Tekenen is functioneel

Tekenen wordt vaak als iets artistieks gezien. Iets dat alleen is weggelegd voor creatieve, kunstzinnige types. Ook heerst het idee dat tekenen iets is wat je als hobby doet in je vrije tijd en niet in een zakelijke setting. Daar moeten we echt vanaf. Tekeningen kunnen namelijk ook heel functioneel zijn. En geloof ons, daarvoor hoeven ze echt niet heel mooi te zijn.

Een paar redenen waarom tekeningen zo waardevol zijn in een zakelijke context:

  • 75% van onze sensorische neuronen zijn visuele neuronen
  • Uit onderzoek van Jaap Murre (hoogleraar Theoretische Neuropsychologie) blijkt dat mensen een voorkeur hebben voor òf het verbale leersysteem (woorddenken) òf het visuele leersysteem (beelddenken). Van de onderzochte mensen had 60% een voorkeur voor het visuele leersysteem.
  • Het verwerken van beeld kost ons minder moeite dan tekst, het gaat vrijwel automatisch. We gebruiken beeld al duizenden jaren om met elkaar te communiceren, terwijl we pas een paar honderd jaar op grote schaal lezen.
  • Beelden blijven vaak beter hangen dan tekst
  • Beelden prikkelen onze fantasie en creativiteit
  • Met beeld maak je complexe gedachtengangen, ideeën en concepten helderder

In onderstaande video zie je mooi hoe beeld de geschreven boodschap van Simon Sinek versterkt en verheldert.

Een dynamische wereld vraagt om dynamische communicatie

De wereld verandert steeds sneller. Onzekerheid is de nieuwe zekerheid. Deze nieuwe realiteit vraagt om nieuwe manieren van communicatie. Lange rapporten en gedetailleerde planningen werken niet meer optimaal in deze dynamische omgeving. Bedrijven hebben snelheid en wendbaarheid nodig om zich snel aan te kunnen passen. Door nieuwe, populaire tools als Agile Scrum, lean start-up en design thinking krijgen visuele technieken een steeds grotere rol. In veel moderne kantoren hangen de muren vol met user stories, Kanban boards, prototypes, creatieve modellen en vision boards. Die technieken zorgen voor snelheid, creativiteit en effectieve samenwerking. Door deze ontwikkelingen is visueel denken tegenwoordig een bijna onmisbare skill.

zakelijk tekenen illustratie

Zo zet je zakelijk tekenen in

Je kunt zakelijk tekenen op allerlei manieren inzetten. Steeds vaker worden bij congressen en bijeenkomsten visueel notulisten ingezet. Wat er gezegd is wordt dan samengevat door middel van tekeningen. Maar natuurlijk kunnen tekeningen ook op veel kleinere schaal worden ingezet. Denk aan tekeningen in je aantekeningenschrift of een verhelderende tekening tijdens een vergadering.

Bij trainingen kunnen tekeningen ook een fijne, ondersteunende functie bieden. Marieke: “Ik gebruik soms tekeningen in plaats van een Powerpoint-presentatie. Die tekeningen hang ik dan aan de muren van de ruimte. Dat is een fijne voorbereiding voor mezelf, het geeft overzicht en het heeft een ‘verse broodjes-effect’. De deelnemers aan de training voelen zich speciaal, doordat de tekeningen speciaal voor hen zijn gemaakt.”

Tijdens strategische sessies helpen tekeningen bij het aanwakkeren van de creativiteit en bij het overbrengen van visies en ideeën. Marieke: “Ik begeleid regelmatig strategische sessies, waarbij we tekeningen inzetten als communicatiemiddel. Alle deelnemers aan de sessie worden dan aan het tekenen gezet. Het gebeurt regelmatig dat verschillende mensen iets heel anders blijken te interpreteren. Dat wordt dan pas duidelijk als ze het uittekenen. Dat zijn mooie “aha”-momenten.”

Tekeningen hebben trouwens niet alleen op het moment zelf een positief effect. Veel bedrijven hangen de tekeningen na een bijeenkomst of sessie op in hun bedrijfsgebouw. Zo wordt iedereen steeds weer herinnerd aan wat er is besproken.

Maar... ik kan helemaal niet tekenen!

Je tekeningen hoeven helemaal niet mooi te zijn om toch functioneel te zijn. De tekenskills die je nodig hebt voor zakelijk tekenen kun je in korte tijd leren. Eigenlijk is het een beetje zoals het leren van het alfabet. Zodra je een aantal basisvormen kent kun je ineens een heleboel tekenen. Marieke leert je die basisvormen tijdens de training ‘Zakelijk tekenen’. Maar eigenlijk is dat maar een heel klein onderdeel van zakelijk tekenen. Het gaat veel meer om je mindset dan om het tekenen zelf. Je moet meer visueel gaan denken, en ook dat kun je leren!

Zo start je met zakelijk tekenen

Wil je beginnen met zakelijk tekenen? De belangrijkste tip van Marieke: “Just do it! Vind je het eng? Start dan klein, in je eigen aantekeningenschrift. Daarna kun je het steeds wat vaker gaan inzetten. Oefening baart kunst en je zult al snel merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.”

De beste manier om te starten met tekenen? Volg onze training Zakelijk tekenen voor een vliegende start. Met praktische tips voor basisvormen, mensen, typografie en templates ben je na twee trainingsdagen helemaal klaar om tekenen in te zetten op je werk.
Interessant? Kijk dan ook eens naar de training Infographics maken.


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.