Even inzoomen: wat zijn Design Sprints?

Deze methode is bedacht door Google Ventures. Een sprint bestaat uit verschillende fasen: je begint bij een abstract idee en werkt via ontwerp, prototyping en testen razendsnel toe naar een werkend eindproduct. Het succes van Design Sprints zit 'm in de combinatie strategie, innovatie, psychologie en Design Thinking – verpakt in een team challenge met spelelementen. En de methode is ook nog eens lekker lean and mean. We geven je vijf tips voor het faciliteren van zo’n Design Sprint.

 

1. Houd de klok in de gaten

Pauzes zijn belangrijk voor het energieniveau en de productiviteit van je team. Plan daarom na maximaal 90 minuten een pauze in. Als je een online Design Sprint faciliteert, las dan vaker korte pauzes in. Via het scherm is het namelijk lastiger om je aandacht erbij te houden. Gebruik timers wanneer de deelnemers aan een opdracht werken. Zo hou je de vaart erin en de productiviteit hoog.

 

2. Plan energizers in

Naast pauzes is het ook goed om regelmatig energizers in te plannen. Die boosten niet alleen de energie van je groep, maar zorgen ook voor meer saamhorigheid en creativiteit. We hebben de tien leukste energizers voor je op een rijtje gezet. Deze zijn offline en online in te zetten. 

 

3. Bereid de Design Sprint goed voor

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je een draaiboek maakt om in te schatten hoeveel tijd je aan ieder onderdeel kwijt bent. Neem hier ook de pauzes en energizers in op. Doe voldoende vooronderzoek en zorg dat je alle materialen verzamelt die nodig zijn tijdens de sessie.

 

4. Zorg voor de juiste materialen

De juiste tools maken een wereld van verschil. Denk aan een whiteboard, post-its, papieren, pennen en stiften. Dingen uittekenen en opschrijven is namelijk goed voor de creativiteit en voor het associëren in de hersenen. Doe je de Design Sprint online? Mural is een handig programma waarmee je digitaal kunt brainstormen.

Lees ook de 5 tips van trainer Yuen Yen om je online meetings wakker te houden. 

 

5Geef iedereen een podium

Tijdens een meeting wil je dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Het is daarbij belangrijk om naar elkaar te luisteren en anderen serieus te nemen. Online is dit nóg crucialer: non-verbale signalen zijn dan moeilijker te interpreteren. Laat je collega’s zien dat je goed luistert en geef iedereen de kans om zijn verhaal te doen.

Als de groepen groter worden, is het lastig iedereen een podium te geven. Daarom is het slim om op te splitsen in kleine groepjes. De productiviteit ligt meestal het hoogst bij maximaal 6 deelnemers. Natuurlijk moet je ook nog delen van de sprint plenair aanpakken.

 

Professioneel facilitator

Wil jij op deze praktische manier innoveren en daarin de lead nemen binnen jouw team? Dan is het leren faciliteren van Design Sprints een logische volgende stap. In de tweedaagse training Design Sprint Facilitator leer je dat door te dóen.

 


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.