inloggen/aanmelden

“Paulus, hoe zit het nu precies met die hashtags?”, vragen mijn social media cursisten vaak. Ze horen tegenstrijdige verhalen en vinden het lastig om betrouwbare informatie te vinden. Hoog tijd om de belangrijkste zaken eens op een rijtje te zetten. In dit verhaal leg ik uit hoe je hashtags in 2025 effectief kunt inzetten op de belangrijkste socials.

Waarom betrouwbare informatie over hashtags lastig te vinden is.

Hoe kom je nu aan betrouwbare informatie over hashtags? Social media platforms zijn daar heel krenterig mee. Die houden hun algoritme(s) het liefste geheim. Online kun je wel heel veel content over hashtags vinden, maar die is vaak verouderd en onbetrouwbaar. De lage kwaliteit ervan werkt door in de adviezen die je van AI kunt krijgen, maar ook die zijn vaak niet te vertrouwen.

Om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen, heb ik dit artikel gebaseerd op: 

  • wat we wel zeker weten; bijvoorbeeld omdat een platform toch iets heeft losgelaten of omdat je het zelf kan zien
  • mijn ervaringen (en experimenten) met eigen accounts en accounts van advies klanten
  • wat mensen die er aantoonbaar verstand van hebben, denken.  

Laten we eens per social media platform bekijken wat in 2025 de stand van zaken is.

LinkedIn en hashtags in 2025: wel of niet gebruiken?

Bij LinkedIn waren ze er relatief laat bij met hashtags, maar ze hadden er wel grote plannen mee. Hashtags moesten community-hashtags worden zodat mensen met belangstelling voor een bepaald onderwerp bij elkaar komen. Om dit te ondersteunen werd het volgen van hashtags mogelijk gemaakt. Dat leverde weer nieuwe kansen op om met je berichten op de tijdlijn van nieuwe, relevante mensen te komen. 

Inmiddels heeft LinkedIn, stap voor stap, de ondersteuning van hashtags toch weer grotendeels afgebouwd. Ze zijn veel minder zichtbaar en volgen kan ook niet meer. LinkedIn bepaalt inmiddels liever zelf wat je te zien krijgt.

Je kunt misschien, zoals ook LinkedIn-expert Corinne Keijzer aangeeft, een hashtag soms nog als een soort label gebruiken, bijvoorbeeld bij een evenement waar verschillende mensen over posten. Maar in het algemeen is mijn advies: niks meer mee doen.

Hashtags op Facebook in 2025: zinloos en overbodig

Het bovenstaande advies geldt eigenlijk ook voor Facebook

Hashtags hebben op Facebook nooit een grote rol gespeeld, zeker niet bij het zoeken van content. Privégebruikers delen hun berichten vaak alleen met vrienden en familie. Zulke afgeschermde berichten zijn sowieso niet te vinden via hashtags. 

Het lijkt er ook niet op dat hashtags iets doen voor de zichtbaarheid van je content. Alles bij elkaar zijn ze vooral lelijk. Ik zou ze op Facebook niet gebruiken.

Hashtags op Instagram in 2025: wat werkt nog wel?

Bij Instagram wordt het allemaal iets ingewikkelder. Dit platform is ondertussen een soort kerstboom geworden. Je hebt de oorspronkelijke tijdlijn met foto’s en video’s, maar ook Stories, Reels en nog zo het een en ander. Algoritme en hashtaggebruik zijn niet voor elk onderdeel hetzelfde.

Instagrammers gebruikten in tijdlijn berichten altijd veel hashtags, soms zelfs het maximumaantal van 30. Daar hadden ze goede redenen voor:

  • De zoekfunctie van Instagram ondersteunde alleen hashtags, geen gewone trefwoorden; met hashtags werden je berichten dus veel beter vindbaar
  • Gebruikers konden hashtags volgen; zo kwam je bericht mogelijk in beeld bij relevante Instagrammers buiten je eigen volgersgroep.

De vorige alinea staat in de verleden tijd, want inmiddels is er veel veranderd. 

Wat zegt Instagram zelf over hashtags?

De baas van Instagram, Adam Mosseri (@mosseri), licht af en toe een tipje van de sluier op. Vorig jaar kwam hij in een interview (zie afbeelding) met deze twee uitspraken: 

  • Hashtags leveren geen extra bereik op
  • Hashtags kunnen gebruikers die interesse hebben in specifieke onderwerpen helpen om jouw content te vinden

Bij het tweede punt zijn wel wat kanttekeningen te maken. Oké, hashtags helpen geïnteresseerden om je content te vinden. Maar hoe dan? 

Een aantal zaken op Instagram helpt hierbij niet echt:

  • Net als op LinkedIn kunnen mensen hashtags tegenwoordig niet meer volgen
  • Ik heb sterk de indruk dat ook de gewone tekst van bijschriften doorzoekbaar is geworden; daardoor zijn hashtags niet langer echt noodzakelijk om je content vindbaar te maken
  • Hashtags in Stories (Verhalen) zijn sowieso niet vindbaar (meer).

Bedoelt Mosseri dan misschien dat hashtags het algoritme van Instagram kunnen vertellen waar je content over gaat?

Help het algoritme van Instagram met slimme hashtags

Zo’n gek idee is dat niet. Veel Insta-content is visueel. Die is zelfs voor geavanceerde AI nog weleens lastig te analyseren. Wat kan en wat niet kan, vertelt Mosseri natuurlijk niet.

Veel experts denken dat je het algoritme met behulp van hashtags nog een handje kunt helpen om je content beter te begrijpen en te vertonen aan mensen die er echt geïnteresseerd in zijn. 

Daarvoor heb je geen 30 hashtags meer nodig. Tussen de drie en zeven wel genoeg. Kies trefwoorden die iets zeggen over de inhoud van je bericht en/of de categorie(ën) waar het onder valt.

TikTok en hashtags in 2025: trends, challenges en context

“Help het algoritme een handje” geldt ook voor TikTok. Ze zijn daar zelf ook heel goed in het analyseren van content, maar je kunt nooit weten. Naast de inhoud en categorie van je bericht zou ik een challenge of trend vermelden als je ergens bij aanhaakt. Je kunt zoveel hashtags plaatsen als de ruimte toelaat, maar een stuk of vijf lijkt het meest effectief.

Er circuleren nog steeds lijstjes met populaire hashtags zoals #fyp en #viral. De kans dat die iets opleveren, lijkt me heel erg klein.

BlueSky en hashtags: terug naar de basis, of toch niet?

Hashtags zijn ooit uitgevonden op Twitter. Ook het Twitter-alternatief BlueSky heeft ze nog. Zelfs inclusief de bekende trending topics, de meest gebruikte hashtags van het moment.

Wat wel opvalt is dat mensen op BlueSky veel minder vaak hashtags gebruiken dan destijds op Twitter. 

Zijn we soms een beetje hashtagmoe aan het worden?

Wil je hashtags slim inzetten en het algoritme begrijpen? Volg dan mijn training Social Mediastrategie. Zo blijf je altijd relevant, ook in 2025.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.