User Experience design in de digitale wereld van nu
UX design, het kan je website maken of kraken. User Experience design is namelijk onwijs belangrijk voor het optimaliseren van de gebruikerservaring op bijvoorbeeld je website. Moet je nagaan hoe belangrijk het geworden is in de huidige digitalisering. Feitelijk is alles digitaal inmiddels een visitekaartje voor jouw merk. Dat je hier tijd, aandacht en geld aan zou moeten besteden is bekend, maar wat is UX design nu precies? Hoe zorg je er dan voor dat jouw website voorzien is van een geweldige gebruikerservaring? In dit artikel leggen we je dat graag verder in detail uit.
De basis: Wat is UX design?
Laten we aan het begin beginnen. UX design staat, zoals hierboven al even genoemd, voor User Experience design. Hiermee richt jij je op de gebruikerservaring van een website. Het uiteindelijke doel is daarmee om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zodat de website zoveel mogelijk aanvragen of andere gewenste acties voor je oplevert. Een gebruiksvriendelijke omgeving werkt prettig voor gebruikers en stimuleert gemak om gewenste informatie snel te kunnen vinden. Daarom zorgt een UX designer ervoor dat de website intuïtief is, een consistente vormgeving heeft en voor iedereen toegankelijk is. Een goed UX design zorgt er immers voor dat jouw bezoekers met een ‘big smile’ achter het scherm zitten.
Alles over het belang van UX design
We staan er soms niet bij stil, maar op websites zijn er veel ongeschreven regels waar we totaal niet bewust van zijn. Denk bijvoorbeeld aan het logo. Deze staat vrijwel altijd linksboven in de header en als je erop klikt, ga je naar de homepagina toe. Nu je dit weet, zal het je waarschijnlijk direct gaan opvallen dat 99.9% van de websites zich aan deze regels houdt. En de overige 0.01% dan? Die nodigen we van harte uit bij één van onze trainingen over UX design. Een goede UX designer houdt namelijk altijd rekening met deze ongeschreven regels. Maar welke regels gelden er dan nog meer? Onderstaande standaarden zie je over het algemeen op elke website terug en maken het belang van een goed UX design maar al te duidelijk:
- Buttons: Bij elke button die wij als gebruiker tegenkomen, verwachten we dat we erop kunnen klikken om naar een andere pagina te worden geleid. Maar een button laten schuiven of bewegen? Dat is natuurlijk niet logisch. Buttons zijn er om gebruikers aan te sporen tot een klik en bewegen daarom niet. Anders wordt het immers lastig klikken. Wanneer je afwijkt van deze ongeschreven regel, zorg je alleen maar voor verwarring bij websitebezoekers, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk jouw website verlaten. Zonde als dat gebeurt.
- Hyperlinks: Ook bij het toevoegen van hyperlinks op website pagina’s bestaat er een ongeschreven regel, namelijk het gebruik van een andere kleur of onderlijning. Dit zorgt er namelijk voor dat de hyperlink opvalt en laat zien dat deze klikbaar is. Wanneer je hyperlink geen afwijkende kleur heeft of geen onderlijning bevat, zullen gebruikers niet snappen dat ze erop kunnen klikken en hiermee loop je wellicht conversies mis.
- Belangrijke pagina’s: Is het jou ook weleens opgevallen dat belangrijke pagina’s, zoals een contactpagina of dienstenpagina, vrijwel altijd dezelfde plaats op de website hebben? Voornamelijk in de header en footer van de website vind je deze pagina’s terug. Immers zijn dat de plekken waar gebruikers zich overzichtelijk kunnen navigeren tussen pagina’s. Staat één van de belangrijkste pagina’s hier niet in? Dan kan het zijn dat de websitebezoeker deze pagina misschien niet gaat bereiken en hierdoor waardevolle informatie misloopt. Hier wil je dus voor waken!
Consistency is key
Het belangrijkste van UX design is onder andere consistentie. Een goede website is namelijk consistent in taalgebruik, kleur, lettertype, opbouw en flow. Hoewel dit logisch lijkt, gaat dit in de praktijk nog weleens mis. Denk bijvoorbeeld aan de afbeeldingen die momenteel op je website staan. Zijn dit allemaal illustraties, of juist foto’s van mensen? Wanneer je illustraties en foto’s van mensen continu door elkaar heen gebruikt, is er al sprake van een inconsistente vormgeving. Dit leidt tot chaos op je website en vermindert de kans dat mensen contact met je opnemen.
Bij het aanmaken van nieuwe webpagina’s is het dus belangrijk om rekening te houden met het UX design. Zorg daarom voor consistentie in de opbouw van je pagina’s. Beginnen al je pagina’s bijvoorbeeld met een tekst-/mediablok? Zorg dan dat je nieuwe pagina ook begint met een tekst-/mediablok. Sluit bovendien je pagina af met een contactformulier of een element met een button die naar je contactpagina verwijst. Zo zorg je dat gebruikers altijd over kunnen gaan tot een gewenste actie. Wat kan dan helpen in het scherp houden van consistentie? Nou, het gebruik van een template voor belangrijke pagina’s, zoals jouw dienstenpagina’s. Door dit template aan te houden, zorg je ervoor dat al je pagina’s dezelfde opbouw hebben, waardoor je vormgeving en flow consistent blijven. Hierdoor kunnen jouw bezoekers zich moeiteloos door alle pagina’s navigeren, waarmee jij de kans op conversies vergroot.
Ga aan de slag met User Experience design
Of dit alles is waar je rekening mee moet houden? Zeker niet. In een notendop hebben we je laten zien wat het belang van UX design is en welke ongeschreven regels er bijvoorbeeld van toepassing zijn. Wil je daarentegen echt aan de slag met een goed User Experience design en bijvoorbeeld zorgen voor een toegankelijke website voor iedereen? Ga dan aan de slag met onze futureproof training UX Design, waarin je leert over hoe je een effectieve UX-strategie ontwikkelt voor jouw website of app.