Tekenen is functioneel

Tekenen wordt vaak als iets artistieks gezien. Iets dat alleen is weggelegd voor creatieve, kunstzinnige types. Ook heerst het idee dat tekenen iets is wat je als hobby doet in je vrije tijd en niet in een zakelijke setting. Daar moeten we echt vanaf. Tekeningen kunnen namelijk ook heel functioneel zijn. En geloof ons, daarvoor hoeven ze echt niet heel mooi te zijn.

Een paar redenen waarom tekeningen zo waardevol zijn in een zakelijke context:

  • 75% van onze sensorische neuronen zijn visuele neuronen
  • Uit onderzoek van Jaap Murre (hoogleraar Theoretische Neuropsychologie) blijkt dat mensen een voorkeur hebben voor òf het verbale leersysteem (woorddenken) òf het visuele leersysteem (beelddenken). Van de onderzochte mensen had 60% een voorkeur voor het visuele leersysteem.
  • Het verwerken van beeld kost ons minder moeite dan tekst, het gaat vrijwel automatisch. We gebruiken beeld al duizenden jaren om met elkaar te communiceren, terwijl we pas een paar honderd jaar op grote schaal lezen.
  • Beelden blijven vaak beter hangen dan tekst
  • Beelden prikkelen onze fantasie en creativiteit
  • Met beeld maak je complexe gedachtengangen, ideeën en concepten helderder

In onderstaande video zie je mooi hoe beeld de geschreven boodschap van Simon Sinek versterkt en verheldert.

Een dynamische wereld vraagt om dynamische communicatie

De wereld verandert steeds sneller. Onzekerheid is de nieuwe zekerheid. Deze nieuwe realiteit vraagt om nieuwe manieren van communicatie. Lange rapporten en gedetailleerde planningen werken niet meer optimaal in deze dynamische omgeving. Bedrijven hebben snelheid en wendbaarheid nodig om zich snel aan te kunnen passen. Door nieuwe, populaire tools als Agile Scrum, lean start-up en design thinking krijgen visuele technieken een steeds grotere rol. In veel moderne kantoren hangen de muren vol met user stories, Kanban boards, prototypes, creatieve modellen en vision boards. Die technieken zorgen voor snelheid, creativiteit en effectieve samenwerking. Door deze ontwikkelingen is visueel denken tegenwoordig een bijna onmisbare skill.

zakelijk tekenen illustratie

Zo zet je zakelijk tekenen in

Je kunt zakelijk tekenen op allerlei manieren inzetten. Steeds vaker worden bij congressen en bijeenkomsten visueel notulisten ingezet. Wat er gezegd is wordt dan samengevat door middel van tekeningen. Maar natuurlijk kunnen tekeningen ook op veel kleinere schaal worden ingezet. Denk aan tekeningen in je aantekeningenschrift of een verhelderende tekening tijdens een vergadering.

Bij trainingen kunnen tekeningen ook een fijne, ondersteunende functie bieden. Marieke: “Ik gebruik soms tekeningen in plaats van een Powerpoint-presentatie. Die tekeningen hang ik dan aan de muren van de ruimte. Dat is een fijne voorbereiding voor mezelf, het geeft overzicht en het heeft een ‘verse broodjes-effect’. De deelnemers aan de training voelen zich speciaal, doordat de tekeningen speciaal voor hen zijn gemaakt.”

Tijdens strategische sessies helpen tekeningen bij het aanwakkeren van de creativiteit en bij het overbrengen van visies en ideeën. Marieke: “Ik begeleid regelmatig strategische sessies, waarbij we tekeningen inzetten als communicatiemiddel. Alle deelnemers aan de sessie worden dan aan het tekenen gezet. Het gebeurt regelmatig dat verschillende mensen iets heel anders blijken te interpreteren. Dat wordt dan pas duidelijk als ze het uittekenen. Dat zijn mooie “aha”-momenten.”

Tekeningen hebben trouwens niet alleen op het moment zelf een positief effect. Veel bedrijven hangen de tekeningen na een bijeenkomst of sessie op in hun bedrijfsgebouw. Zo wordt iedereen steeds weer herinnerd aan wat er is besproken.

Maar... ik kan helemaal niet tekenen!

Je tekeningen hoeven helemaal niet mooi te zijn om toch functioneel te zijn. De tekenskills die je nodig hebt voor zakelijk tekenen kun je in korte tijd leren. Eigenlijk is het een beetje zoals het leren van het alfabet. Zodra je een aantal basisvormen kent kun je ineens een heleboel tekenen. Marieke leert je die basisvormen tijdens de training ‘Zakelijk tekenen’. Maar eigenlijk is dat maar een heel klein onderdeel van zakelijk tekenen. Het gaat veel meer om je mindset dan om het tekenen zelf. Je moet meer visueel gaan denken, en ook dat kun je leren!

Zo start je met zakelijk tekenen

Wil je beginnen met zakelijk tekenen? De belangrijkste tip van Marieke: “Just do it! Vind je het eng? Start dan klein, in je eigen aantekeningenschrift. Daarna kun je het steeds wat vaker gaan inzetten. Oefening baart kunst en je zult al snel merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.”

De beste manier om te starten met tekenen? Volg onze training 'Zakelijk tekenen' voor een vliegende start. Met praktische tips voor basisvormen, mensen, typografie en templates ben je na twee trainingsdagen helemaal klaar om tekenen in te zetten op je werk.

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en vaknieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Waarom Competence Factory?

Praktijkgerichte trainingen

Je leert het snelst door te doen. Daarom geven we geen hoorcolleges, maar zetten we je aan het werk. Aan de hand van prikkelende opdrachten en praktijkcases doe je inzichten op die je direct kunt toepassen. Ook krijg je de ruimte om je eigen vragen te stellen. Zo ga je gegarandeerd naar huis met kennis waar je echt iets aan hebt.

Inspirerende locatie

Uit welke richting je ook komt, onze trainingslocatie is makkelijk te bereiken. We zitten pal naast Utrecht Centraal, met om de hoek een parkeergarage. De trainingsruimtes zijn licht, kleurrijk en voorzien van handige faciliteiten - zoals whitewalls voor een brainstorm. Zo stimuleren we concentratie, creativiteit en samenwerking.

Voor elk budget

We willen dat iedereen goede trainingen kan volgen. Niet alleen de marketeer bij een grote corporatie, maar ook freelancers, ondernemers en non-profit professionals. Daarom hanteren we dynamische prijzen. Boek je slim (heel vroeg, of juist last minute), dan betaal je voor onze trainingen de laagste prijs in de markt.

CF-community

Volg je een training, dan ben je automatisch lid van de CF-community. Daarmee krijg je toegang tot mooie evenementen, zoals gratis inspiratiesessies en een jaarlijkse trip naar het Google-hoofdkantoor in Dublin. Ook krijg je 50% korting op alle In a Day-events, zoals Growth hacking in a day en Design thinking in a day.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.