Adobe MAX 2013: een enerverend weekje

 

Na wijselijk een jaartje te hebben overgeslagen, organiseerde Adobe begin mei 2013 weer een massale Adobe MAX het evenement waar alle gelederen van Adobe aantreden en waar vele duizenden Adobe-afficianados van over de hele wereld reikhalzend naar uitkijken en afreizen. Verspreid over enkele dagen kan je maar liefst 3 grandioze keynotes bijwonen, kiezen uit 500 workshops en presentaties, en alle Adobe-evangelisten, productmanagers en team-medewerkers persoonlijk spreken. En in de wandelgangen en op het enorme "BASH" feest tref je talloze andere praatgrage Adobe-specialisten. Kortom: ik pakte mijn koffer en ging ook naar Los Angeles.

Volgens de ervaren MAX-ganger was ditmaal alles veel meer gericht op de creatieve gebruikers van de Adobe-producten, in plaats van de ontwikkelaars en programmeurs. Dus meer design en minder development - wat mij betreft een prima verschuiving. Insiders meldden dat dit met name te danken is aan de big-boss David Wadhwani (General Manager Digital Media), wiens hart bij de creatieveling ligt, en minder bij de techneut. Zijn invloed is ook merkbaar in het software-assortiment, waarbij het laatste jaar veel meer aandacht is gegeven aan nieuwe visuele tools, zoals Edge Reflow en Edge Animate.

Wat voor nieuws heeft Adobe MAX 2013 gebracht?
De 3 belangrijkste en meest verrassende speerpunten op een rij:

1. Het is voorbij met de "CS" versies. Vrijwel alle software valt nu onder de "Creative Cloud" en krijgt het "CC" predikaat. Er komt dus geen CS7 meer, hooguit nog wat bugfixes voor CS6. De nieuwe CC-versies krijgen allemaal meer of minder nieuwe functies, die de komende weken allemaal bekend zullen worden gemaakt en vanaf 17 juni beschikbaar zijn. Tijdens de MAX (en op het web) werden al vele "sneak peeks" getoond.

2. Adobe klampt voor 3D aan bij het populaire Cinema 4D. De "Light" versie daarvan is namelijk geïntegreerd met Adobe After Effects CC, maar je kunt het natuurlijk ook 'los' gebruiken. Een heuglijke ontwikkeling!

3. Het was zorgwekkend te moeten merken dat de aandacht voor de voormalige Macromedia-producten (Flash, Dreamweaver en FireWorks) tijdens de hele MAX nihil was. De vernieuwingen voor Flash CC en Dreamweaver CC vond men tijdens de keynote niet noemenswaardig en FireWorks gaat niet eens meer mee naar CC en blijft in CS6 'hangen'.

Verder werd de bijzonder slimme tekenpen "Mighty" voor tablets getoond, in combinatie met een kleine tablet-lineaal, genaamd "Napoleon" (oftewel een "short ruler"). Leuke concepten voor een nabije toekomst. Aan het einde van de keynote toonde Adobe ook nog een soort "Minority Report" werkruimte voor uitgevers en mediamakers. Één van de twee Adobe-oprichters die toevallig enkele stoelen verderop in de zaal zat, hoorde ik glimlachend "it's about time" mompelen...

Competence Factory en Adobe CC

Als Adobe Authorised Training Centre (AATC) zal Competence Factory vanzelfsprekend ook op korte termijn de overstap maken van Creative Suite naar de nieuwe CC-versies. Voor degenen die nog wel willen werken met de vertrouwde ‘CS-dozen' geen nood, die hebben we ook gewoon nog. Zodra we de overstap hebben gemaakt naar ‘Adobe CC' hoort u dat direct van ons....

Op de hoogte blijven van nieuwe trainingen en events?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Daarom kies je Competence Factory

What you see is what you pay

Je betaalt gewoon de prijs die je op de website ziet. Nooit bijkomende kosten.

Transparant over locatie

Trainingen zijn altijd in Utrecht, pal naast het Centraal Station.

Les in creatieve spaces

Voel je thuis en leef je uit. Teken je ideeën gerust uit op de white walls.

Top 20-trainingen gaan altijd door

Lekker snel starten, en je wordt nooit omgeboekt naar een andere dag.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.