inloggen/aanmelden

Iedereen heeft het over storytelling, maar wat is het nu echt? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal blijft hangen tussen alle content. In deze aflevering van de Future Proofcast schuift spreker, innovator en storytelling expert Paulus Veltman aan. Hij deelt hoe je met de juiste verhaalstructuur, toon en rolverdeling van storytelling een krachtig communicatiemiddel maakt.

Geef je klant de hoofdrol, niet jezelf

De tijd van ‘wij zijn de beste’ is voorbij. In sterke verhalen draait het niet meer om jou als merk maar juist om de klant. Paulus noemt dit empowerment storytelling: laten zien wat je mogelijk maakt, niet wat je maakt. KLM is hier een goed voorbeeld van. Waar ze vroeger vooral benadrukten hoe goed ze zelf waren, staan nu hun klanten centraal.
Zo hielp KLM een passagier in een rolstoel, die dacht dat ze nooit meer zou kunnen reizen, om toch haar familie in Nieuw-Zeeland te bezoeken. In dit soort verhalen is de klant de held, en het merk de helper.

Zo stem je storytelling af op elk online kanaal

Ja, mensen hebben een korte spanningsboog. Maar dat betekent niet dat verhalen geen kans krijgen. Paulus laat zien hoe je verhalen kunt inkorten, verspreiden en aanpassen per platform, zodat ze perfect aansluiten op het gedrag van je doelgroep. Een mooi voorbeeld is Upfront, een Rotterdamse start-up die hun ondernemersverhaal slim deelt via socials. Geen gelikte campagnes, maar een eerlijk avontuur vol uitdagingen, kleine overwinningen en een duidelijke stip op de horizon: eigen winkels openen.

De 4 bouwstenen van een krachtig verhaal

Wat maakt een verhaal effectief? Volgens Paulus draait het hier altijd om vier elementen:

  • een duidelijke boodschap
  • een hoofdpersoon met een doel
  • een conflict
  • een ontwikkeling

In deze aflevering hoor je hoe je die elementen herkent, toepast in je eigen communicatie maar ook welke verhalen niet werken. Een goed verhaal moet wel geloofwaardig zijn. Anders werkt het niet.
Zo ging het ook mis bij Rabobank, toen ze zich ineens presenteerden als duurzame koploper. Veel mensen geloofden dat verhaal niet, omdat het niet aansloot bij het imago dat de bank daarvoor had opgebouwd. Het voelde te geforceerd en daardoor sloeg het niet aan.

Luister de aflevering

Benieuwd hoe je storytelling online toepast in jouw werk? Wat je doet als je verhaal geen effect heeft? Of hoe je begint met vertellen als je denkt dat je ‘niets te melden hebt’? Beluister nu de aflevering via Spotify of YouTube en ontdek hoe jij verhalen maakt die raken en resultaat opleveren.

Meer leren van Paulus? Bekijk zijn trainingen op zijn trainerspagina.

 

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.