Artikel

10 Belangrijke Web Design Tips voor een zoekmachine vriendelijke website

Hieronder leest u 10 tips voor zoekmachine vriendelijk website design (SEO - Search Engine Optimization), waarmee webdesigners rekening dienen te houden bij het begin van het webdesign proces. Tegenwoordig hangt het succes van een website immers niet enkel meer af van hoe mooi een site is, maar steeds meer ook van hoe vriendelijk een website voor de zoekmachines is.

1. Stuctureer uw website layout zo dat het navigatiemenu onderaan de in de html code staat, na de eigenlijke tekst van de pagina. Indien onvermijdbaar kan een alternatief zijn om wat tekst die veel keywords (zoektermen) bevat boven de menu code te plaatsen, zodat deze tekst eerst wordt gelezen door de zoekrobots.

2. Hoofdingen worden door zoekrobots belangrijker bevonden dan de andere tekst op de web pagina. Om hier uw voordeel uit te halen, is het belangrijk om uw keywords te gebruiken in de hoofdingen op de pagina. Aangezien de header tags (h1, h2, h3, ...) nogal groot uitvallen, kan het handig zijn om de stijl voor deze tags aan te passen door middel van Cascading Style Sheets (CSS).
  

3. Elke pagina dient een unieke titel en omschrijving te hebben, waarin u de keywords gebruikt om de pagina inhoud te beschrijven. Gebruik maximum 9 woorden voor de titel en niet meer dan 20 woorden voor de omschrijving van een web pagina, om binnen de limieten van de meeste zoekmachines te blijven.
  

4. Gebruik geen Flash indien mogelijk, zeker niet voor de navigatie van de site. Flash kan niet gelezen worden door de zoekrobots, dus als u enkel Flash gebruikt voor de navigatie gaan uw pagina's niet gevonden worden. Volledige Flash websites zijn 'not done' als u een goede rangschikking bij de zoekmachines wil, omdat deze totaal niet leesbaar zijn voor de zoekrobots. Als u echt Flash moet gebruiken, probeer het dan zo veel mogelijk te beperken (bv. enkel de header) of gebruik een ander gedeelte van uw website voor keyword rijke tekst.
  

5. Denk twee keer na hoe u een afbeelding best gebruikt. Gebruik afbeeldingen die relevant zijn voor de tekst op een pagina. Gebruik de 'alt' omschrijving met relevante keywords die door de zoekrobots gelezen kan worden, aangezien deze een afbeelding niet kunnen lezen. Zorg dat uw afbeeldingen geöptimaliseerd zijn voor het web, waardoor een goede kwaliteit behouden blijft en het bestand toch kleiner wordt.
  

6. Gebruik niet enkel afbeeldingen in uw links of navigatie. Het is belangrijk om tekst te gebruiken in de interne links op uw website. Zoekrobots kunnen links met afbeeldingen wel volgen, maar hechten meer belang aan tekst links.
  

7. Vermijdt het gebruik van frames. Sommige zoekmachines kunnen sites met frames helemaal niet indexeren. De zoekrobots die dit wel kunnen ondervinden meestal toch veel problemen en als een website met frames niet geöptimaliseerd is voor de zoekmachines, zal de site zelfs niet door deze zoekrobots kunnen geïndexeerd worden.
  

8. Gebruik geen tabellen voor uw site layout. Een layout met tabellen vereist zeer veel code, waardoor het percentage leesbare tekst op een pagina zakt. Er zijn zoekrobots die moeilijkheden ondervinden om door een site te navigeren als de navigatiestructuur te complex is. Gebruik CSS (Cascading Style Sheets) voor de layout van uw site.
  

9. Gebruik apparte Cascading Style Sheets en JavaScript bestanden om de pagina grootte te beperken en uw site sneller te doen laden. Bij gebruik van apparte bestanden moeten deze slechts één maal ingeladen worden en wordt daarna de cache van uw browser gebruikt voor de volgende pagina's. Dit laat de zoekrobot toe om uw website sneller te indexeren, waardoor uw kans op een goede rangschikking verhoogt.
 

10. Gebruikt standaard HTML. Software zoals FrontPage of Dreamweaver zal vaak onnodige scripting toevoegen waardoor de pagina groter wordt en moeilijker te indexeren. Deze software voegt soms code toe die niet door de zoekmachines gelezen kan worden, waardoor de pagina en soms de hele website niet geïndexeerd kan worden. Als u toch dit soort software moet gebruiken, zorg er dan voor dat u een stevige kennis heeft van HTML zodat u die onnodige code kan vermijden of zelfs verwijderen.


Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Abonneer je op onze content en ontvang als eerste bericht over CF events, webinars en vakartikelen.

Naam is verplicht

E-mailadres is verplicht
CF

Nienke Rothuis

You Got This!
Cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9,2. Cursisten belonen onze opleidingen gemiddeld met een 9,2.
Lees de reviews

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.