Artikel
Blog

De 5 beste planapps: een overzichtelijke, online planning maken

Waarom is plannen belangrijk?

Om ervoor te zorgen dat je je to-do lijst efficiënt afwerkt, zonder iets te vergeten, is het belangrijk om een overzichtelijke planning bij te houden. Het helpt je om prioriteiten te stellen en beter om te gaan met onverwachte veranderingen. Ook erg belangrijk: het vermindert stress, omdat je goed inzichtelijk hebt wat je allemaal moet doen en je dus beter voorbereid aan de slag kunt. Kortom: een overzichtelijke (online) planning maken helpt voor je productiviteit en efficiëntie.

 

Planningsmethodes en prioriteiten stellen

Er zijn veel verschillende methodes en werkwijzen voor het maken van een planning. Welke methode het beste voor jou werkt hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke voorkeur, wát je moet doen, en de hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt. Test diverse methodes uit en kom erachter welke goed bij jou past. Het allerbelangrijkste van effectief plannen, is het stellen van deadlines. Een paar werkwijzen die het plannen makkelijker kunnen maken:

 

  • Gantt-diagrammen: vaak gebruikt in projectmanagement om de voortgang van een project te visualiseren.

Gantt Diagram

 

  • Kanban-borden: meestal gebruikt in agile projectmanagement, om de flow van werk te beheren en te bepalen welke taken moeten worden uitgevoerd en in welke volgorde.

Kanban

 

  • Eisenhower-matrix: deze methode maakt gebruik van een matrix met vier vakken om taken te categoriseren als "belangrijk en dringend", "belangrijk maar niet dringend", "niet belangrijk maar dringend", en "niet belangrijk en niet dringend".

eisenhouwer matrix

 

  • Pomodoro-techniek: deze techniek maakt gebruik van een timer om te werken in korte, intensieve sessies met kleine pauzes ertussen. Dit helpt je om afleiding te verminderen en productiviteit te verhogen.

 

 

Top 5 online planapps:

Net als bij de verschillende planningsmethodes, is het voor de planapps ook belangrijk om een aantal verschillende uit te proberen. Zo kom je erachter welke het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Dit is onze top 5:

 

1. Asana

Eén van de meest bekende online planapps is Asana: een online tool voor team- en projectmanagement. Het is een handige manier om taken en projecten te organiseren, bij te houden en samen te werken. Je kunt taken toewijzen aan verschillende teamleden, deadlines beheren en afspraken maken + communicatie kan ook allemaal via dit platform middels een chat en het plaatsen van reacties. Asana is beschikbaar op verschillende platforms, waaronder web, Android en iOS. Je kunt gratis starten, maar breidt de functies uit met het betaalde abonnement. 

 

2. Google Calendar

Een van de meest gebruikte planapps is Google Calendar: een geheel gratis online agenda- en tijdmanagementtool van Google. Het is een handige manier om afspraken te maken, herinneringen in te stellen en je deelt je agenda gemakkelijk met anderen. Met Google Calendar kun je meerdere kalenders aanmaken voor verschillende doeleinden, zoals werk, school, sport en persoonlijke afspraken. 

 

3. Trello

Een andere populaire planning app is Trello. Je organiseert werk en ideeën in een gedeeld visueel bord, waarvoor je kaarten en lijsten gebruikt om informatie te organiseren en te beheren. Ook wel de kanban-methode. Het is een flexibel en visueel systeem, dat makkelijk te gebruiken is. Ook hier wijs je eenvoudig taken toe aan verschillende teamleden, deadline en afspraken beheren en samenwerken aan projecten. Trello is gratis beschikbaar, maar ook hier heb je meer functies met een betaald abonnement. 

 

4. Todoist

Todoist is een handige manier om al je taken en projecten te organiseren, plannen en volgen, zowel professioneel als privé. Met de tool kun je taken toevoegen, afspraken maken en herinneringen instellen, en je kunt gemakkelijk samenwerken met anderen aan projecten. Todoist biedt ook verschillende handige functies, zoals prioriteiten instellen, labels en filters gebruiken en rapporten maken. 

 

5. Monday.com

Monday.com biedt een scala aan handige functies voor het plannen, beheren en volgen van projecten en taken, en het maakt het gemakkelijk om samen te werken met anderen. Het biedt ook verschillende integraties met andere tools, zoals Google Drive, Slack en Dropbox. Je hebt een gratis en een betaalde versie.

 

 

Word tijd de baas

Vind je het toch lastig, zelfs met de planapps, om je taken af te krijgen en alles uit te voeren? Misschien is de training Doelgericht Plannen en Organiseren iets voor jou. Je leert hoe je een goede planning maakt, maar ook welke mindset je nodig hebt om naar je doelen toe te werken. Volg de training en krijg meer inzicht en overzicht in jouw (werk)leven.

 

 


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.