Een introductie tot HTML, CSS en JavaScript
Het ontwikkelen van websites bestaat uit verschillende onderdelen. Vrijwel alle websites zijn met HTML opgebouwd. HTML geeft structuur en betekenis aan de content op de website. Deze techniek vind je terug in zowel eenvoudige als de meest geavanceerde websites.
Hetzelfde geldt voor CSS. Met CSS wordt de vormgeving van websites bepaald. Je zou kunnen zeggen dat het fundament, de installatie en de opbouw in HTML gebeurt. Vervolgens gebruik je CSS om het geheel kleur te geven en in te richten. Wederom vind je CSS terug in eenvoudige tot de meeste complexe websites.
Tot slot is het mogelijk logica en automatiseringen te programmeren. Denk aan webapplicaties als Outlook, Gmail en Facebook. Deze websites bevatten JavaScript om de website dynamisch te laten reageren op gebruikersinteracties.
HTML: De basis van webontwikkeling
Hyper Text Markup Language (HTML) vormt de ruggengraat van webontwikkeling. Het is een opmaaktaal die wordt gebruikt om de hiërarchie en semantiek van webpagina’s vast te leggen. Het stelt ontwikkelaars in staat om tekst, afbeeldingen en andere elementen te structureren.
Een interessant feitje is dat je de HTML van de websites eenvoudig zelf kan bekijken. Gebruik de rechtermuisknop op een webpagina en klik in het context menu op ‘Bron weergeven’. In de pagina die je browser opent zie je de zogenaamde tags en elementen waaruit de webpagina is opgebouwd.
Wanneer je werkt met WordPress of Shopify, dan kan je werken met kant en klare templates. Indien deze templates voldoen, hoef je geen HTML en CSS te leren. Wil je meer controle over de weergave van je website, dan ontkom je er niet aan HTML en CSS te leren, want iedere website gebruikt deze techniek, ongeacht het gebruikte platform. Hoe je zelf HTML en CSS kan gebruiken voor het bouwen van webpagina’s leer je in onze Front-end Development opleidingen en trainingen.
CSS: Stijl geven aan webpagina’s
Cascading Style Sheets (CSS) voegt visuele stijl toe aan webpagina’s. Het is een stijlblad taal die wordt gebruikt om de presentatie van HTML-elementen aan te passen. Zo stelt het ontwikkelaars in staat om kleuren, lettertypen, spacing en meer te definiëren.
Met CSS kan je bijvoorbeeld ook reageren op de schermgrootte van het apparaat waarop de webpagina bekeken wordt. Het aanpassen van de weergave wordt ook wel responsief webdesign genoemd.
Het werken met HTML en CSS vereist geen specialistische programma’s op je laptop. Met een kladblok en een browser kan je al van start. Wel zijn er bepaalde tekstverwerker applicaties die extra hulp kunnen bieden, maar die zijn optioneel.
Voor geïnteresseerden is het aanbevolen om eens een kijkje te nemen op W3Schools. Daar kan je al veel kennis met betrekking tot HTML, CSS en JavaScript opdoen.
JavaScript: Interactie toevoegen aan webpagina’s
JavaScript voegt interactiviteit toe aan webpagina’s en verbetert de gebruikerservaring. Het is een scripttaal die wordt gebruikt om de dynamische aspecten van webpagina’s te beheren. Het stelt ontwikkelaars in staat om acties te triggeren op basis van gebruikersinteractie.
Vanwege de krachtige mogelijkheden die JavaScript biedt zijn er talloze libraries en frameworks in omloop. Deze tooling biedt veel out-of-the-box functionaliteit om te helpen met de implementatie van veel gevraagde functionaliteiten. Denk aan het uitvoeren van data requests naar de back-end (systemen op de server) of het tonen van modals en confirmatie pop-ups. Al deze tools bouwen voort op fundamentele kennis van HTML, CSS en JavaScript. Het is bijna onbegonnen werk om direct met een tool aan de slag te gaan zonder deze basiskennis.
ReactJS: Bouw dynamische gebruikersinterfaces
ReactJS is een JavaScript library voor het bouwen van (geavanceerde) gebruikersinterfaces. Het stelt ontwikkelaars in staat om herbruikbare UI-componenten te creëren. Bij ReactJS kan de ontwikkelaar eigenlijk de kracht van HTML, CSS en JavaScript bundelen om tot geïsoleerde componenten te komen. Zie het als het ontwikkelen van een prefab woning. Ieder onderdeel wordt los ontwikkeld en vervolgens kan je snel webpagina’s bouwen met deze componenten.
Ervaar hands-on oefeningen met de training ReactJS Basis en begrijp hoe het de ontwikkeling van moderne, dynamische webapplicaties vergemakkelijkt. Voeg vervolgens interactiviteit toe aan jouw projecten met ReactJS. Als je geïnteresseerd bent, dan kan je voor de training de documentatie van React bekijken.
Front-end Development
Welke taal bij jou aansluit hangt af van je startpositie en jouw wensen en doel. Onthoud wel dat de laatste genoemde technieken voortborduren op fundamentele kennis van de voorgaande technieken. Een mooi ontwikkelpad voor front-end ontwikkelaars is uitgestippeld op deze website: roadmap.sh.
De training HTML5 en CSS3 Basis begint bij het begin en vraagt geen basiskennis. Natuurlijk komt affiniteit met het werken met een computer en het internet wel goed van pas. Voor het werken met JavaScript en/of ReactJS heb je geen ervaring met andere programmeertalen nodig. Wel is het voor het volgen van de training JavaScript Basis nodig dat je met HTML en CSS uit de voeten kan. Je leert in de trainingen websites ontwikkelen aan de hand van praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen en kan het zo direct in de praktijk brengen.