Cursus HTML5 en CSS3 Level II

In deze tweedaagse cursus maak je kennis met tal van nieuwe mogelijkheden die HTML5 en CSS3 je bieden om webapplicaties te bouwen. Na een korte inleiding ga je de eerste dag aan de slag met de nieuwe semantische elementen in HTML5 om je documenten beter te kunnen structureren. Met behulp van de MicroData syntax leer je vervolgens hoe je voor zoekmachines nog specifieker kunt aangeven welke inhoud je documenten bevatten. In het onderdeel HTML5 Forms leer je de nieuwe formulierelementen en de bijbehorende validatie gebruiken. Je leert hoe je met JavaScript het canvas element kunt inzetten voor het dynamisch tonen van paden, figuren, tekst en afbeeldingen. Met de audio en video elementen plaats je multimedia in je documenten. Tot slot komen de GeoLocation API, de Data Storage API's en offline caching aan de orde.

Bij alle onderdelen wordt aandacht besteed aan browsersupport. Je leert hoe je bij minder moderne browsers de gewenste functionaliteit vaak alsnog kunt verkrijgen met behulp van Modernizr en zogenaamde PolyFills.

De tweede dag is gewijd aan Cascading Style Sheets Level 3 (CSS3). CSS3 is de opvolger van CSS2.1 en bevat alle functionaliteit van de vorige versie. CSS3 voegt daar echter tal van nieuwe mogelijkheden aan toe. Deze nieuwe mogelijkheden zijn het onderwerp van deze cursus. Voor de functionaliteit van CSS2.1 verwijzen we je naar de HTML5 & CSS – Level I cursus.

In CSS3 kun je veel voorkomende design effecten realiseren zonder dat daar extra mark-up, complexe scripts of extra afbeeldingen voor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan rounded corners, gradients en schaduwranden. Bovendien kun je makkelijk custom fonts gebruiken voor fraaie typografie. Je leert tevens hoe je met CSS3 Transitions de waarde van CSS properties gradueel in een opgegeven tijdspanne kunt veranderen en hoe je met CSS3 Transforms elementen kunt roteren, schalen, vervormen en verplaatsen zonder dat dit de omringende elementen verstoort. Met CSS3 Animations maak je eenvoudige animaties die volledig uit stijlveranderingen zijn samengesteld. Maar je leert ook hoe je met CSS3 eenvoudig multi-column layouts kunt maken en hoe je handig layouts kunt maken met de nieuwe FlexBox en Grid layout modules. En last but not least hoe je met media queries en responsive images het design van je website kunt laten aanpassen aan het apparaat waarmee je website wordt bekeken (responsive design). We sluiten dit onderdeel af met een introductie in Bootstrap 4, het populaire open-source HTML, CSS, en JavaScript framework om responsive, mobile-first websites mee te ontwikkelen.

Uiteraard is er bij dit alles veel aandacht voor browser support.

TIP: Boek deze cursus met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Bekijk opleidingen

Programma van de cursus HTML5 en CSS3 Level II

College 1

 • Inleiding en geschiedenis van HTML5
 • HTML5 Semantics, documenten beter structureren
 • MicroData, documenten beter doorzoekbaar maken voor zoekmachines
 • HTML5 Forms en elementen gebruiken
 • HTML5 Forms validatie gebruiken

College 2

 • Canvas, via JavaScript tekst en afbeeldingen dynamisch tonen
 • Multimedia met Audio en Video elementen
 • Positie gebruikers bepalen met GeoLocation
 • Data Storage: Client-side data bewaren
 • Offline Caching
 • Modernizr en PolyFills

College 3

 • Inleiding in CSS3, Browser Support en Vendor Prefixes
 • Nieuwe Selectors
 • Text Effects & Web Fonts
 • Nieuwe Box Model Features
 • Multiple Background Images
 • Opacity, Gradients & Patterns

College 4

 • Transitions, CSS properties gradueel veranderen in een bepaalde tijdspanne
 • Transformations, Effecten waardoor een element van vorm, grootte en positie kan veranderen
 • Animations, maak animaties van HTML elementen zonder JavaScript!
 • Media Queries en Responsive Images (Responsive WebDesign)
 • Introductie Bootstrap 4 Framework

Voor wie is de cursus HTML5 en CSS3 Level II bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor webontwikkelaars die al basiskennis van HTML, CSS en JavaScript hebben (op het niveau van hebben maar kennis willen maken met de nieuwe mogelijkheden van HTML5 en CSS3.

