch een goede kwaliteit hebt. 

 

 

video monteren

Het monteren van video’s

De montage speelt natuurlijk ook nog een grote rol in het eindresultaat van je video. Beelden schieten is de eerste helft, ze bewerken tot een mooi samenhangend geheel met eventuele overgangen en effecten de tweede.

De videobewerk programma's waar wij dol op zijn:

 

iMovie
Werk je met Apple? Dan is iMovie je waarschijnlijk niet onbekend. Het is een gratis programma en staat al standaard geprogrammeerd op je computer. Je kunt er makkelijk video’s in bewerken.  


Davinci Resolve
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo: DaVinci Resolve biedt al jaren helemaal gratis een professioneel softwarepakket aan waarmee je video’s kunt monteren en bewerken. Het programma is makkelijk te gebruiken en barst van de tools om hoogwaardige producties mee te maken. 


Adobe Premiere Pro
Adobe Premiere Pro is een van de meest complete editingprogramma’s in de markt. Bijna alle professionals werken met deze tool. Bovendien werkt Premiere Pro moeiteloos samen met andere software uit de Adobe Creative Cloud, zoals Photoshop, After Effects en Audition.

 

 

Blaas je collega’s omver met jouw video’s

In de training Video's maken met je Smartphone leer je hoe je een krachtig verhaal vertelt op video (met je smartphone). Je leert meer over verschillende interviewtechnieken, licht en geluid, en het monteren van video’s. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep blijft kijken, en ontwikkel jij een steeds groter publiek.

 

 


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.