Hoe belangrijk is slaap nou eigenlijk?

Dat slapen goed is voor je mentale gezondheid, zal je waarschijnlijk niet zo verrassen. ‘S nachts gaan je hersenen aan de slag met het verwerken van alles wat ze gedurende de dag hebben opgepikt. Zo kun jij de volgende dag weer fris aan de slag! Heb jij een goede nachtrust gepakt? Dan ben je over het algemeen scherper en minder foutgevoelig. Het zal je niet zo opvallen als het allemaal gewoon lekker gaat, maar op het moment dat je een slaaptekort hebt merk je dit zeker. Slaaptekort geeft concentratieproblemen en kan voor depressies zorgen. Daarnaast loop je ook risico op fysieke klachten.

Je ogen voelen zwaarder en je lichaam is moe, maar er zijn ook nog ergere fysieke klachten. Mensen met een langdurig slaaptekort lopen meer risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en obesitas. Te weinig slaap heeft uiteindelijk ook een negatieve invloed op je organen.

 

 

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Een volwassen man of vrouw heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. Maar hoeveel slaap je nou écht nodig hebt, hangt ook af van de kwaliteit. Tijdens het slapen doorloop je de zogenoemde slaapcyclus. Een slaapcyclus bestaat uit 1,5 tot 2 uur per keer en heeft verschillende fases. Na elke fase wordt je lichaam even wakker, checkt-ie of alles nog veilig is, je blaas niet vol zit en start dan weer de volgende cyclus. Je slaapcyclus bestaat uit de volgende fases:

 

Fase 1: Inslapen

Herken je het gevoel van een vrije val als je net in slaap valt? Dat gebeurt meestal in de inslaapfase. Deze fase duurt doorgaans maar een paar minuten. Je bent nog een beetje wakker, maar je hersenactiviteit neemt af. In deze fase zweef je een beetje tussen waken en slapen. 

 

Fase 2: Lichte slaap

Deze fase duurt meestal iets minder dan een uur. Je slaapt al, maar nog niet diep. Je wordt niet zomaar meer wakker van geluid, maar mocht je toch wakker worden, heb je niet het gevoel uitgerust te zijn.  

 

Fase 3: Overgang naar de diepe slaap

Deze fase duurt doorgaans 5-10 minuten. Je begint nu echt in diepe slaap te raken. Je hartritme vertraagt, je ademhaling is diep en regelmatig en je lichaam raakt volledig ontspannen. 

 

Fase 4: Diepe slaap

Tijdens je diepe slaap rust je fysiek uit. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten. Mocht je gewekt worden tijdens je diepe slaap, ben je in de war. Je weet bijvoorbeeld niet goed waar je bent. 

 

Fase 5: REM-slaap

De laatste fase is je REM-slaap. In deze fase bewegen je ogen voortdurend: ook wel Rapid Eye Movement (REM) genoemd. Tijdens je REM-slaap rust je mentaal uit. Je verwerkt de dag en sommige zaken worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. Deze fase duurt rond de 20 minuten. Na je REM-slaap word je kort wakker, vaak te kort om het je te herinneren en start de cyclus weer opnieuw met de inslaapfase.

Het is dus belangrijk om ongestoord te kunnen slapen, anders bereik je nooit de laatste fase van je slaapcyclus en loop je het risico om emotioneel uitgeput te raken. Je effectiviteit zal er absoluut op achteruit gaan. 

 

4 tips om jouw slaap, en dus je effectiviteit, te verbeteren 

Wil je snel in slaap vallen en de kwaliteit van je slaap verhogen? Bekijk onze tips.

1. Geen (of minder) alcohol

Van alcohol val je misschien sneller in slaap, maar het verstoort wel je natuurlijke slaapcyclus. Met name de REM-slaap, waardoor je gedurende de nacht (onbewust) wakker wordt. 

 

 

 

2. Vermijd (beeldscherm)licht

In het donker produceren je hersenen melatonine, en van melatonine word je moe: je lichaam heeft het nodig om in slaap te vallen. Als je ‘s nachts of voor het slapen gaan te veel blootstelling aan (blauw) licht hebt, blokkeert dat de productie van melatonine. Het zorgt ervoor dat je een kortere of slechtere slaapcyclus hebt.

 

 

3. Ga op tijd naar bed en werk aan je ritme

Het duurt altijd even voordat je in slaap valt, dus zorg dat je op tijd naar bed gaat, zodat je die 7-8 uur slaap echt kunt pakken. Daarnaast is ritme ook erg belangrijk voor de kwaliteit van je slaap, dus probeer altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Lees eventueel nog even een boekje of ga aan de slag met ademoefeningen. Mediteren werkt voor sommige mensen ook. 

 

 

4. Investeer in je slaapkamer

Je slaapt gemiddeld een derde van je hele leven. Je mag best wat investeren in die slaapkamer om die slaap zo comfortabel en succesvol mogelijk te laten verlopen! Zorg dat je goed verduisterende gordijnen hebt, zodat het licht je cyclus niet kan verstoren. Slaap met een raam of filter open, zodat er een frisse luchtstroom naar binnen komt. En misschien voor de handliggend: maar investeer in een fijn bed, met een goed matras en comfortabel kussen. Niets is vervelender dan helemaal verkrampt wakker worden. 

 

Unleash your human potential

Wil jij leren om het beste uit jezelf en je leven te halen? Als je weet hoe lichaam en geest werken en zich tot elkaar verhouden, kun je ze optimaal laten presteren. Productiviteit en werkgeluk gaan hand in hand als je weet hoe je jouw human potential vindt en benut. Stijg boven jezelf uit en unleash your human potential. Waar wacht je nog op?


Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.