inloggen/aanmelden

Het is 2006, Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ik zit, licht aangeschoten, aan een houten tafel. Voor mij staat een rij van tien wijnglazen. De meeste zijn leeg, net zoals de spuugbak waarin je de wijn hoort uit te spugen. Op tafel ligt een pen en een lijst met daarop een hele rits aan termen zoals kleur, textuur, soepelheid en afdronk, plus nog heel wat andere termen die ik in mijn huidige toestand niet kan plaatsen.

Dit is het moment van de waarheid. Op basis van al die termen moet ik aangeven wat ik van de wijnen vind. Ik staar nog vijf minuten met een glazige blik naar de lijst en besluit dat ik ze allemaal wel lekker vind. En ik schrijf overal op: lekker.

Deze ervaring triggert mijn nieuwsgierigheid. Terug in Nederland besluit ik naar een wijnproeverij te gaan. Ik wil nu weleens weten wat al die termen precies betekenen en wat dit zegt over hoe ik wijnen ervaar. Ik neem opnieuw plaats aan een houten tafel met lege wijnglazen. Maar dit keer moet de wijn nog worden ingeschonken. Want eerst gaan we luisteren naar het verhaal van de wijnkenner, de sommelier.

Ik heb er zin in. Ik denk: laat maar komen, dat wijnjargon. Als ik kan benoemen wat ik lekker vind, zal mijn wijnervaring rijker worden. 

Maar na twee uur praten van de sommelier, die ongetwijfeld een mooi maar complex verhaal vertelt, hebben we nog geen wijn geproefd. Ik begin mijn aandacht te verliezen. Na afloop loop ik teleurgesteld weg. Het verhaal en mijn pas verworven kennis zijn vervlogen.

Dat móet anders. Samen met twee vrienden waarmee ik dat Zuid‑Afrikaanse avontuur deelde, start ik een bedrijf en ontwikkelen we een vernieuwende wijncursus. Deze cursus gebruikt Experience Design: afgestemd op de doelgroep, hun aandacht en alle zintuigen. Door combinaties van beeld, geluid en interactie creëren we een ervaring die boeit, informeert en blijft hangen.

Het resultaat, Sommelier in One Day, een interactieve wijntafel die wijnen herkent via chiptechnologie en het verhaal van de wijn visueel op de tafel projecteert. Mensen kunnen tijdens het proeven ontdekken waar de wijn vandaan komt door een kaart te bekijken, leren welke aroma’s erin zitten en welke gerechten erbij passen.

Dit succes en de principes van die eerste cursus vormen de basis voor nieuwe concepten, zoals experience ruimtes voor bedrijven. In die ruimtes worden complexe merkverhalen vertaald naar betekenisvolle ervaringen door zorgvuldig ontworpen beleving via experience design.

In dit blog bespreek ik experience design in fysieke ruimtes. Ik ga in op de redenen, de doelgroep en de bouwstenen voor een sterke beleving.

Wat is Experience Design in de fysieke ruimte?

Experience Design is het mensgericht en holistisch vormgeven van ervaringen, waarbij fysieke, digitale en zintuiglijke touchpoints (zien, horen, voelen, ruiken, proeven) logisch samenvloeien. Ze vertellen een sterk verhaal, roepen emotie op en begeleiden gebruikers stap voor stap, zodat de beleving memorabel, betekenisvol en betrokken makend is.

Waarom?

In een wereld waarin onze aandacht fladdert tussen honderden schermen, zorgt doordacht Experience Design niet alleen voor momenten van focus en emotie, het creëert echte, blijvende ervaringen die de dagelijkse ruis doorbreken.

Voor wie?

Met Experience Design betrek je zowel bestaande als nieuwe klanten én creëer je oprechte betrokkenheid bij je eigen medewerkers. Klanten bereik je met een verhaal dat al hun zintuigen aanspreekt en emotie oproept. Door medewerkers een podium te geven, vergroot je hun trots op zowel hun werk als het verhaal van het bedrijf. Betrokken collega’s leveren betere service, blijven langer en maken van jouw merk een plek waar mensen zich mee willen verbinden.

Bouwstenen van succesvol experience design

Een succesvolle fysieke experience fungeert als verhalenverteller. Je kunt dit opbouwen aan de hand van de volgende bouwstenen:

Ontwerp vanuit de doelgroep

Denk na over hun achtergrond (student, klant, medewerker), kennisniveau, groepsgrootte, beschikbare tijd en wat echt relevant is voor hen. Wat resoneert?

Ontwikkel story driven scenario’s

Gebruik verhaal-gestuurde ontwerptechnieken om scenario’s te creëren die het merkverhaal, van geschiedenis en waarden tot producten en diensten, helder en impactvol overbrengen.

Zet in op interactieve storytelling


Denk na over wanneer je alleen zendt en wanneer je de doelgroep onderdeel wilt maken van het verhaal. Met interactieve storytelling maak je een ervaring persoonlijk en flexibel. Je stemt de ervaring af op het ritme, de tijd en de interesse van je doelgroep. Met principes uit interaction design ontwerpen we interfaces die moeiteloos tussen content en gebruiker schakelen en bepalen hoe het verhaal zich ontvouwt 

Ontwikkel fysieke touchpoints

Met interactieve displays, multimedia installaties en tastbare objecten maak je verhalen voelbaar. Zo neem je bezoekers mee op een zintuiglijke reis die raakt, verbindt en bijblijft.

Content is key

Ontwikkel digitale content zoals visuals, video’s en augmented reality die functioneel, intuïtief en visueel consistent is. Dit houdt de aandacht vast en versterkt het verhaal. Wij gebruiken hiervoor onder andere Adobe After Effects, waarvoor je bij Competence Factory ook cursussen kunt volgen.

Breng de klantreis in kaart met customer journey mapping

Hoe beweegt de doelgroep zich door het verhaal in de ruimte? Hier komt alles samen in een krachtige beleving waarin fysieke, digitale en zintuiglijke elementen zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd.

Ontwerp modulair, beheersbaar en meetbaar

Zorg dat je experience eenvoudig te updaten is en op meerdere plekken inzetbaar blijft. Zo haal je meer uit je investering. Richt je bovendien op meetbaarheid en verzamel feedback, zodat de ervaring actueel en relevant blijft.

Meer leren?

Wil je meer weten over experience design en hoe je een verhaal vertaalt naar digitale content? Bekijk dan de cursus After Effects bij Competence Factory.

Tijdens deze cursus laat ik je zien hoe je met dit programma inspirerende en effectieve digitale content kunt creëren.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.