Online Masterclass Graphic Design

Waarom laten we ons verleiden door het Nike-logo, waarom is boeken op Airbnb zo makkelijk en hoe kan het dat je zelfs op Beijing Airport vrij snel je gate vindt? Dat komt allemaal doordat grafisch ontwerpers zich met de beeldtaal hebben bemoeid. Als je visuele en tekstuele elementen krachtig combineert, komen boodschappen namelijk razendsnel binnen bij je publiek. In deze online masterclass leer je de bouwblokken en basisprincipes van grafisch ontwerp kennen en toepassen. Dat doe je door kritisch naar bestaande ontwerpen te kijken, en door zelf aan de slag te gaan.

Wat is grafisch ontwerp?

Grafisch ontwerp is overal om je heen. De abri’s en verkeersborden op straat, de tube van je tandpasta, het logo op je koelkast: je kunt er niet omheen. En het vak wordt steeds belangrijker, omdat ook jouw digitale leven goed moet worden vormgegeven. Anders verdwaal je in een woud van verwarrende signalen. Voor al die websites, icoontjes, apps en de hele interface van je telefoon zijn ontwerpers aan het werk geweest om jou te informeren en te sturen in je gedrag.

Grafisch ontwerpen is communiceren met visuele middelen, door tekst en beeld vorm te geven. Een goede grafisch ontwerper heeft het vermogen om alle bouwstenen zo in te zetten, dat de kijker de boodschap begrijpt. Bewust of onbewust. Van oudsher maken grafisch ontwerpers logo’s, magazines en posters. Drukwerk dus. Maar tegenwoordig houden grafisch designers zich ook bezig met apps en websites. Dat wordt ook wel ‘visual design’ genoemd. Toch zijn de verschillen niet zo groot: grafisch ontwerpers en visual designers gebruiken dezelfde bouwstenen.

Wat kun je na het volgen van de Online Masterclass Graphic Design

Na twee online sessies ben je nog geen grafisch ontwerper, maar je kent wel de belangrijkste principes en bouwstenen zodat je daarmee verder zelf kunt oefenen.

Na de training kun je:

 • kun je de belangrijkste basisprincipes en bouwstenen van grafisch ontwerp toepassen in je eigen designs. Zoals eenheid, hiërarchie, balans, contrast, proportie en ritme
 • kun je weloverwogen keuzes maken in je ontwerpen, bijvoorbeeld over vorm, kleur, lay-out en typografie
 • kun je een boodschap in een combinatie van beeld en tekst overbrengen
 • kun je een concept voor visuele communicatie ontwikkelen en overtuigend overbrengen

Wie is de trainer?

Marieke RiksMarieke Riks is een allround freelance art director en grafisch ontwerper. Naast het ontwerpen van huisstijlen en online uitingen, bedenkt en ontwikkelt ze tijdschriften. Je kan bijna geen tijdschrift vinden waar ze niet op de een of andere manier aan heeft gewerkt — L'Officiel, Margriet, Allerhande, Ouders van Nu. De laatste jaren beseft Marieke dat ze ook heel blij wordt als ze haar kennis en passie over grafisch ontwerp kan delen. Daarom geeft ze nu trainingen Grafisch Design.

Na haar opleiding aan de modeacademie volgt Marieke een avondopleiding grafisch ontwerpen en gaat ze tegelijkertijd aan de slag als ontwerper bij een groot reclamebureau. Daarna stapt ze over naar een digital bureau. Daarna neemt ze de bewuste keuze om te gaan freelancen.

Marieke heeft naast grafisch ontwerpen nog twee grote passie's: trends en reizen. Zij heeft een opleiding tot trendwatcher gevolgd en onder andere onderzoek gedaan naar trends op het gebied van geluk. Die studie geeft haar nieuwe inzichten, maar is ook een waardevolle aanvulling op het grafisch ontwerpen.

Met haar ervaring en enthousiaste manier van vertellen neemt Marieke je mee naar alle onderdelen van het grafisch ontwerpen. Je leert veel en doet inspiratie op, maar je gaat tijdens de training ook gelijk aan de slag met je opgedane kennis. Al doende leert men!

Programma van de Online Masterclass Graphic Design

Online sessie 1 

 • Introductie
 • Communiceren in vorm kleur
 • Beeld en beeldtaal ontwerpen
 • Basisprincipes van grafisch ontwerpen zoals eenheid en balans, grid en stramien, hiërarchie, symmetrie, proportie, contrast en witruimte

Online sessie 2 

 • Een concept ontwikkelen en vertalen naar vorm en kleur
 • Typografie: anatomie van letters, lettertypen en fonts, de persoonlijkheid van letters, uitlijning, leesbaarheid, spatiëring en interlinie
 • Het ontwerpproces

Voor wie is de training Online Masterclass Graphic Design bedoeld?

Wil je grafisch ontwerper worden? Dan is deze training een mooie eerste stap. Na afloop kun je verder met de basistrainingen InDesignIllustrator en Photoshop. Maar ook als je visual designer wilt worden, is de training een goed begin. Je kunt dan aansluitend de trainingen UX DesignInteraction Design en Visual Design met Sketch & InVision volgen.

Of ben je marketeer en wil je je ideeën professioneel kunnen vormgeven? Dan kun je de training combineren met Visuele contentcreatie, waarin je laagdrempelige visualisatietools aangereikt krijgt.

Tot slot is de training handig als je in je werk veel met grafisch design te maken hebt, en de basisprincipes onder de knie wilt krijgen.

Hoe bereid ik me voor?

Voor deze online masterclass krijg je ter voorbereiding een aantal video's, artikelen en opdrachten. Ook krijg je huiswerk: tussen de eerste en tweede online sessie geeft de trainer je een praktijkopdracht.

Trainingsdata

17
sep
Do 17 sep & do 24 sep 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Do 17, do 24 sep
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
19
okt
Ma 19 okt & ma 26 okt 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Ma 19, ma 26 okt
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie
17
dec
Do 17 dec & do 24 dec 2020 Van 13:30 tot 16:30 in Online Do 17, do 24 dec
Van 13:30 tot 16:30
Online
389,-
Neem optie

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Misschien vind je deze artikelen interessant

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.