Waarom zijn podcasts zo populair?

Podcasts zijn populair geworden doordat je ze overal kunt beluisteren: op de fiets, in de keuken, tijdens het sporten. Bijvoorbeeld via Spotify en Apple Podcasts. Lekker efficiënt, want je kunt ondertussen iets anders doen. Maar dat er zo veel podcasts gemaakt worden, komt ook doordat de productie ervan eenvoudig en betaalbaar is. 

 

Zelf een podcast maken

Een podcast maken is dus niet zo ingewikkeld. We leggen je in 5 stappen uit hoe je een podcast maakt en publiceert - van begin tot eind. 

 

Stap 1: Jouw expertise

Bedenk eerst welk thema je podcast krijgt. Wat is jouw expertise en over welk onderwerp ga je het hebben met je gasten? Het is natuurlijk niet erg om hier tijdens de podcast een beetje van af te wijken, maar voor de luisteraars is het fijn als er een rode draad in zit. Een reden om jou te blijven volgen en je nieuwste podcasts te beluisteren! 

 

Stap 2: Testing, 1, 2, 3, check!

Natuurlijk heb je apparatuur nodig. Dat hoeft niet meteen een studio met de beste microfoons en perfecte isolatie te zijn. Ook voor een klein prijsje kun je al een goede microfoon aanschaffen die je aan je computer koppelt. Zorg wel dat je voor elke spreker een eigen microfoon hebt. De opnames kun je zelfs in een openbare ruimte maken, maar probeer een afgesloten ruimte te vinden voor een betere geluidskwaliteit.

 

Stap 3: Gewoon lekker kletsen

Ga op zoek naar inspirerende mensen met wie je een interessant onderwerp binnen jouw thema kunt bespreken, en neem het gesprek op. Bedenk vooraf waar je het over gaat hebben en noteer een paar onderwerpen of vragen. Probeer het gesprek verder luchtig en laagdrempelig te houden, zo merk je vanzelf of het lekker loopt - net als bij normale gesprekken. Het hoeft uiteraard niet perfect te gaan, je kunt de opname achteraf nog bewerken. 

 

Stap 4: Knippen en plakken

Na de opnames moet je ze bewerken. Dat kan makkelijk met het gratis programma Audacity. Hierin optimaliseer je het geluid, en doe je het nodige knip- en plakwerk. Het is slim om een herkenbare in- en outromelodie aan je podcast toe te voegen. Deze kun je online vinden of zelf (laten) maken. Op YouTube staan veel tutorialfilmpjes over Audacity.

 

Stap 5: Lanceren maar!

Helemaal tevreden over je eindproduct? Nu kun je je podcast publiceren via Anchor.fm en met één druk op de knop delen op alle grote kanalen. 

Misschien verloopt de eerste keer niet helemaal foutloos, maar oefen met een kennis, vriend of familielid. Dan weet je snel genoeg waar je op moet letten en wat je ideale setup is. Learn as you go.

 

Geld verdienen met je podcast

Je kunt ook geld verdienen met podcasts. Je maakt natuurlijk reclame voor jezelf, maar je kunt er ook over nadenken om voor andere bedrijven te adverteren. Benoem ze even kort als sponsor, of adverteer een product. Vind passende adverteerders, zodat luisteraars er ook echt iets aan hebben. Onderzoek wijst namelijk uit dat de meeste mensen het niet erg vinden om reclames te horen die nuttig voor ze zijn.

 

Je eigen podcast goed vindbaar maken

Het is wel nog een kunst om je podcast vindbaar te maken en te zorgen dat ‘ie goed geluisterd wordt. Als je een sterk merk hebt, gaat dit vaak makkelijker. Meer leren over het neerzetten van een goed merk? Bekijk dan eens onze branding trainingen: Online Branding, Internal Branding & Brand Strategy en Adviseren en Personal Branding.


Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.