Om deel te nemen aan de cursus HTML5 & CSS3 – Level II is kennis van HTML en CSS op het niveau van HTML5 & CSS3 Level I verplicht. Omdat bij een aantal onderwerpen in deze cursus gebruik wordt gemaakt van JavaScript is het handig om eerst de JavaScript cursus te volgen:

• HTML5 & CSS3 – Level I

• JavaScript

Welke software heb ik nodig?

Je werkt tijdens de cursus op een iMac met daarop naar keuze MacOS of Windows 10. De keuze van de editor is ondergeschikt aan het leren schrijven van HTML en CSS. Op de cursusmachines staan diverse editors geïnstalleerd waaronder Dreamweaver CC, NetBeans en Visual Studio Code. Maar je kunt natuurlijk elke editor gebruiken die je prettig vindt.

Helemaal handig is natuurlijk om je eigen laptop mee te nemen en te gebruiken!

Voorbeelden

Lesmateriaal bij de cursus HTML5 en CSS3 Level II

De cursisten krijgen een zelf ontwikkelde, zeer uitgebreide, Nederlandstalige cursusmap. Hierin kunnen zij de door de docent besproken theorie terugvinden en nog eens op hun gemak nalezen. De map bevat tevens de oefeningen die tijdens de cursus gemaakt worden

onder begeleiding van de docent. Voor de snelle cursisten zijn er verdiepingsoefeningen. Na afloop van de cursus kun je zowel jouw eigen uitwerkingen als die van de docent in ZIP of RAR formaat mee naar huis nemen.

Cursusdata

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
11
mrt
Ma 11 mrt & di 12 mrt 2019 Ma 11, di 12 mrt
Utrecht
849,-
Neem optie
3
jun
Ma 3 jun & di 4 jun 2019 Ma  3, di  4 jun
Utrecht
849,-
Neem optie
19
aug
Ma 19 aug & di 20 aug 2019 Nu met 15% Early Bird korting Ma 19, di 20 aug
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie
3
okt
Do 3 okt & vr 4 okt 2019 Nu met 15% Early Bird korting Do  3, vr  4 okt
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie
6
jan
Ma 6 jan & di 7 jan 2020 Nu met 15% Early Bird korting Ma  6, di  7 jan
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie
10
mrt
Di 10 mrt & wo 11 mrt 2020 Nu met 15% Early Bird korting Di 10, wo 11 mrt
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie
25
mei
Ma 25 mei & di 26 mei 2020 Nu met 15% Early Bird korting Ma 25, di 26 mei
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie
29
jun
Ma 29 jun & di 30 jun 2020 Nu met 15% Early Bird korting Ma 29, di 30 jun
Utrecht
Nu met 15% Early Bird korting
722,-
Neem optie

Opleidingsvoordeel

TIP: Boek deze cursus met extra voordeel als onderdeel van een opleiding.

Front end webdeveloper Expert

In deze 11-daagse opleiding leer je hoe je een website from scratch op kunt bouwen. Je begint met het visuele ontwerp in het programma Adobe XD, vervolgens leer je hoe je met HTML tekst kunt…

€1.224,- voordeel

Bekijk opleiding

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en vaknieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Waarom Competence Factory?

Inspirerende, centraal gelegen locaties

Trainingslocaties van Competence Factory liggen altijd lekker centraal; in hartje Amsterdam en pal naast station Utrecht Centraal. De ruimtes stimuleren concentratie, creativiteit en samenwerking. We willen ook graag dat je je thuis voelt, en hebben ze daarom kleurrijk ingericht en mooi verlicht. In onze ruimtes vind je bovendien grote white walls voor brainstorms.

Trainingen voor ieder budget

We willen dat iederéén goede trainingen kan volgen. Niet alleen de marketeer bij een grote corporate met een flink opleidingsbudget, maar ook de freelance ontwerper, de zelfstandig adviseur, de ondernemer en de non-profit professional. Daarom hanteren we dynamische prijzen. Wanneer je slim (heel vroeg, of juist last minute) boekt, betaal je voor onze trainingen de laagste prijs in de markt.

Bekijk onze aanbiedingen

CF community

Wanneer je een training bijwoont, ben je automatisch lid van de CF community. We organiseren mooie evenementen voor onze leden, waaronder gratis inspiratiesessies en een jaarlijkse reis naar het Google hoofdkantoor. Ook krijgen CF communityleden 50% korting op de 'In a Day' events, waaronder Growth Hacking in a day en Design Thinking in a day.

Ga naar de events