1. Investeer in audio

Heb je een klein budget, maar wil je toch maximaal resultaat? Investeer dan eerst in audio, want goed geluid levert de meeste ‘production value’ op. Audio is vooral belangrijk als je veel spraak opneemt, bijvoorbeeld in een interview, korte speelfilm of documentaire. Maar ook in andere typen producties kan audio het verschil maken. 

 

2. Weet de geheimen achter visueel aantrekkelijke shots

Twee belangrijke componenten die bij videoproducties vaak over het hoofd worden gezien: compositie en belichting. Kennis over deze onderdelen is waardevoller dan een dure camera. Natuurlijk, een goede camera werkt mee in het proces. Maar er zijn meer ‘geheimen’ die bepalen hoe de kijker een video uiteindelijk ervaart. Tijdens de tweedaagse training Camera, Licht & Geluid leer je om deze technieken in jouw voordeel te gebruiken.

Een goed voorbeeld van een video die met een ‘goedkope’ camera is gefilmd, maar waarin slimme keuzes toch voor een professioneel resultaat zorgen? John Legend’s videoclip ‘A Good Night’. Deze clip is helemaal opgenomen met een telefoon (de Google Pixel 2).

 

3. Zorg dat je je camera de baas bent (en niet andersom)

Je hebt misschien een ideaalbeeld van hoe je een shot zou willen hebben, maar hoe bepaal je de juiste instellingen op je camera? Sluitertijd, ISO en diafragma zijn termen waar je misschien van gehoord hebt. Maar weet je ook hoe je ze het beste kunt instellen? Die technische kennis moet een tweede natuur voor je worden, zodat je de baas bent over je camera en niet andersom. Alleen dan kun je jouw creativiteit, zonder grenzen, de vrije loop laten. Ook hier kan de tweedaagse training Camera, Licht & Geluid je bij helpen. 

 

4. Film met het eindproduct in gedachten

Toegegeven, dit is niet altijd mogelijk. Film je vooral reportages, dan weet je vooraf vaak niet precies wat er op je pad komt. Weet je vooraf wel welk verhaal je wilt vertellen, en hoe je dat wilt doen? Dan kun je daar met het filmen op inspelen. Bedenk vooraf welke technieken je zou kunnen gebruiken om het verhaal te vertellen. Waar plaats je bijvoorbeeld je camera en het hoofdpersonage? Moet jouw personage autoriteit uitstralen, dan is het misschien goed om de camera wat lager te plaatsen dan gebruikelijk. Idealiter vertaalt dit zich in een shotlist: een document waarin alle shots staan die je op die dag wilt schieten en welke filmtechniek je bij dat shot wilt gebruiken.

 

5. Check, dubbelcheck

Stel je voor: weken voorbereidingswerk voor dat ene moment suprême: de draaidagen. Al de crewleden zijn afgereisd, iedereen en alles staat klaar om op te nemen. Maar tot je schrik kun je niet beginnen met de opname, omdat je geen SD-kaart bij je hebt om op te nemen. Ik hoor je al denken: ‘Ha! Dit overkomt mij nooit’. Roep dat niet te hard… Zorg er altijd voor dat je minimaal een dag van tevoren alle benodigdheden hebt afgevinkt op je checklist. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

 

Riaz Abdoelrahman

Als zoon van een filmmaker kreeg Riaz het vak met de paplepel ingegoten. Als kind gluurde hij mee met de editors, als tiener was hij betrokken bij televisieproducties voor de NPO. Naast zijn werkzaamheden in de filmsector haalde Riaz zijn diploma Commerciële Economie - Marketing & Sales. Volgens hem hebben film en marketing veel met elkaar gemeen: beide vakgebieden proberen creatief een verhaal over te brengen.

Volgens Riaz is montage een van de belangrijkste aspecten van videoproductie: 'Als editor is het jouw verantwoordelijkheid om van het aangeleverde materiaal een eindproduct te maken dat de kijker blijft boeien.' Met zijn eigen bedrijf Colours Media maakt Riaz vooral documentaires voor overheden en non-profitorganisaties. Maar ook (online) videocontent voor commerciële bedrijven.

 

Van Riaz leren hoe je het beste goede videobeelden kan schieten? Volg dan de training Camera, Licht en Geluid.

 

 

 


Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

What you see is
what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 10-trainingen gaan altijd door

Top 10-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.