inloggen/aanmelden

Of ik nu binnenstapte als interim-manager of nu als trainer: in elk bedrijf waar ik kom hoor ik hetzelfde. Van lokale installateurs tot internationale spelers. Het interessante vind ik altijd dat bij welk bedrijf ik ook kom, welke manager er ook bij mij in coaching is, ik hoor altijd hetzelfde probleem.

“Wes” beginnen ze dan, “Het ligt hier maar aan 1 ding, als wij dat nu eens een keer oplossen dan gaat het wel lukken hier.” Mijn interesse is gewekt en ik ga rechtop zitten in mijn stoel. “Het ligt hier aan de communicatie”. Er komt dan altijd een glimlach op mijn gezicht. 

Communicatie: hét terugkerende probleem

Fascinerend vind ik het elke keer weer dat binnen elk bedrijf, elke organisatie, overal waar mensen samenkomen, de communicatie niet goed verloopt. Vervolgens is vaak de vraag: “Kan je dat met 1 dag training even allemaal oplossen?” Ik zal later nog eens een artikel schrijven over realistische verwachtingen… 

Dat gezegd hebbende valt mij vaak op hoe weinig mensen bewust aandacht besteden aan hoe ze communiceren. Vaak denken we dat onze boodschap duidelijk is zodra we deze hebben overgebracht. Maar is dat ook echt zo? Herken jij dat? Heb je een kristalheldere mail gestuurd, komen er alsnog meerdere vragen. Of je hebt een gesprek gehad met een collega/ opdrachtgever/ klant en je bent er 100% van overtuigd dat jullie beide begrijpen wat de bedoeling is. Een week later komen jullie weer bij elkaar en kom je erachter dat jij blauw bedoelde en de ander rood. 

De misvatting: ‘het ligt aan de ander’

Nu ken ik je (nog) niet en toch ga ik je hoog inschatten. Jij snapt vast dat goede communicatie begint bij jezelf. Het lijkt een inkoppertje en verbaas je niet, ik kom nog genoeg tegen in trainingen dat mensen denken dat het aan de ander ligt. Superfijn dat jij de verantwoordelijk op je neemt van de miscommunicatie. Dat betekent namelijk dat jij er ook iets aan kan gaan veranderen. 

De betekenis zit in de respons

Vanuit mijn achtergrond als NLP (neuro linguïstisch programmeren) trainer en coach ga ik uit van een aantal vooronderstellingen. Een set van basis overtuigingen waarvan ik vooronderstel dat deze waar zijn. Een van deze vooronderstellingen is: “De betekenis van je communicatie ligt in de respons die je krijgt.” Oftewel: begrijpt de ander je niet? Dan moet jij je boodschap anders verwoorden. Effectief communiceren betekent afstemmen. Niet alleen zenden, maar ook begrijpen hoe jouw woorden overkomen.

Beter communiceren = jezelf ontwikkelen

Met andere woorden: loopt een gesprek of mail niet zoals bedoeld? Dan kijk ik eerst naar mezelf. Heb ik het helder genoeg uitgelegd? Heeft mijn boodschap de ander echt bereikt? Als dat niet zo is, pas ik mijn communicatie aan. Ik stem af op de ander. Want hoe beter ik aansluit bij iemands stijl, hoe groter de kans dat ik écht begrepen word. En daar draait het toch om? Begrijpen en begrepen worden. Voor mij is dat de kern van persoonlijke en professionele groei. Reflecteren, bijsturen en telkens weer de vraag stellen: Wat kan ík anders doen om meer effect te bereiken?

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.