Cursus Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

In de PHP & MySQL Basis en PHP & MySQL Vervolg cursussen heb je geleerd hoe je met procedurele code dynamische websites kunt bouwen. Zo werd een solide PHP basis gelegd om nu de volgende stap te kunnen maken: object-georienteerd programmeren binnen PHP. De afkorting die voor deze manier van programmeren wordt, is OOP (Object Oriented Programming) of simpelweg OO. Dit is inmiddels de standaard geworden in professionele PHP applicaties.

In de tweedaagse cursus PHP OOP & MVC leer je hoe je met OOP de zaken handiger kan aanpakken. Je kan namelijk met de OOP principes jouw code beter onderhouden, uitbreiden en herbruiken!

We beginnen te leren werken met classless objects en de in PHP ingebouwde classes zoals PDO (PHP Data Objects). Dan zullen we zien hoe we Third Party Classes zoals bijvoorbeeld SwiftMailer in onze projecten kunnen insluiten en dat je daarvoor het beste Composer, de dependency manager voor PHP, kunt gebruiken. Je leert daarbij gebruik maken van Namespaces om clashes met andere classes te voorkomen en hoe je met een autoloader classes handig automatisch kunt laten insluiten.

Vervolgens gaan we zelf classes leren schrijven en daarvan objecten instantiëren. Je leert hoe je members als properties, constants en methods aanmaakt. Je leert over setters en getters, constructors en destructors en het gebruik van de speciale variabele $this. Je leert hoe je de zichtbaarheid van jouw class members kunt aanpassen met de public, private en protected access modifiers en wat dat voor gevolgen heeft voor de inheritance (overerfbaarheid) van jouw classes. Je leert hoe je classes kunt extenden en overriden.

Op dag twee leer je over Abstract Classes en Interfaces en wanneer je welke zou moeten gebruiken. We gaan in op ontwerp principes zoals DRY, KISS en SOLID en verdiepen ons in manieren waarop objecten met elkaar in interactie kunnen gaan. Na een korte introductie in Design Patterns gaan we vooral in op het veelgebruikte MVC (Model View Controller) pattern. MVC wordt in alle moderne PHP Frameworks toegepast, en de rest van de dag besteden we aan het zelf schrijven van een (eenvoudige) MVC architectuur. Zo gaan we van losse page controllers naar een front controller, leren we wat routes zijn en hoe we op basis daarvan data entiteiten uit een database kunnen halen om die met behulp van views (en een template engine) te kunnen tonen.

TIP: Boek deze cursus met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Bekijk opleidingen

Programma van de cursus Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

Dag 1

College 1

 • Introductie OOP
 • Classless objects
 • PHP Data Objects (PDO)
 • Werken met Third Party Classes (SwiftMailer)
 • Introductie Composer

College 2

 • Namespaces
 • Autoloader
 • Zelf Classes schrijven en Objecten instantieren
 • Properties, Class Constants, Methods
 • Visibility
 • Inheritance

Dag 2

College 3

 • Abstract Classes en Interfaces
 • SOLID ontwerp principes
 • Interactie tussen objecten

College 4

 • Introductie Design Patterns
 • Zelf schrijven van eenvoudige MVC implementatie

Voor wie is de cursus Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP bedoeld?

De cursus PHP OOP & MVC is bedoeld voor PHP programmeurs die de stap willen maken van procedureel programmeren naar object georienteerd programmeren. Wellicht omdat ze graag met een modern PHP framework als Laravel willen gaan werken.

De cursus PHP OOP & MVC is het logische vervolg op de PHP & MySQL Vervolg cursus. Cursisten dienen deze cursus dan ook eerst gevolgd te hebben, dan wel voorkennis te hebben die overeenkomt met wat in deze cursus is behandeld:

• PHP & MySQL Vervolg

Hoe bereid ik me voor?

De cursus PHP OOP & MVC is het logische vervolg op de PHP & MySQL Vervolg cursus. Cursisten dienen deze cursus dan ook eerst gevolgd te hebben, dan wel voorkennis te hebben die overeenkomt met wat in deze cursus is behandeld:

• PHP & MySQL Vervolg

Welke software heb ik nodig?

Je werkt tijdens de PHP OOP & MVC cursus op een iMac met daarop naar keuze MacOS of Windows 10. Hierop zijn lokaal de meest recente versie van Apache, PHP, phpMyAdmin en MySQL geïnstalleerd. We gebruiken in pincipe de open source NetBeans IDE maar je kunt natuurlijk elke editor gebruiken die je prettig vindt. Helemaal handig is natuurlijk om je eigen laptop mee te nemen en te gebruiken!

Lesmateriaal bij de cursus Object Georiënteerd Programmeren (OOP) met PHP

Je krijgt een zelf ontwikkelde, zeer uitgebreide, Nederlandstalige cursusmap. Hierin kun je de door de docent besproken theorie terugvinden en nog eens op je gemak nalezen. De map bevat tevens de oefeningen die tijdens de cursus gemaakt worden onder begeleiding van de docent. Voor de snelle cursisten zijn er verdiepingsoefeningen. De uitwerkingen van de oefeningen vind je achterin de cursusmap. Na afloop van de cursus kun je zowel je eigen uitwerkingen als die van de docent in ZIP of RAR formaat mee naar huis nemen.

Opleidingsvoordeel

TIP: Boek deze cursus met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Backend/PHP Developer Professional

Leg een stevige basis om je tot een ervaren PHP developer te ontwikkelen

€610,- voordeel

Bekijk opleiding

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en vaknieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Waarom Competence Factory?

Praktijkgerichte trainingen

Je leert het snelst door te doen. Daarom geven we geen hoorcolleges, maar zetten we je aan het werk. Aan de hand van prikkelende opdrachten en praktijkcases doe je inzichten op die je direct kunt toepassen. Ook krijg je de ruimte om je eigen vragen te stellen. Zo ga je gegarandeerd naar huis met kennis waar je echt iets aan hebt.

Inspirerende locatie

Uit welke richting je ook komt, onze trainingslocatie is makkelijk te bereiken. We zitten pal naast Utrecht Centraal, met om de hoek een parkeergarage. De trainingsruimtes zijn licht, kleurrijk en voorzien van handige faciliteiten - zoals whitewalls voor een brainstorm. Zo stimuleren we concentratie, creativiteit en samenwerking.

Voor elk budget

We willen dat iedereen goede trainingen kan volgen. Niet alleen de marketeer bij een grote corporatie, maar ook freelancers, ondernemers en non-profit professionals. Daarom hanteren we dynamische prijzen. Boek je slim (heel vroeg, of juist last minute), dan betaal je voor onze trainingen de laagste prijs in de markt.

CF-community

Volg je een training, dan ben je automatisch lid van de CF-community. Daarmee krijg je toegang tot mooie evenementen, zoals gratis inspiratiesessies en een jaarlijkse trip naar het Google-hoofdkantoor in Dublin. Ook krijg je 50% korting op alle In a Day-events, zoals Growth hacking in a day en Design thinking in a day.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.