Training Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

In de PHP & MySQL Basis en PHP & MySQL Vervolg cursussen heb je geleerd hoe je met procedurele code dynamische websites kunt bouwen. Zo werd een solide PHP basis gelegd om nu de volgende stap te kunnen maken: object-georienteerd programmeren binnen PHP. De afkorting die voor deze manier van programmeren wordt, is OOP (Object Oriented Programming) of simpelweg OO. Dit is inmiddels de standaard geworden in professionele PHP applicaties.

In de tweedaagse cursus PHP OOP & MVC leer je hoe je met OOP de zaken handiger kan aanpakken. Je kan namelijk met de OOP principes jouw code beter onderhouden, uitbreiden en herbruiken!

We beginnen te leren werken met classless objects en de in PHP ingebouwde classes zoals PDO (PHP Data Objects). Dan zullen we zien hoe we Third Party Classes zoals bijvoorbeeld SwiftMailer in onze projecten kunnen insluiten en dat je daarvoor het beste Composer, de dependency manager voor PHP, kunt gebruiken. Je leert daarbij gebruik maken van Namespaces om clashes met andere classes te voorkomen en hoe je met een autoloader classes handig automatisch kunt laten insluiten.

Vervolgens gaan we zelf classes leren schrijven en daarvan objecten instantiëren. Je leert hoe je members als properties, constants en methods aanmaakt. Je leert over setters en getters, constructors en destructors en het gebruik van de speciale variabele $this. Je leert hoe je de zichtbaarheid van jouw class members kunt aanpassen met de public, private en protected access modifiers en wat dat voor gevolgen heeft voor de inheritance (overerfbaarheid) van jouw classes. Je leert hoe je classes kunt extenden en overriden.

Op dag twee leer je over Abstract Classes en Interfaces en wanneer je welke zou moeten gebruiken. We gaan in op ontwerp principes zoals DRY, KISS en SOLID en verdiepen ons in manieren waarop objecten met elkaar in interactie kunnen gaan. Na een korte introductie in Design Patterns gaan we vooral in op het veelgebruikte MVC (Model View Controller) pattern. MVC wordt in alle moderne PHP Frameworks toegepast, en de rest van de dag besteden we aan het zelf schrijven van een (eenvoudige) MVC architectuur. Zo gaan we van losse page controllers naar een front controller, leren we wat routes zijn en hoe we op basis daarvan data entiteiten uit een database kunnen halen om die met behulp van views (en een template engine) te kunnen tonen.

Programma van de training Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

Dag 1

College 1

 • Introductie OOP
 • Classless objects
 • PHP Data Objects (PDO)
 • Werken met Third Party Classes (SwiftMailer)
 • Introductie Composer

College 2

 • Namespaces
 • Autoloader
 • Zelf Classes schrijven en Objecten instantieren
 • Properties, Class Constants, Methods
 • Visibility
 • Inheritance

Dag 2

College 3

 • Abstract Classes en Interfaces
 • SOLID ontwerp principes
 • Interactie tussen objecten

College 4

 • Introductie Design Patterns
 • Zelf schrijven van eenvoudige MVC implementatie

Voor wie is de training Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP bedoeld?

De cursus PHP OOP & MVC is bedoeld voor PHP programmeurs die de stap willen maken van procedureel programmeren naar object georienteerd programmeren. Wellicht omdat ze graag met een modern PHP framework als Laravel willen gaan werken.

De cursus PHP OOP & MVC is het logische vervolg op de PHP & MySQL Vervolg cursus. Cursisten dienen deze cursus dan ook eerst gevolgd te hebben, dan wel voorkennis te hebben die overeenkomt met wat in deze cursus is behandeld:

• PHP & MySQL Vervolg

Hoe bereid ik me voor?

De cursus PHP OOP & MVC is het logische vervolg op de PHP & MySQL Vervolg cursus. Cursisten dienen deze cursus dan ook eerst gevolgd te hebben, dan wel voorkennis te hebben die overeenkomt met wat in deze cursus is behandeld:

• PHP & MySQL Vervolg

Welke software heb ik nodig?

Je werkt tijdens de PHP OOP & MVC cursus op een iMac met daarop naar keuze MacOS of Windows 10. Hierop zijn lokaal de meest recente versie van Apache, PHP, phpMyAdmin en MySQL geïnstalleerd. We gebruiken in pincipe de open source NetBeans IDE maar je kunt natuurlijk elke editor gebruiken die je prettig vindt. Helemaal handig is natuurlijk om je eigen laptop mee te nemen en te gebruiken!

Lesmateriaal bij de training Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

Je krijgt een zelf ontwikkelde, zeer uitgebreide, Nederlandstalige cursusmap. Hierin kun je de door de docent besproken theorie terugvinden en nog eens op je gemak nalezen. De map bevat tevens de oefeningen die tijdens de cursus gemaakt worden onder begeleiding van de docent. Voor de snelle cursisten zijn er verdiepingsoefeningen. De uitwerkingen van de oefeningen vind je achterin de cursusmap. Na afloop van de cursus kun je zowel je eigen uitwerkingen als die van de docent in ZIP of RAR formaat mee naar huis nemen.

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Misschien vind je deze artikelen interessant

20 augustusus 2019 | Noor Trommelen

Alle kennis compleet voor de stap naar ondernemerschap

Maak kennis met Daan Boekhoorn, founder van Converseon: een onlinemarketingbureau gevestigd in Weesp. Zelfstandig ondernemer …

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.