inloggen/aanmelden

Loek Daemen. Als internationaal presentatiecoach én oprichter van Pitch Perfect Presentation Training helpt hij professionals om hun stem te vinden en met impact te spreken. Met een achtergrond in communicatie en theater gelooft hij heilig in minder slides en meer beleving. Luister de aflevering op Spotify of bekijk ‘m op YouTube. Hieronder zetten we de belangrijkste inzichten vast op een rij.

Zo presenteer je met impact:

 

  1. Wees authentiek jezelf

‘Het allerbelangrijkste bij presenteren is jezelf zijn’, zegt Loek. ‘Dan krijg je je publiek véél makkelijker mee.’ Volgens Loek worstelen veel mensen met spreken, omdat ze proberen iemand anders te zijn. ‘En dat is ontzettend jammer, want jij bent stukken interessanter dan wie of wat je ook probeert na te doen.’

 

  1. Gezonde spanning is goed, te veel stress niet

Loek legt uit dat nervositeit normaal is en zelfs helpt: ‘Een bepaald niveau van spanning is gezond. Dat maakt je ook scherp. Je focust op je verhaal. Alleen als je té gestrest bent, gebeuren er allerlei dingen in je lijf en hoofd die je niet helpen.’ Als je daarentegen te ontspannen bent, bereik je je publiek ook niet. Het is de kunst om de sweet spot te vinden.

 

  1. Focus op ademhaling

Dus: niet te gespannen, niet te gestrest. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Loek heeft een goede tip: ‘Als je erg gespannen bent, zit je ademhaling heel hoog in je borst. Bewust proberen om die adem te laten zakken, kan veel verschil maken. Daardoor presenteer je veel rustiger en maak je makkelijker contact met je publiek.’ 

 

  1. Structureer je verhaal rond kernboodschappen

Loek adviseert om niet met PowerPoint en bulletpoints te beginnen. ‘Bepaal in plaats daarvan éérst je doel: wat wil je bereiken? Vanuit dat doel identificeer je je kernboodschappen.’ Hij raadt aan te beginnen met simpele, kernachtige boodschappen. Die breid je vervolgens uit met anekdotes, feiten en details.

 

  1. Maak persoonlijk contact met je publiek

‘Richt je niet tot “de zaal”, maar tot mensen’, adviseert Loek. ‘Kijk iemand aan, zeg een zin of twee en ga dan naar de volgende persoon.’ Volgens Loek is deze techniek een ‘gamechanger’. ‘Op het moment dat je heel gericht spreekt naar mensen in het publiek, ben je eigenlijk nog maar tegen één iemand tegelijk aan het praten. Dat voelt voor jou veel veiliger, en het zorgt voor verbinding met je publiek.’ Hij waarschuwt wel: blijf niet te lang bij dezelfde persoon hangen, dat kan ongemakkelijk worden.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.